Токарські деревообробні верстати, незважаючи на настільки відмінне призначення, якщо говорити про можливі оброблюваних матеріалах, має дуже схожу будову і конструкцію з металообробних верстатом, так як має ті ж робочі органи і ідентичні деякі органи управління. У складі такого верстата Ви також знайдете бабки, як передню, так і задню, як робочий інструмент також виступають різці, є шпиндель, супорт. Габарити і маса токарного верстата по дереву безпосередньо залежить від того, яке саме призначення у конкретній моделі.

 

У цій статті ми розглянемо, як же влаштований токарний верстат, його можливу класифікацію, для того, щоб Ви мали певний досвід при виборі моделі для будинку або для виробництва.

Пристрій деревообробного токарного верстата

Як і говорилося вище, пристрій деревообробного верстата багато в чому схоже на пристрій металообробного, але все ж є кардинальна відмінність, яке полягає у відсутності блоку подачі охолоджуючої рідини або емульсії через її непотрібність в процесі обробки деревини. Також варто наголосити на тому, що внаслідок того, що при роботі з деревиною навантаження на двигун значно нижче, ніж при роботі з металом, та токарні верстати по дереву встановлюються двигуна слабкіше, але тим не менш продуктивні і витривалі, до того ж також є регулювання швидкості обертання. Якщо верстат не призначений для серійного виробництва однотипних деталей, він має певні спеціальні пристрої і пристосування, такі як різці та планшайбу.

 

Планшайба - це спеціальний пристрій, який застосовується для надійності закріплення всіляких заготовок з максимально допустимим діаметром. Різець у токарного верстата по дереву не закріплений на власному супорті і має ручний тип. За допомогою таких різців виконуються нескладні різьблені роботи під розпис, а також виготовляються проста домашнє начиння.

Для того, щоб освоїти роботу на токарному верстаті, а також зрозуміти всі тонкощі роботи такого обладнання досить попрацювати на шкільних верстатах Вони працюють на мінімальних обертах і дозволять Вам у всіх тонкощах розібратися з його роботою і набрати певний досвід роботи, потім можна ознайомлюватися з більш складними моделями верстатів, у яких є ЧПУ. Також є моделі, які працюють за трафаретом, такі верстати найчастіше застосовують при масовому виробництві в промислових масштабах.

Класифікація деревообробних верстатів

В основному верстати класифікуються залежно від того, яку вони мають конструкцію і яким функціоналом вони володіють, так що на сьогоднішньому ринку досить багато різних стоків і зараз ми розповімо про основні види, а саме про:

  • центрові
  • лоботокарні
  • круглопалочні
  • Верстат з копіром

Верстат з копіром призначений для того, щоб була можливість максимально швидко виготовляти ідентичні деталі і вироби з максимальною точністю і в основному такі верстати зустрічаються на виробництві. Головною його особливістю є наявність спеціального кріплення для установки трафарету, за яким і буде рухатися обкатані ролик, повторюючи його форму. Ролик з'єднаний з різцем і той буде повторювати дії ролика в дзеркальному відображенні, там, де у трафарету буде поглиблення, в заготівлі буде виступ і навпаки. На відміну від верстатів, у яких застосовується ручна обробка, верстат з копіром відрізняється дуже великою точністю, в той час як при ручній обробці високої точності домогтися дуже складно, все залежить від рівня професіоналізму самого майстра.

 

Маючи у себе такий верстат, Ви зможете до нескінченності відтворювати ті чи інші деталі, так що вони дуже зручні для виробництва. Для більш складних робіт краще застосовувати верстат, який оснащений ЧПУ.

Центрові верстати мають подачу ручного типу. При роботі з таким верстатом застосовується ручні різці, так що необхідна наявність спеціального підручника. Також може застосовуватися і копір, так що вони по-своєму універсальні. Заготівля кріпиться на шпиндель і фіксується задньою бабкою. Поздовжній супорт механізований. При необхідності обробки внутрішньої частини заготовки її необхідно закріпити за допомогою планшайби.

Лоботокарний верстат необхідний для того, щоб проводити обробку заготовки з плоскою широкою дерев'яною основою. Такий верстат застосовується для декоративної обробки матеріалів, для барельефной різьблення, горельєфи, все це можна зробити з таким верстатом, так що він часто стає вибором реставраційних майстерень. Такий верстат обробляє тільки лицьову частину, для роботи на іншій стороні Вам доведеться застосувати ручний інструмент.

Круглопалочні верстат необхідний для обробки заготовки з метою перекази їй округлого перетину. Такий верстат відрізняється від інших тим, що в ньому заготовка закріплюється стаціонарно, вона не обертається, а обертається голівка з різцями і в основному вони розраховані на невеликі габарити заготовок.

Пристрій і оснащення

Що ж стосується пристрою, то в залежності від типу подачі супорта і кінцевої форми оброблюваної заготовки їх розрізняють на три види.

  • Верстат з підручником працює з ручними різцями і тому заготівля е повинна перевищувати в діаметрі 40 мм, і а в довжині 1600 мм.
  • Верстати з механічною подачею супорта призначені для аналогічних робіт.
  • Верстат для дископодібних заготовок має обмеження за параметрами в залежності від параметрів самого верстата.

Найбільш поширені верстати - це останки з механічною подачею супорта і вони в своїй конструкції мають передню і задню бабку, супорт, шпиндель, двигун, клиноременную передачу, шків, і все це розташовується на станині. Якщо Ви працюєте з ручними різцями, то для роботи Вам необхідний підручник, а супорт ж відводиться до упору за межі робочої зони.