Актуальність використання компресора спостерігається і в цеху, і на дачі, і в майстерні, і навіть в домашніх умовах. Експлуатують таку техніку не тільки робочі, але також люди творчих професій. Купівля такого агрегату не обов'язково повинна супроводжуватися довгими походами по магазинах, оскільки в інтернет-магазині Море інструментів є все необхідне. При необхідності менеджери дадуть відповідь на всі ваші запитання щодо конкретної обраної вами моделі, а також термінів доставки.

Ви отримаєте замовлення в захисній коробці, бажано зберегти її після розпакування до тих пір, поки не закінчиться гарантія на компресор. При необхідності транспортувати агрегат в сервісний центр або на іншу робочу площадку його можна буде надійно упакувати. Розглянемо рекомендації щодо подальшої експлуатації обладнання та його установки.

Отримання та встановлення обладнання

Після отримання компресора в присутності кур'єра огляньте його, щоб переконатися у відсутності зовнішніх пошкоджень - сколів, вм'ятин або подряпин на ресівері. При відсутності таких і якщо ресивер приварений рівно, кур'єра можна відпускати. Для установки компресора правильно розрахуйте обладнання від найближчої перешкоди до вентиляційної решітки, вона повинна складати 50 см і більше, щоб повітря могло вільно циркулювати. Вантажопідйомник можна використовувати для переміщення агрегату, якщо його вага занадто високий.

Чим менше вимог пред'явлено до експлуатації, тим більш ретельні роботи з підготовки робочого місця потрібно буде проводити. Поверхня повинна бути повністю рівною, без нахилів і ям. При наявності нахилу більше, ніж на 15 градусів, виникає ризик пошкоджень, а повноцінна робота буде неможлива зовсім. Приміщення, де працює обладнання, необхідно в регулярному порядку провітрювати, в іншому випадку по кутах буде накопичуватися пил і потрапляти в пристрій.

Відстань між пневматичним інструментом і компресором має становити не менше трьох метрів. Відстань не обов'язково вимірювати рулеткою, якщо при роботі з фарбопультом бризки фарби потрапляють на компресорну установку, відстань необхідно збільшити. Спеціальними скобами необхідно обов'язково користуватися, коли ви транспортуєте або навіть просто пересуваєте обладнання з місця на місце.

Тест на готовність до роботи

Перед тим, як приступити до роботи, все елементи обладнання необхідно перевірити на працездатність. Перевірте рівень масла через спеціальне скло маслосборника або спеціальним щупом. Працездатність компресора буде неможлива або його заклинить, якщо рівень масла буде на мінімальній позначці. Занадто заливати ємність маслом теж не потрібно, в іншому випадку воно буде потрапляти в повітряні магістралі.

Дізнайтеся заздалегідь, при яких параметрах напруги буде працювати ваш агрегат. Підключіть компресор до мережі через розетку, перемикач повинен бути на показник «ON / Увімкнути». Якщо він вимкнений, поверніть перемикач і потягніть вгору. Агрегат повинен попрацювати хвилин десять, при цьому кран виходу повинен бути відкритий максимально. Закрийте кран і чекайте, поки ресівер не буде заповнений повітрям повністю. При досягненні повітрям максимальної позначки компресор відключиться. Навіть в крайніх випадках не варто злісно висмикувати вилку з розетки при виключенні. Завжди використовуйте реле тиску.

Невпинна робота гвинтового компресора Метабо можлива, але поршневі моделі повинні працювати відповідно до режиму включення і виключення. Якщо ви побачите дані S3-30 або S3 = 30% в переліку технічних параметрів, значить кожні 3 хвилини роботи компресора його потрібно вимикати на хвилин, в іншому випадку двигун незабаром перегріється. Якщо ви все-таки допустили перегрів двигуна, тепловий захист активується. Відразу після охолодження двигуна компресор автоматично почне працювати знову. Агрегат буде вимикатися і вмикатися в автоматичному режимі, якщо в електромережі буде аварія або скачки напруги.

Пам'ятайте завжди про заходи безпеки - використовуйте рукавички і захисні окуляри. Врахуйте, що під час експлуатації компресора, деякі його частини можуть сильно нагріватися. Респіратор для захисту дихальної системи використовуйте, якщо працювати з фарбопультом. Взуття, в якій ви працюєте, має бути зручним і нековзною. Використовуйте завжди захисні навушники, оскільки шум від компресора під час його роботи буває занадто високим.

Категорично забороняється:

  • торкатися мокрими руками до обладнання;
  • починати роботу, не ознайомившись ретельно з інструкцією по експлуатації;
  • використовувати в харчовій промисловості і стоматології неочищений попередньо стиснене повітря;
  • використовувати компресор для наповнення балонів акваланга і для інших цілей не за призначенням;
  • самостійно зварювати ресивер або ремонтувати обладнання заборонено, резервуар слід повністю замінювати при наявності дефектів або ознак корозійних процесів;
  • залишати компресор без навісу, якщо роботи проводяться на відкритому повітрі, в іншому випадку повноцінна робота може бути порушена через опади.

Тільки кваліфіковані професіонали повинні займатися ремонтом і обслуговуванням компресорів.

Ремонт і обслуговування пристроїв

Постійна увага до компресора не потрібно, але повністю ігнорувати його технічне обслуговування не варто.

  • Основний момент - заміна масла перший раз після 50-100 годин експлуатації. Кожна наступна заміна повинна проводитися кожні 300 годин експлуатації. Якщо масло змінило колір, його необхідно замінити достроково: якщо в маслі є вода, колір буде білястим, а якщо масло перегріється, воно буде темним.
  • Періодично промивайте в теплому мильному розчині губку, встановлену в корпусі як масляного фільтра. Далі цей фільтр слід просушити і просочити маслом, після чого поставити на місце.
  • Фіксацію клапанної кришки необхідно перевіряти, особливо ретельно звертайте увагу на цей момент до перших годин роботи і після першої експлуатації.
  • Конденсат з ресивера необхідно видаляти після кожного сеансу роботи. Навіть якщо агрегат всього годину був в роботі і конденсат, ймовірно, не утворився, все одно необхідно провести цю операцію.
  • Періодично чистить компресора є обов'язковою, оскільки в вентилятор надходить в повному обсязі чисте повітря, тому лопаті вентилятора і решітки радіатори забруднюються. Розчинники та інші легкозаймисті засоби застосовувати для чищення заборонено. Змочіть ганчір'я в теплій воді - цього буде достатньо.
  • Якщо у вас мало досвіду у використанні компресорних установок, при необхідності прочистити його краще звертатися до надійних фахівцям - для чищення вони використовують високий тиск.
  • Сам компресор також можна використовувати для чищення, для цього достатньо підключити продувочний пістолет і виставити правильний тиск, щоб уникнути пошкоджень всередині корпусу.

Будь-якого обладнання можна істотно продовжити експлуатаційний термін, якщо дотримуватися всіх запобіжних заходів і вимоги, а компресор - не виняток. Будь-які роботи з обслуговування можна починати тільки при відсутності повітря в ресивері і при відключенні агрегату від мережі.