Сьогодні ми знову будемо говорити про генераторах, а точніше про те, як правильно підібрати для будинку або для дачі генератор виходячи з представлених трифазних і однофазних генераторів. В принципі. Якщо поверхово порівняти ці два типи генераторів, то з упевненістю можна сказати що однофазний агрегат поступається трифазного в функціональності, адже останній тип гарантує гнучкість застосування, вони універсальні, так як можуть підтримати роботу, як однофазних приладів, так і трифазних, вони мають виходи 220 / 380В одночасно.

Непідготовлений покупець, який не розбирається в генераторах, може прямо з печі купити трифазний генератор, керуючись тим, що в подальшому він придбає якусь техніку, що вимагає живлення 380В, при тому, що в будинку всі прилади виключно однофазні та вимагають тільки 220В і буде сильно розчарований у своєму рішенні. Наприклад, Ви купите такий генератор на дачу, там у Вас всі прилади однофазні, але ВИ вирішили робити ремонт і у Вас є бетономішалка 380В, ви попользуетесь їй раз, два, три і все, далі буде генератор працювати лише в штатному режимі для живлення будинку і обладнання в ньому, і, працюючи лише на 220В, агрегат при досягненні певного порогу буде вимикатися, буде спрацьовувати захист. Справа в тому, що він не буде давати бажану потужність, чому? Ми розповімо далі. Також Ви втратите в грошах, тому що такий апарат дорожче і більш витратний в плані витрати палива.

Отже, давайте ж розглянемо кожен з цих генераторів, розглянемо їх особливості в роботі і зробимо висновок, коли доцільно використовувати той чи інший бензиновій генератор.

Однофазний генератор: особливості роботи та область застосування

Пристрій роботи генератора досить просте, суть такого обладнання полягає в перетворенні механічної енергії в електричну. Сама робота полягає в тому, що бензиновий або дизельний двигун під час роботи запускає генератор, який в свою чергу видає необхідну електроенергію. Якщо ще більше поглибиться в це питання, то стане ясним і принцип перетворення кінетичної енергії в електричну, обертаючись, ротор генератора генерує магнітне поле, яке перетворюється котушкою в змінний струм 220В.

Однофазні генератори - це лідери продажів. Вони мають необмежену сферу застосування, вони застосовуються як для професійного застосування, наприклад для роботи на будівельному майданчику, так і для побутового застосування, в будинку, на дачі. Вони придатні як для роботи в штатному режимі в якості постійного джерела живлення. Хоч і не часто, так і в якості резервного джерела живлення в разі виникнення аварійної ситуації, відключення центрального електропостачання.

Незважаючи на те, що такий генератор може забезпечити роботу тільки однофазного обладнання, це жодним чином не відбивається на його потужності, і вони мають дуже широкий діапазон потужностей, він вільно застосовується для будинку або для дачі, Ви легко підберете собі модель по потужності. Якщо потрібен генератор для дачі, то буде досить купити модель з потужністю до 3 кВт. Якщо ж потрібен генератор для будинку, то варто купити потужніший через великої кількості приладів, з потужністю до 5 кВт і вище. Якщо у Вас в будинку є чутлива аппратура або ж техніка, яка в силу своєї потужності може впливати на стабільність напруги в мережі, наприклад бойлер, то варто купити генератор з системою AVR, він має вбудований стабілізатор напруги.

Також таке обладнання купується для роботи в офісах, в різних установах, наприклад в лікарнях або школах, але вже можна придбати моделі потужніший, від 7кВт і вище, такі міні-електростанції без зусиль зможуть забезпечити все необхідне обладнання харчуванням в разі аварійного відключення центрального електропостачання. Можна також використовувати такі агрегати і для роботи на будівельному майданчику або на підприємстві.

Головні плюси однофазного генератора - це доступна ціна, простота в експлуатації і економічна витрата палива, а до мінусів віднесемо можливість роботи тільки з однофазним обладнанням.

 

Трифазний генератор: принцип роботи і оптимальне використання

Принцип роботи трифазного генератора нічим не відрізняється від однофазного генератора, все той же перетворення кінетичної енергії в електричну енергію, єдина різниця в тому, що такий генератор може підтримати роботу і однофазного обладнання і трифазного, тобто у нього є виходи і 220В і 380В.

Всі трифазні агрегати позиціонуються як професійні моделі, так як їх найчастіше купують для заживлення обладнання, що працює від мережі в 380В, а таке найчастіше застосовується в промисловості або в будівництві. В основному такі моделі генераторів мають мінімальну потужність в 5 кВт і вище, всі вони досить потужні і продуктивні.

При покупці такої апаратури варто враховувати принцип розподілу потужності по фазах. Припустимо, що Ви купили трифазний генератор потужністю в 6 кВт і вирішили підключити до нього однофазний прилад, потужність якого складе 5-6кВт. Працювати у Вас він не буде з тієї причини, що генератор просто не витягне таку потужність, так як його потужність порівну розподіляється на кожну фазу, по 2кВт на кожну. Це означає, що максимум він витягне 2кВт потужності, але зате Ви зможете підключити декілька приладів одночасно.

Таким чином ми знову акцентуємо Вашу увагу на те, що немає ніякої потреби купувати такий генератор для будинку якщо у Вас немає приладів 380В. Шести кіловатний генератор буде працювати завжди на повну потужність, а приладів однофазних ви зможете підключити до нього не так вже й багато, та й то не найпотужніших, так що його продуктивність буде низькою, а витрата палива максимальний, дешевше і економічніше для будинку купити однофазнік на 6кВт.

Враховуйте також такий фактор, як перекіс фаз. Цей ефект не допускає різницю потужностей на кожній фазі вище 25%, тобто при підключенні трьох приладів різниця в їх потужності не повинна перевищувати цей поріг, в іншому випадку генератор відключиться, що говорить про недоцільність застосування такого агрегату в будинку.

Що потрібно знати при виборі ATS

Є кілька способів підбору ATS для генераторів, і ми розглянемо найпоширеніші.

При використанні трифазного ATS до аналогічного генератору варто ретельно прораховувати всі лінії і заново протягувати проводку, при необхідності роботи однофазних приладів. Такий спосіб досить складний і витратний, і є варіант куди простіше, до того ж доступніше. При використанні однофазного генератора Ви можете застосовувати трифазну ATS, що пощволіт Ви не протягувати нові лінії, в разі знеструмлення однієї лінії, генератор візьме на себе навантаження. При такому підключенні можна зовсім не переживати про перекосі фаз. Останній спосіб придатний виключно для однофазної мережі, якщо в будинку немає споживачів 380В.

Який генератор краще купити для дому

Якщо Ви вирішили не читати все що було сказано вище, або ж це було занадто складно, то якщо коротко можна сказати так, для роботи генератора в домашніх умовах, де немає трифазних споживачів, то варто купити генератор однофазний, він забезпечить роботу Ваших приладів, буде економічним і довговічним.

Якщо ж є трифазні споживачі, то і генератор потрібен відповідний. Якщо він буде працювати тільки з таким обладнанням, то він буде і економічним і продуктивним, що не буде перекосу фаз і збоїв в його роботі.

Так само у нас на сайті Ви зможете знайти широкий вибір Бензинових генераторів Konner & Sohnen.