Сьогодні ми поговоримо про такий вид будівельного обладнання як плиткорез, розглянемо, в чому ж полягає його призначення, ніж він вигідніше і практичніше інших інструментів, які можуть виконувати аналогічні функції, і багато інших питань щодо даної техніки сьогодні будуть нами порушені. Мета даної статті як можна докладніше Вас ознайомити з представленим інструментом і зробити Ваш вибір моделі усвідомленим, щоб Ви вільно могли самостійно розібратися в тому, наскільки підходить Вам певний плиткорез.

Для чого потрібен плиткорез

Даний вид техніки в основному використовується професіоналами, які займаються оздоблювальними роботами, а конкретніше плиточники. Дана професія дещо відмінна від багатьох інших, так як має досить вузьку спеціалізацію і вимагає особливої ​​точності виконання роботи. Вони працюють з плиткою різного типу, починаючи від простої тротуарної плитки, і закінчуючи кахлем, і завжди до їх роботі пильно придивляються, щоб якість виконання роботи завжди було на найвищому рівні, і нерідко їм необхідно різати плитку, для того, щоб увійти в розмір і для максимально точності в цій непростій справі і застосовується плиткорез.

Плиткорез був розроблений таким чином, щоб повністю виключити необхідність в тому, щоб користуватися іншими інструментами, якими можна різати плитку пили камінь. Наприклад, розглянемо болгарку. Якщо Ви встановите на болгарку алмазний коло, то, без сумніву, ви зможете різати і камінь і плитку, причому будь-яку, але у такого інструменту буде маса недоліків в роботі, які згубно впливатимуть на безліч факторів в самому кінці. Найголовніший недолік при різанні болгаркою, це те, що її не втримати в роботі строго під прямим кутом, через що зріз буде хвилястим, як би Ви не старалися, і якщо Ви справжній ювелір то зможете зробити більш-менш рівну смугу, але Не ідеально. Також при роботі з болгаркою буде утворюється багато пилу, так що це шкідливо для здоров'я, призводить до надмірного забруднення приміщення і може погіршити адгезію. Якщо ж Ви хочете працювати з ручними плиткорізами, то вони мають обмеження по товщині плитки, він придатний лише для кахлю, і то, при роботі з ним піде багато часу. Він не розрахований на нарізування вузьких смуг, смуги менше 30 мм швидше за все будуть ламатися ще на стадії різання. Також варто відзначити, що кахель з деякими видами поверхні також погано піддаються ручний плиткоріз. Для того, щоб позбутися від усіх цих недоліків рекомендується застосовувати саме електричний плиткоріз.

В принципі, можна чітко позначити основні перевага електричного плиткоріз над іншими видами інструментів, здатних виконувати аналогічну роботу (болгарки, ручні плиткорізи, склорізи):

  • Надзвичайна точність різу
  • Вражаюча чистота різу (мінімум відколів)
  • Можливість швидко зробити складний рез (під кутом, по діагоналі, врізатися в неї, робити пази)
  • Завдяки подачі води мінімальна запиленість і максимальну якість різу
  • Можлива глибина різу обмежена встановленим на нього колом

Але варто пам'ятати, що як і будь-який інший інструмент у цього є і недоліки, які виражені в неможливості різати по вигнутій лінії, а також відносно висока вартість самого інструменту, але якщо розглядати їх на тлі переваг, то вони здаються досить незначними.

Який тип плиткореза краще

У цього інструменту, як і у багатьох інших, є кілька типів, і Вам необхідно знати їх розбиратися в них, щоб Ваш вибір завжди був максимально точним і вірним.

Алмазна пила - ручний плиткоріз

Такий вигляд має всі подібності зі звичайною циркулярною пилкою, але він має більш надійний корпус, в плані захисту від попадання пилу і кам'яної крихти в нього, і в якості ріжучої частини у нього виступає алмазний коло. Такий плиткорез дуже зручний для невеликих робіт, де потрібно оперативно крою плитку, і може він здійснювати як мокрий, так і сухий рез. Є можливість регулювання глибини пропила, а також кута нахилу пилки.

Ручні моделі легкі, вони легко лежать в руці і дають Вам велику маневреність. В основному на них встановлені пильні диски не більше 150 мм, що дозволить Вам виконувати рез глибиною не більше 30 мм, в залежності від моделі, але цього достатньо для більшості типів робіт. Для того, щоб він міг витримувати великі навантаження при різанні каменю, двигуни у них часто зі збільшеним запасом потужності.

Що гойдається самої роботи, то в разі сухого різу рекомендовано прикріпити до нього пилосос, для видалення пилу і перешкоди запилення приміщення або робочої зони. Для мокрого різу на корпус кріпиться спеціальна пляшечка з водою, звідки вона самопливом надходить вже безпосередньо на місце різу, і це звичайно де не сама ідеальна система.

Стаціонарний плиткоріз, каменерізний верстат

Такий варіант більш підходить для професійних робіт, адже якість роботи з ним набагато вище, ніж при використанні ручної пилки, а й вартість такого верстата вже буде вище. Такі моделі плиткорезов поділені на два види, плиткоріз з верхнім і нижнім положенням двигуна. Вони також ріжуть плитку алмазним кругом, але різниця в тому, що заготовка розташовується на робочому столі.

При роботі з моделлю з нижнім розташуванням двигуна варто знати, що він більш компактний і може розташовуватися навіть на столі. Він не обмежує Вас в розмірі робочої заготовки, Ви можете розміщувати її різними способами для того, щоб робити як прямі різи, так і рези під кутом. Сама пила нерухома, але робочий стіл можна нахиляти для різу під кутом до 45 градусів. В місце різу завжди подається вода, що дуже важливо і обов'язково для такого плиткореза. Сама вода розташована в нижньому резервуарі, під станиною, і диск нижньою частиною завжди занурений у неї, що дозволяє йому остигати, а також черпається в місце різу.

Що стосується плиткореза з верхнім розташуванням двигуна, то вони найточніші пі продуктивні, але і ціна на них значно вище, ніж на ті, у яких нижнє розташування двигуна. Вони більш потужні і габаритні, а також мають значну вагу, за рахунок великої станини. Вони бувають мостові і консольні верстати. Мостовий верстат має переміщається голову поздовжньо по рейці, а консольний має фіксовану робочу частину, пересувається сам робочий стіл із заготівлею на ньому.

В принципі, всі типи верстатів мають схожу продуктивність і потужність, Ваш вибір залежить безпосередньо від Ваших фінансових можливостей і умов роботи.

Вибираємо характеристики силового блоку

Розглянемо основні характеристики плиткореза для того, щоб знати, на які звертати в першу чергу при виборі.

Потужність / діаметр диска

Для такої техніки основний параметр - це її потужність і діаметр диска і стоїть дуже уважно підходити до цих параметрів. Якщо ви купуєте верстатну модель, що варто брати таку, у якій досить більшою запас потужності, так як в разі її нестачі Ви зможете втратити в якості роботи і продуктивності, так що стежте, щоб потужність була не нижче ніж Потужність 2000 Вт. Така висока потужність знадобиться для професійних робіт, також намагайтеся брати модель з диском в 255 мм, для більш простих робіт вибрати можна модель по простіше, з потужністю до 1500 Вт і диском поменше, вона зможе різати плитку, тротуарну плитку, кахель, камінь. Верстат з потужністю до 1500 Вт здатний працювати з колом до 250 мм.

Діаметр диска / глибина різу

Діаметр диска впливає на глибину пропила, а вона в свою чергу визначить, який саме роботою Ви зможете займатися з тих чи інших плиткорезом. Наприклад, якщо Ви розраховуєте на роботу з бетонними плитами або ж з гранітними плитами, плиткою тротуарної або каменем, то неодмінно варто віддати перевагу тій моделі, яка здатна пропиляти досить велику глибину, не менше 135 мм. Для більш простих робіт, наприклад для порізки обробної кахельної плитки така глибина природно не потрібна.

Пам'ятайте, модель обов'язково повинна регулюватися по глибині пропилу, так як небажано, щоб ріжучий диск йшов в прорізати плитку глибше необхідного, так як Ви ризикуєте заклинити його або ж зіпсувати ріжучу кромку на матеріалі. Також регулювання дозволить Вам проробляти канави і жолоби в плитці, в разі їх необхідності.

Швидкість ходу

Чи не найважливіший показник. Так як всі матеріали по щільності і властивостями схожі, матеріали, які обробляються на плиткоріз, відпадає необхідність в можливості регулювання обертів. Що ж стосується самих оборотів, то на холостому ходу обороти в 2000-3000 об / хв буде більш ніж достатньо для виконання роботи з максимальною точністю і якістю.

Електронні системи

Набір електроніки у такого обладнання досить убогий. Як говорилося раніше, у плиткореза не встановлена ​​регулювання обороту, на них вкрай рідко встановлюють систему підтримки обертів під навантаженням, також конструктора нехтують плавним запуском. Якщо говорити про електроніки на плиткоріз, то на нього просто встановлюють захист від перевантаження і в рідкісному випадку індикацію перевантаження двигуна, для того, щоб Ви могли бачити, що верстат «задихається» і сповільнили подачу заготовки. У ручних моделей може бути захист від ненавмисного запуску.

Механічні особливості плиткорезов

Варто також розуміти і механічні та конструкційні особливості такої техніки, щоб мати більше уявлення про те, як з ним працювати і як вибирати підходящу модель.

Стіл

Від того, якими розмірами володіє стіл у Вашого плиткореза безпосередньо залежить те, наскільки великогабаритними можуть бути Ваші заготовки, тому якщо Ви працюєте з великою плиткою або іншими матеріалами, то Вам варто купувати модель з великим столом. Зустрічаються моделі, які можуть підтримувати установку расширителей столу, що дозволяє збільшити і розмір оброблюваної заготовки. В основному виробник вказує максимальну довжину різання під прямим кутом, і якщо конструкція моделі дозволяє різати під кутом, також вказується максимальна довжину різу під кутом в 45 градусів. Розмір столу біля верстата з верхнім розташуванням двигуна консольного типу також визначає довжину ходу ріжучої частини.

Чи не пропускайте повз свого погляду також і матеріал стола, адже якщо матеріал буде неякісним, то Ви не зможете працювати з масивними заготовками, стіл повинен мати високу стійкість до деформації та механічних пошкоджень. Бажано вибирати модель з столом з алюмінієвого сплаву або ж з нержавіючої сталі. Консольний плиткорез матиме стіл з нековзною поверхнею.

Особливості подачі води

У моделі з нижньому розташуванням двигуна вода знаходиться в резервуарі під станиною і пила завжди в неї занурена. У ньому наповнена або проста вода, або ж спеціальна охолоджуюча рідина або емульсія. Резервуар необхідно періодично виймати для заміни вмісту, і це не завжди зручно, все залежить від моделі і розташування верстата в цеху.

У верстата з верхнім розташуванням все трохи інакше, тут охолоджуюча рідина подається насосом і для уникнення його засмічення перед ним встановлюється спеціальний фільтр. Варто відзначити, що моделі, у яких подає рідину сопло можна регулювати, направляти в потрібне місце, вони дуже практичні і зручні, так що такий верстат буде корисний і професіоналам і новачкам. Виробник часто вказує обсяг подачі рідини і краще взяти модель, у якій він буде вище або ж резервуар з водою матиме велику місткість.

Особливості рухомих вузлів

Хороший плиткорез зобов'язаний мати можливість різати під кутом, і робиться це шляхом нахилу столу або ж нахилу опорної площадки. Моделі можуть мати як ступінчасту, так і безступінчасте регулювання кута розпилу, в залежності від конкретної моделі. Що гойдається рухомої частини, то робоча голова повинна впевнено пересуватися по мосту, без ривків і люфту, і тільки тоді якість роботи буде високим. Якщо є можливість стопора голови в певному положенні, то це дуже зручно для нарізки великої кількості заготовок під один розмір або ж для врізання в плитку.

Отже, вибираючи для себе плиткорез керуйтеся тим, які завдання йому належить виконувати і, відштовхуючись від цього вже підбирайте модель. Ви можете підшукати відповідний для будь-якої роботи модель на нашому сайті, а наші менеджери із задоволенням Вас проконсультують.