Будівництво розвивається стрімко і через це виникає потреба в техніці нового покоління, яка покликана прискорити і поліпшити якість роботи. Для будівництва великих об'єктів необхідна потужна техніка. Але є ситуації, коли велика і дорога техніка не знадобиться завдяки існуванню спрощених аналогів для того різання роботи. Віброплита - один з таких інструментів. Даний апарат може застосовуватися в домашніх умовах, є компактним, простий в зберіганні і коштує набагато дешевше своїх високогабаритних аналогів для великих робіт.

Сфера застосування віброплит

Як правило, вібраційна плита (віброплита) може бути застосована в дорожньо-будівельних роботах:

  • ремонті;
  • реконструкції;
  • будівництві.

За допомогою даного апарату можна виконувати роботу з прокладання асфальту і майданчиків. Крім того, використовуються вони в сільськогосподарських і ландшафтних роботах.

Набувають віброплити для робіт, які не перевищують обсяги в 1000 м2. Для більш об'ємних робіт доведеться використовувати габаритна техніка. У зв'язку з цим, вібраційні плити найчастіше використовуються при роботах, коли великогабаритні апарати не можуть бути використані через незручності або по непотрібності. На малих площах маневреність віброплити тільки на руку.

У випад, коли вібраційна плита застосовується для трамбування будь-яких декоративних тротуарних плит, то в апарата повинна бути спеціальна насадка для пом'якшення, яка виготовляється з пластика. Замість такої насадки може бути опорна поверхня з поліуретанового матеріалу.

Пристрій віброплити

Робоча плита - це основний елемент пристрою вібраційних плит. Саме вона оснащена необхідними механізмами для здійснення своїх робіт. До цих механізмів відносяться:

  • вібраційна система;
  • моторна рама;
  • двигун;
  • муфта відцентрова.

Основний механізм - це віброзбудник, який включає в конструкцію дебалансние вал (або вали) і циліндричний корпус. Ця конструкція закріплена за допомогою хомутів і причеплено до плити болтами.

Коли вал всього один, плита рухається лише в одному напрямку, а саме, вперед-назад. Такі плити називаються реверсивними. Дебалансние вал знаходиться в підшипникових капцях.

Моторна рама - одна з основних деталей пристрою вібраційного плити. Кріпиться вона амортизаторами. На моторному рамі розташовується двигун, який може живитися від палива або електрики. На валу є відцентрова муфта, що спрацьовує при частоті обертання одно 2200 об / хв. За допомогою клинопасової передачі здійснюється обертання муфти до валу.

Іноді вібраційні плити можуть мати резервуар для води. Він встановлюється на водію апарат. Також, нерідко оснащуються дані пристрої амортизирующими килимками і рукавичками, які гасять навантаження від вібрації при роботі апарату.

Характеристики виброплит

У кожної вібраційної плити є власні характеристики, що впливають на особливості її експлуатації та області використання. Вибираючи плиту, рекомендується звертати на такі технічні характеристики:

  • габаритні розміри віброплити;
  • габаритні розміри опорної плити;
  • частота вібрації;
  • глибина ущільнення;
  • амплітуда вібрації;
  • вид двигуна;
  • потужності;
  • вага апарату;
  • економічність;
  • продуктивність.

Інструкція: віброплити та критерії її вибору

1. Класифікації

У вібраційних плит є своя класифікація, яка визначає призначення апарату. Таким чином, виділяють віброплити:

Перші мають при собі систему водяного зрошення, яка призначена для запобігання налипання асфальту на поверхню трамбування. У такого апарату гладка опорна плита з закругленими краями. Другий клас відрізняється більш великою масою, рельєфною опорною поверхнею і високою амплітудою коливань.

Також, про це згадувалося раніше, існують віброплити:

  • поступальні;
  • реверсивні.

Поступальні рухаються виключно в одну сторону і відрізняються дебаланс. Реверсивні ж рухаються в зворотно-поступальному напрямку і мають два дебаланса для руху в різних напрямках.

Класифікуються вібраційні плити і за рахунок двигуна, яким оснащені. І так, бувають:

Бензинові апарати більш продуктивні, але таке паливо коштує дорожче і не є екологічно чистим. Вони масивні, але маневрені. Дизельне паливо коштує дешевше і більш чистіше для навколишнього середовища, але і продуктивність такого апарату буде трохи нижче. Апарати, оснащені електричним приводом зручні в експлуатації, не вимагають витрат на паливо, є екологічно чистими і завжди готові до роботи. Але і тут є свої недоліки, а саме - довжина електричного кабелю. Добре, коли є переносний пристрій для харчування такого апарату. В іншому випадку, він можна застосувати не на дуже великих площах.

Є і четверта класифікація у вібраційних плит, а саме підрозділ на класи за рахунок маси. Таким чином, виділяють:

  • надлегкі до 100 кг з низьким ступенем ущільнення, для ландшафтної, с / г діяльності;
  • легкі до 200 кг високочастотні і невеликою амплітудою, використовуються на тонкі грунтових шарах з крупнозернистою фракцією і для асфальтування;
  • середні до 500 кг для трамбування великих грунтових слова з крупнозернистою фракцією;
  • важкі від 500 кг з високою амплітудою, для високого ступеня трамбування.

Важно! Покупая вибрационную плиту, следует определиться с тем, какая именно подходит под тот или другой случай.

Другие критерии выбора

Ниже приведен список критериев, которые должны влиять на выбор правильной вибрационной плиты.

  1. Если нужен аппарат для асфальтирования, следует остановиться на аппарате с резервуаром для воды. Вес данного устройства не должен превышать 100 кг,а  центробежная сила должна колебаться в пределах 12-15 кН.

  2. Для декоративных дорожных покрытий (фигурная плитка?) подходят аппараты с весом до 100 кг, но у них должен быть специальный коврик, который предотвращает скол плиток и брусчаток.

  3. Для промышленных покрытий больше подходят аппараты от среднего класса и выше, т.е. те, которые весят более 100 кг. Чем большая сила уплотнения необходима, тем массивнее должен быть агрегат.

На что обратить внимание при покупке

Возвращаясь к устройству виброплит, стоит отметить, что многие из них могут комплектоваться дополнительными  элементами, такими, как перчатки, защищающие рабочего от влияния вибрации амортизирующими ковриками.

Также, очень важно покупать столь недешевую и сложную технику у проверенных, популярных производителей. Китайские аналоги не выполнят работу хорошо, если вообще выполнят. Знание производителя – очень важный аспект при выборе любого строительного оборудования, ведь качество аппаратов отвечает за качество работы и, что немаловажно, за безопасность самого пользователя.

Дополнительные системы защиты и приятные мелочи. Не всегда стоит переплачивать за приятный бонус, который никак не повлияет на результат работы. Однако, нередко оснащаются виброплиты  индивидуальными возможностями, которые могут быть полезны для определенного покупателя.