Сьогодні багато хто користується таким поширеним видом обладнання як генератор. Про його незаперечною користь можна говорити досить довго, розбираючи всі його плюси і мінуси, але сьогодні ми зосередимося лише на одному його нестачі, це побічний продукт його роботи, і мова йде не про вихлопі, ми поговоримо про гучність генераторів, а саме про те, як на цю гучність впливають ті чи інші фактори.

Генератор, абсолютно неважливо якої фірми, моделі, або конструкції, буде в роботі продукувати шум. Різниця лише в рівні шуму, деякі більш гучні, наприклад, чим потужніший генератор, тим він гучніше, також варто відзначити, що не тільки потужність, але і тип генератора впливає на цей фактор. Найтихішими генераторами вважаються інверторні, вони продукують мінімальний рівень шуму, бензинові видають помірний рівень шуму, які мають хороший глушник або верхньоклапанної систему циліндрів, і найгаласливішими можна назвати дизельні генератори.

Незважаючи на все це, найважливішим фактором шумності агрегату буде саме тип виконання вашого генератора, яких всього два. Відкритий генератор також ще називають генератор без кожуха, вони найбільш поширені на ринку, до того ж ціна на них значно нижче, а це важливо для кожного. Що стосується генераторів в кожусі, або закритих генераторів, то таких моделей значно менше, ніж відкритих моделей, але і вартість такого генератора буде вище.

Генератори без кожуха

Відкрита конструкція генератора досить проста, такий генератор розміщується в сталевий міцної рамі, що захищає альтернатор і двигун від зовнішніх факторів. Виробник завжди застосовує тільки найнадійнішу сталь для виробництва такої рами, він не скупиться на матеріалах, рама виходить міцною, дає жорсткість конструкції за рахунок зміцнення в місцях стику, і, не дивлячись на високу міцність, рама полегшена і захищена від корозійної дії шаром спеціальної фарби. Сама рама служить в якості захисту від зовнішніх ударів і пошкоджень, вона убезпечить внутрішні частини генератора.

Рама також служить і ручками для транспортування, що дозволить комфортно переміщати його, можна встановити раму стаціонарно прикріпивши до підлоги, можна приєднати колеса для зручностей, а переміщення генератора по робочій зоні. Хороший агрегат буде обладнаний віброгасильними демпферними подушками або пружинами, які продовжать термін служби двигуна, а також знизять рівень шуму роботи генератора.

Переваги та недоліки генераторів без кожуха

  • Найголовніші переваги такого генератора полягають в тому, що він має низьку вартість, він набагато зручніше в плані обслуговування і експлуатації. Так як він має відкриту форму виконання, у Вас завжди буде прямий доступ до головних вузлів агрегату для огляду або ж для технічного обслуговування, а в разі необхідності провести ремонтні роботи, Ви зможете швидко приступити до справи. Також це позитивно позначається на самій роботі, у відкритій моделі ресурс роботи буде вище за че відкритого доступу повітря до двигуна, він не перегрівається від тривалої роботи.
  • До мінуса генератора варто віднести відсутність шумогасильні корпусу, внаслідок чого такий агрегат може видавати дуже великий рівень шуму, аж до 90дБ, що може зробити його роботу поблизу будинку менш комфортною.

Схема кожуха для генератора своїми руками

Для нормальної роботи генератора, а також для тривалої його експлуатації необхідно дотримуватися певних правил експлуатації. Так як у такого агрегату умовно невисока стійкість до вологи і до пилу, його не варто використовувати на відкритому повітрі протягом тривалого часу, це може негативно позначитися на ньому і привести його в непридатність або в аварійний стан. Його слід розміщувати в окремій кімнаті або в контейнері, але якщо у Вас такий немає, то можна самостійно виготовити для нього кожух.

При виготовленні кожуха варто враховувати всі правила пожежної безпеки і застосовувати тільки пожежостійкі матеріали, корпус виготовити з металу і подбає про виведення вихлопу і вентиляції повітря, а також про швидкому доступі до вузлів генератора для обслуговування. Внутрішні стінки кожуха обробити шумогасильні матеріалами, обов'язково застосовуйте тільки незаймисті матеріали.

Генератори в шумозахисних кожусі

Саморобний кожух це непогана альтернатива вже захищеного шумоизолирующим корпусом генератора, але не зможе в повній мірі його замінити, і якщо Ви хочете мати дійсно надійний захист для генератора від вологи і пилу, то варто витратити грошей трохи більше і купити вже генератор з закритим типом корпусу. Такий корпус надійно захищає Ваш генератор і при цьому його рівень шуму буде знижений приблизно на п'ятнадцять або двадцять децибел, що дозволить комфортно застосовувати його поблизу житлового будинку.

Сам захисний кожух генератора являє собою металеву конструкцію, яку для того, щоб захистити від корозії і зносу розкривають спеціальними захисними матеріалами, а внутрішня частина обшивається шумопоглинаючими матеріалами, для забезпечення тихої роботи генератора. Кількість шарів шумоізоляції безпосередньо залежить від бренду і моделі генератора, чим він дорожчий, тим часто більше шаром він має, а з цим і рівень шуму нижче.

Кожух закріплений на рамі і має спеціальні вентиляційні отвори для забезпечення припливу повітря до генератора, для його охолодження, більш дорогі моделі мають лабіринтове будова, для того, щоб в значній мірі поліпшити охолодження двигуна. Для зручності обслуговування такого генератора передбачені дверцята, які дадуть Вам доступ до всіх вузлів генератора, які необхідно обслуговувати або може виникнути необхідність їх ремонту.

Плюси і мінуси генераторів в кожусі

Як і генератор без кожуха, закритий генератор має і плюси, і мінуси, які також варто враховувати, вибираючи для себе генератор.

  • Одне з головних достоїнств такого генератора йде в тому, що він набагато тихіше працює. Рівень шуму деяких моделей становить всього близько 40 дБ, що дозволить комфортно використовувати його в житловій зоні, він не буде завдавати своєю роботою дискомфорт оточуючим людям. Також він матиме більшу стійкість до агресивного впливу зовнішнього середовища, він стійкий до опадів, до вологи, до аномальних температур, пилу або бруду.
  • Такие модели также гарантируют безопасную эксплуатацию для оператора, так как он будет надежно защищен от токопроводящих частей генератора. Также внутренняя шумопоглощающая отделка изготовлена из не горящих материалов, что предотвращает возможность самовозгорания генератора.
  • Експлуатаційний період таких генераторів значно вище ніж у відкритих генераторів, так що він буде служити Вам набагато довше.
  • Також у нього є і деякі недоліки, це його висока вартість, наприклад не кожен зможе дозволити собі генератор в кожусі, наприклад для невеликого будинку, а також є недолік, що полягає в перегрів агрегату. Дорогі моделі дуже педантично ставляться до цього питання, і проблем у них з охолодженням немає, але ось більш дешеві моделі можуть сильно перегріватися в роботі, тому вони можуть відчувати деякі складності при тривалій безперервній роботі.

Поради по експлуатації генераторів

Якщо Ви купуєте генератор для себе, для дому, для його роботи в стаціонарному режимі в якості постійного джерела живлення то зверніть свою увагу на рівень шуму його роботи, ніж він тихіше, тим комфортніше буде його експлуатація. Для такого використання Вам підійде більше генератор в кожусі, також його можна використовувати в місцях з обмеженим законодавством рівнем допустимого шуму, наприклад в межах міста, там також більш придатний закритий генератор.

Також генератори в кожусі придатні для роботи в приміщенні, наприклад його можна розмістити в підвалі житлового будинку і використовувати як резервне джерело живлення або постійного. Його можна розміщувати на вулиці для роботи на відкритому повітрі, так як він стійкий до опадів, пилу та бруду, до високих і низьких температур.

Що стосується генераторів без кожуха, то їх можна використовувати в разі якщо Вам не особливо важливий рівень шуму, вони витримують високі навантаження і мають високу продуктивність. Переконайтеся в користуванні глушником у бензинового генератора, тоді він і працювати буде тихіше, і якість цієї роботи також буде на високому рівні.