Існує кілька типів зварювальних апаратів. Це трансформатори, випрямлячі, інвертори і так далі. У даній статті ми розглянемо найпопулярніші типи зварювальних апаратів (сварочніка), їх різновиди, цільову спрямованість. Також обговоримо особливості та можливості кожного з них в індивідуальному порядку.

Електродна зварювання (зварювальні інвертори)

Зварювальні інвертори - найпопулярніші апарати, які призначені для зварювання за допомогою електродів. Популярність даного типу обумовлена ​​простотою у використанні, універсальністю і прекрасним поєднанням ціни-якості.

Електродна зварювання є типом, що використовують для нагрівання і розплавлення металів електричну дугу. Даний вид зварювання ефективний в будь-якому випадку, так як температура електричної дуги може перевершити температуру плавлення будь-якого, з нині відомих, металів. Електродна зварювання здійснюється за допомогою зварювального інвертора.

Висока частота - основне технічне рішення, що дозволяє отримати перевагу в роботі. Таким чином, саме зварювальний інвертор можна назвати найкращим способом, що дозволяє здійснити дугове зварювання.

У інвертори необхідна сила струму досягається за рахунок перетворення струмів з високою частотою. Попереднє перетворення струмів дає можливість застосовувати компактний трансформатор. Тобто, наприклад, необхідно домогтися зварювального струму в 160 А, для цього можна використовувати інвертор вагою в 250 г, в той час, як звичайний зварювальний апарат, для такого ж межі буде важити більше 18 кг.

Також, інвертор дозволяє використовувати електроди, як змінного, так і постійного струму. А це, важлива вимога при зварюванні кольорових типів металів і чавунних сплавів.

Зварювальний інвертор відрізняється великим діапазоном регулювання зварювального струму. Завдяки цій можливості, за допомогою інвертора можна здійснювати зварювальні роботи, що не плавиться електродом.

Автомобільні роботи

 

Автомобільна зварювання - це самостійний вид діяльності. Зварювальні роботи такого типу - справа делікатна і може бути виконано за допомогою різноманітних пристрої. Звичайно, як правило, використовується апарат для дугового зварювання. Однак, в різних випадках може бути застосований певний вид апарат.

У разі, якщо від роботи потрібно акуратність, то апарату краще, ніж інвертор годі й шукати. Інверторна зварювання має невелике розбризкування, швидше готова до роботи і дозволяє використовувати великий вибір електродів.

Звичайний трансформатор також згодиться для роботи, так як багато в чому схожий на роботі з інвертором, якщо не брати до уваги меншу акуратність в роботі і велику вагу.

Нерідко, досвідчені майстри користуються ручним типом зварювання, але даний вид роботи ефективний тільки в разі, якщо не потрібно зварювати цілий кузов, одним словом, робити великий обсяг роботи. А ось для лагодження певних деталей, ручної, легкий і мобільний інструмент - гарне рішення.

Різання металу - плазморізи

«Плазморіз» звучить, як щось нереальне, проте, це спеціальне пристосування для різання металів. Різання металу, в свою чергу, частий вид діяльності при будівельних / ремонтних або спеціалізованих роботах. Іноді, для різання використовують автоген, але в разі, об'ємних робіт цього кошти недостатньо. З ростом будівництва / реставрації будівель, приміщень і так далі, людина стала потребувати потужний інструмент для різання металу - плазморезе.

Принцип плазмового різання

Робота плазмореза полягає в використанні плазми. Газова струмінь під високим тиском, нагрівається за допомогою електричної дуги до 5000 - 30000 градусів. Завдяки цьому струмінь, подібно до ножа, розрізає метали зі швидкістю 500 - 1500 м / сек. Вражає, чи не так? При різанні можуть використовуватися найрізноманітніші гази, наприклад:

  • повітря;
  • кисень;
  • водень;
  • азот;
  • аргон;
  • водяна пара.

Переваги плазмового різання:

  • Високий рівень продуктивності;
  • Можливість працювати з будь-яким типом металу;
  • Висока точність роботи;
  • Якісний результат роботи;

Недоліки плазмового різання:

  • У металу повинна бути невелика товщина (100-500мм);
  • Значні габаритні розміри.

Варто відзначити, що останнім часом, вартість плазмореза значно знизилася, а габарити стали менше, настільки, наскільки це можливо. Якщо не брати наявність газового балона до уваги, то плазморізи практично таких же розмірів, як і інвертори.

Зварювання алюмінію - аргонно-дугове зварювання AS / DS

 

Алюміній за своїм хімічним складом багато в чому схожий на кисень. Тому, очищати поверхню матеріалу перед здійсненням зварювальних робіт необхідно досить часто. В іншому випадку, оксидна плівка буде знову і знову утворюватися на поверхні алюмінію.

Руйнування це самої плівки - завдання не з простих, так як руйнування плівки за допомогою нагрівання поверхні електричним струмом складний і трудомісткий процес. А все тому, що у оксидної плівки дуже погана електропровідність. Кращим способом позбутися від оксидної плівки є катодного розпилення, а це тягне за собою необхідність вдатися до зварювання змінного струму.

Переваги:

  • відсутність шлакових утворень в результаті роботи;
  • можливість працювати на малих токах (5 А і вище);
  • можливість працювати з тонколистовим матеріалом;
  • висока стійкість горіння дуги.

Зварювання нержавіючої сталі і тонкого металу - аргонно-дугове зварювання TIG

З тонколистовим нержавіючим металом найчастіше використовують аргонно-дугове зварювання TIG. В якості захисного зварювального газу використовується чистий аргон. Нерідко, для автоматичної зварювання можуть використовувати аргоно-гелієву суміш.

Даний тип зварювання визнаний найскладнішим. Але, при цьому, аргонно-дугове зварювання дозволяє виконати «ювелірну» роботу, іншими словами, точну і високоякісну. Таким результатом не похвалиться будь-який інший вид зварювання.

За допомогою даної зварювання здійснюють роботу з різними металами, такими, як:

  • нержавіюча сталь;
  • алюміній;
  • тонкі метали.

За допомогою даної зварювання виготовляються всілякі труби, матеріали для літакобудування і навіть вироби, застосовувані в атомній енергетиці.

В залежності від того, яка товщина металу, зварювання TIG може бути з присадкою або без. Присадний прут подається особисто майстром або автоматично за допомогою додаткового механізму.

Що таке споттер або апарат точкового зварювання

Споттер - це один з видів апаратів, призначених для точкового зварювання. У них, як правило, відсутні зварювальні кліщі. Споттер одним висновком від джерела струму приєднується до робочого матеріалу, іншим - до електрода. У ролі електрода, в даному випадку, виступає кріпильна деталь. Даний вид точкового зварювання також можуть називати зварюванням опором.

Кріпильна деталь може мати вигляд гачка, шайби, болти, шпильки, та чого завгодно, в принципі, що може підійти для даного виду робіт. Кріпиться деталь в зручному для майстра місці.

Робота апарату полягає в тому, що матеріал, в точці зварювання, нагрівається до необхідної температури. У той час, як кріпильна деталь, щільно притиснута до панелі і досить міцно приєднана витягує вм'ятину на матеріалі. Після того, як завдання виконане, об'єкт був видалений за допомогою скручування.

Так як, споттер - апарат ручного типу, його виробляють достатньо компактним і легким. Джерело живлення встановлюється всередині самого апарату. У свою чергу, це все сприятливо впливає на вартість апарату.

Зварювальна маска - обов'язковий атрибут зварника

Неважливо, яким типом зварювання користується майстер, в будь-якому випадку, без наявності зварювальної маски даний вид робіт протипоказаний до здійснення. Виробники зварювальних апаратів випускають і захисні атрибути зварника, в тому числі і зварювальні маски, які представлені в широкому модельному ряді.

І так, які ж бувають зварювальні маски?

  • стандартні з фіксованим світлофільтром;
  • з підйомним світлофільтром;
  • автоматичні або «хамелеон»;
  • що передбачають фільтрацію повітря і його подачу під щиток.

Правильний вибір маски сприяє економії часу роботи і забезпечить достатній рівень захисту для робітника. Щоб зробити правильний вибір, спершу рекомендується визначитися з типом зварювання. А також, врахувати специфіку та обсяг майбутніх робіт.

Варто відзначити, що при аргонно-дугового зварювання TIG потрібно придбати спеціальну захисну маску, яка має певну ступінь затемнення і дещо відрізняється за характеристиками від інших. Також, сила струму і розташування шва повинні впливати на підбір зварювального маски. Для ММА-зварювання підійде стандартна маска. А при незначних роботах в домашніх умовах можна обійтися спеціальним щитком.