Генератор - штука корисна. Вони здатні забезпечити приміщення електрикою, коли припиняється подача електроенергії. Наявність даного обладнання значно спрощує життя власникам дач, автолюбителям, застосовні апарати також в будівництві. Варто відзначити, що іноді потужності генератора може бути досить, щоб виступати навіть в якості основного джерела електрики.

 

У даній статті ми розглянемо типи генераторів і дізнаємося, як правильно вибрати генератор для того чи іншого випадку.

Розрахунок потужності побутових приладів

Вибираючи генератор в будинок або на дачу, слід спершу провести розрахунок потужності, яку споживають всі ваші прилади. Однак, не слід купувати генератор, який буде в змозі підтримувати тільки ті прилади, які користувач розрахував. Тобто, потрібно купити генератор потужністю перевищує потужність всіх разом узятих електроприладів.

Класи потужності генераторних установок

Клас потужності генератора - це один з основних параметрів, які необхідно враховувати при покупці генератора. Тут є дві заковики:

  • деякі компанії-виробники в каталогах можуть вказувати максимальну вихідну потужність, яка далека від істини. Цей параметр передбачає нетривалу роботу апарату. У реальності, потужність на кілька відсотків нижче.
  • електрична станція має власний cosφ. Деякі торговельні марки його враховують, при вказівці, а деякі - ні. Якщо даний параметр не врахований, то розрахувати його повинен сам користувач.

Виділяють три класи генераторів по потужності:

  • малопотужні, які ідеально підходять для незначних робіт;
  • середньоглибокі можуть виконувати функції основного або додаткового джерела живлення, а також популярні на дачах, в приватних будинках;
  • високопотужні апарати - це важка артилерія і, як правило, використовується на великих підприємствах і на великих будівельних майданчиках.

Однофазні та трифазні генератори

Залежно від кількості фаз генератори підрозділяються на пару ємних груп. Зрозуміло, що мова піде про генераторах з однією фазою і з трьома фазами. Але на що впливає «фазность» генератора? Про це ми і розповімо.

Чим же відрізняються один від одного ці два типи? Ну, по-перше, у них різне призначення. Знавці, вже можуть визначити, скільки фаз у генератора, лише подивившись, в яких сферах він застосуємо.

Однофазний генератор популярнішим свого побратима, так як він простіше складний і вартість його не така висока. Застосуємо даний апарат, як в домашніх умовах, так і на дачах, в невеликих майстерень. Одне лише умова його застосування - це використання виключно з однофазної технікою.

Далі, трохи розповімо і про трифазних апаратах. Вони також використовуються в приватних будинках, під час будівництва, а більш потужні представники можуть стати джерелом резервного живлення на великих підприємствах. Загалом, якщо у вас вдома джерела споживання електрики трифазні, то, природно, слід придбати даний апарат. В даному випадку, від однофазного генератора ви нічого не доб'єтеся.

Відмінності між однофазним і трифазним генератором

Обидва вони генератори змінного струму і обидва призначені для одних і тих же завдань. Однак, відмінність є і полягає в тому, що трехфазнік оснащений двома виходами, 230 В і 400 В. У однофазних ж є лише один вихід 230 В.

Варто також відзначити, що трифазні генератори - універсали за своєю природою. І їх сфера застосування набагато ширше, ніж у однофазних побратимів.

Все про генераторах інверторного типу

Інвертори представляють собою прилад, який може мати паливну систему дизельного, бензинового або газового характеру. Дані машини, заручившись допомогою напівпровідникового випрямляча, можуть перетворювати змінний струм в постійний, а після знову в змінний більш високої якості.

Інверторний генератор - це пристрій періодичного напруги, який формою, найчастіше нагадує правильну синусоїду. В теорії з їх допомогою можна отримати вихідний струм, який володіє всіма необхідними параметрами, що не залежать від вхідної напруги. За рахунок конструктивних особливостей апарату виходять не статичні параметри струму, а ті, які можна регулювати (частоту і напругу).

Для чого інверторні генератори потрібні?

Питання просте і відповідь на нього теж. Найчастіше, інвертори застосовуються, як аварійний або резервне джерело живлення для приладів і техніки (220 В). Дуже добре справляються дані машини з обслуговуванням побутової та оргтехніки, також використовуються і для високочастотної техніки. Вибирають їх, як власники приватних будинків, так і дачники. У будівництві даний тип апарату теж добре себе проявить. Залежно від кількості підключеної електротехніки, інвертори можуть функціонувати протягом тривалого проміжку часу.

Інвертори, в принципі, не розраховані на постійне застосування, тобто, в якості основного джерела живлення їх рідко використовують. Також варто відзначити, що інвертори витривалі, зручні в експлуатації і можуть служити десятки років.

типи інверторів

Типів інверторних генераторів всього два - це:

  • апарати з чистим синусоїдна вихідною напругою;
  • машини, які забезпечують вихідний сигнал спрощеної форми.

Який інвертор краще?

"Який же?" - запитаєте ви. Від генераторів інверторного типу можуть функціонувати все, нині відомі, прилади домашнього дозвілля, оргтехніка, будівельна та автомобільна апаратура. Одним словом, інвертори ідеально підійдуть для застосування в будь-якій сфері. Однак, вартість інверторів різниться і для побутового застосування, все ж резонно придбати інвертор, який генерує модифіковану синусоїду. А ось «чистий синус» домашнім приладів ні до чого - такі прилади краще купувати для надчутливої ​​техніки, наприклад, в лабораторію або в лікарню.

Типи запуску генератора: ручний, електричний стартер, дистанційний запуск, автоматичний запуск

Назва розділу говорить сама за себе - тут ми розглянемо типи запуску генератора. Як ви здогадалися, типів у нас є всього чотири. Давайте познайомимося з ними ближче?

Ручний тип

Генератори з ручним пуском, мабуть, найпопулярніші, якщо враховувати виключно побутову сферу застосування. Як правило, ручний стартер - це привілей не особливо потужних апаратів. Такі моделі коштують недорого, а в застосуванні вони дуже прості, практичні.

Електростарт
Це вже більш дорогі представники. Такий тип запуску - необхідність для моделей з потужним двигуном (більше 5 кВт). Щодо використання електростарт нагадує запуск автомобільного двигуна.

Дистанційний запуск

Даний тип вважається доповненням до електростартер і є дуже зручним, тому що дозволяє запускати апарат дистанційно, при необхідності.

Автопуск

Вважається самим надійним типом запуску. Відрізняється він тим, що працює без участі користувача (автоматично). Генератор з таким типом запуску - відмінний вибір для будмайданчика.

Відкритий і закритий корпус генератора

Варто сказати про те, що апарати діляться на генератори з відкритим типом корпусу і, відповідно, закритим. Все ж найбільш поширеними є відкриті генератори, так як більш затребувані в експлуатаційному сегменті, і ціною володіють, порівняно, невисокою.

Щітковий і Бесщеточний альтернатор генератора

Щіткові генератори - апарати, які використовують щітковий вузол. У них є кілька великих недоліків - це:

  • вигоряння щіток при великих навантаженнях;
  • іскра у нерухомих контактів;
  • щітки вимагають постійного обслуговування.

Але, завдяки великим сучасним технологіям, нам стали доступні бесщеточние апарати. Так як, щіток у них немає, то і проблем з такими генераторами набагато менше. Якщо, для здобувача важливо, щоб генератор справно служив багато років, то варто зупинити свій погляд на який-небудь бесщеточной моделі.

Функція AVR

Функція AVR - це, мабуть, одна з найкращих функцій, яка тільки може бути в генераторі. Оснащуються їй далеко не всі генератори, що і впливає на їх вартість, власне. Однак дані апарати зможуть не тільки забезпечити приміщення і техніку в ньому електричним живленням, але і захистять від перебоїв в мережі.

AVR - це абревіатура від «Automatic voltage regulation», іншими, тобто нашими, словами, це система автоматичного регулювання напруги, а ще більше іншими словами, це звичайний стабілізатор.

Отже, генератор без AVR спрацює, коли це буде потрібно, але він не захистить вашу колонку або комп'ютер від наслідків раптового припинення електричного живлення. А ось малюки, оснащені цією функцією, не просто подарують вам світло, але і захистять все, підключені прилади від згубної сили короткого замикання і стрибків напруги.

Силова розетка в генераторі

Наступна мета нашого знайомства - це силова розетка. На панелі генератора розміщуються розетки для підключення. Про них ми говорили вище, одна у однофазніка і дві у трехфазніка. У професійних моделях є третя розетка, яка називається силовий вихід. Її сила струму дорівнює 32 А. Ця розетка дозволяє зняти всю потужність апарату з однієї розетки. Чи можливо застосувати апарати з силовим виходом для потужного електричного обладнання, наприклад, при великому будівництві.

Лічильник мотогодин

Вибираючи генератор, слід звертати увагу на те, які показники видає дисплей. Обов'язком користувача є здійснення контролю напруги і частоти. Якісні апарати мають лічильник мотогодин, дані якого також виводяться на дисплей. Завдяки такому лічильнику, користувач завжди буде знати, коли необхідно здійснити обслуговування двигуна.

Підігрів двигуна генератора

Підігрів двигуна здійснюється за допомогою акумулятора. Охолоджуюча рідина перегрівається, забезпечуючи двигуну безпроблемної запуск. Найчастіше, підігрівом мають дизельні генератори, які в зимову пору року, заводяться не так добре, як інші типи генераторів.

Стабільність і надійність виробників

Виробники-виробники-виробники ... Їх так багато, що від різних логотипів торгових марок вже кругом голова. Вибираючи генератор, слід з усією серйозністю підійти до справи. Підбираючи торгову марку свого майбутнього генератора, дізнайтеся:

  • чи є у виробника власна точка сервісного обслуговування;
  • випускає компанія все ще фірмові комплектуючі до вашої моделі;
  • як довго існує компанія і чи знайома вона вашим друзям і рідним;
  • відгуки та рекламні ролики теж важливі при знайомстві з торговою маркою.

І так, в статті ми пробіглися по основних факторів, які повинні впливати на вибір генератора. Сподіваємося, що наша стаття відкрила читачам трохи цікавих і багато корисних фактів. Удачі вам у виборі генератора!