Розвиток технологій і техніки є обов'язковою умовою безперервного вдосконалення повітряних компресорів, виробники спрямовують усі зусилля на те, щоб мати можливість пропонувати покупцям тільки найкраще. Після того, як ви визначилися з умовами експлуатації і метою придбання компресорного обладнання, обов'язково вивчіть технічні параметри перед безпосередньою покупкою. Такий крок дозволить вам краще сформувати уявлення про здібності обраної моделі. До основних параметрів вибору компресорного устаткування варто віднести:

  1. тиск;
  2. продуктивність;
  3. потужність.

Серед додаткових характеристик габарити, вага, обсяг ресивера, а також напруга мережі.

Тиск компресора (Бар)

Традиційною тиск вимірюється в атмосферах (Атм), але в картках товару може бути вказана й інша одиниця виміру - Бар. Показники між 1 Атм і 1 Бар майже ідентичні. Розглянутий показник у вигляді максимального тиску являє собою рівень сили, з якою обладнання здатне стискати повітря. Необхідність обліку даного параметра обумовлена ​​вибором пневматичного інструменту, з яким буде працювати компресор.

Для тиску повітря протягом усього робочого циклу характерні зміни. Наприклад, при максимальному тиску компресора в 10 Бар можуть мати місце коливання від 10 до 6 Бар. При виборі даного параметра необхідно враховувати, що тиск не повинен бути менше ніж у підключається до компресора інструменту. Враховувати даний параметр необхідно для забезпечення пневматичного інструмента безперебійної роботи.

Продуктивність (л/хв)

Продуктивність компресора представлена ​​кількістю літрів стисненого повітря, яке обладнання нагнітає за хвилину. У картці товару традиційно вказується величина, яка вимірюється на всмоктуванні. Температура навколишнього середовища, при якій виробник вимірює продуктивність, становить 20 градусів. На зміну величини впливає модель обладнання і температура повітря, тому при виборі компресора слід орієнтуватися на запас продуктивності в 30-50%.

Потужність (кВт)

Потужність обладнання ідентифікує його потенціал до виконання роботи, отже, чим вище даний показник, тим швидше робота буде виконана. Вимірюється розглянутий показник в кіловатах. Варто розмежовувати поняття дійсної та розрахункової, тобто теоретичної потужності. Практика показує, що дійсна потужність завжди трохи вище теоретичної. Поява втрат потужності обумовлено тертям між деталями, оскільки для відшкодування втрат потрібна додаткова енергія. Аналізуючи розрахунки, завжди враховуйте, що в картці товару вказується теоретична потужність і вона завжди трохи менше потужності, яку насправді споживає компресор. Отже, запас потужності при підборі обладнання повинен складати 30%.

Напруга (В) і частота (Гц)

Експлуатація компресора в побутових умовах не допускає використання трифазних компресорів, оскільки для роботи таких потужних агрегатів не можна забезпечити достатній рівень струму за допомогою мережі в 220 В. Від частоти залежить число коливань в ланцюзі. Показник в 50 Гц прийнято вважати традиційним для вітчизняних електромереж побутового призначення. Розглянуті два показника важливі, щоб упевнитися в безпеці експлуатації компресорів і в тому, що проводка залишиться неушкодженою і пробки не виб'є.

Обсяг ресивера (л)

Ресивер представлений у вигляді металевого бака для стисненого повітря. Вимірюваний в літрах обсяг відповідає кількості газу в резерві, тобто в запасі. Обсяг ресивера безпосередньо впливає на частоту відключення компресора при досягненні рівнем стисненого газу мінімальних показників. Одночасно варто пам'ятати про те, що великий ресивер необхідно буде довше наповнювати. Асортимент обсягів може складати від 5 до 500 літрів. При виборі необхідно враховувати, що ресивер з маленьким об'ємом буде забезпечувати швидке досягнення рівня стисненого повітря максимального показника, а далі - мінімуму. Своєрідні коливання повітря забезпечують стабільний режим включення і виключення використовуваної техніки.

Габарити компресора (мм, ДхШхВ)

Габарити компресорного устаткування безпосередньо впливають на його мобільність. Даний показник дуже важливий при установці агрегату в приміщенні, наприклад, в невеликій автомайстерні. Габарити по довжині, ширині і висоті, які відповідають показникам 400х230х370 мм підходять для обладнання, яке необхідно буде часто транспортувати. Такі моделі мають не дуже великий рівень потужності і оснащуються зручною ручкою для перенесення. Висота в 1500 мм і довжина в 2000 мм відповідає моделям з більш високими показниками потужності, одночасно вони залишаються мобільними за рахунок подовженої рукоятки і оснащення транспортувань колесами.

Вага (кг)

Періодичне виконання будівельних, а також кріпильних побутових робіт вимагає наявності компактного і легкого компресора, який можна завжди мати під рукою. При виборі такої моделі звертайте увагу на обладнання вагою в 4 кг. Для порівняння, професійне і напівпрофесійне обладнання важить більше 25 кг.

Рівень шуму (дБ)

Яку б модель компресора ви не вибрали, рівень шуму в будь-якій випадку буде пристойним. Даний фактор в деяких випадках істотно впливає на комфортні умови праці, оскільки середній показник рівня шуму становить 85 дБ. В якості порівняння можна навести рівень шуму залізниці. Для зниження негативного впливу даного чинника виробники оснащують компресорні агрегати спеціальними шумоїзоляционнимі кожухами. Подібні заходи дозволяють знижувати рівень шуму до 68 дБ в середньому.

Вибір характеристик компресора під параметри інструменту

При виборі конкретної моделі компресора не завжди високі показники свідчать про те, що агрегат відповідний. Максимально великий обсяг ресивера далеко не завжди доречний, як і величезна продуктивність. Для максимально злагодженої роботи компресора з пневматичними інструментами, а також для запобігання роботи на знос і витрати енергії даремно необхідно мати уявлення про номінальних параметрах окремих пневматичних інструментів.

  • Фарборозпилювач витрачає 150-400 л повітря в хвилину при тиску в 3-6 Бар.
  • Долото витрачає 220-390 л повітря в хвилину при тиску в 6,5 Бар.
  • Шліфувальна машинка витрачає від 180 до 450 л повітря в хвилину при тиску в 6-7 Бар.
  • Для роботи заклепувального пістолета необхідно 100-350 л повітря в хвилину і тиск в 6-7 Бар.
  • Кутовий гайковерт споживає 85-250 л повітря в хвилину при аналогічному тиску.
  • Ударна модель гайковерта працює при наявності повітря в межах 400-450 л в хвилину при тиску в 6-7 Бар.
  • Піскоструминний пістолет вимагає 250 л повітря в хвилину при тиску в 8 Бар.
  • Для роботи продувочного пістолета необхідно 150-250 л повітря в хвилину при тиску в 4 Бар.
  • Дриль працює при 110-280 л повітря в хвилину і тиску в 6 Бар.
  • Пилосос вимагає 100-150 л повітря в хвилину і тиску в 6 Бар.
  • Для роботи голчастого очищувача окалини необхідно 150-200 літрів повітря на хвилину і 6-8 Бар тиску.
  • Пістолет для накачування шин вимагає 50 літрів повітря на хвилину і 3 Бар тиску.

Орієнтуючись на розглянуті вище показники для кожного конкретного пневматичного інструменту, можна без праці розрахувати, компресор з якими технічними параметрами необхідно купувати. У розрахунок необхідно брати такі фактори, як витік магістралей, потенційне зміна тиску повітря, а також наявність запасу по тиску і продуктивності. Якщо ви купуєте компресорне обладнання для роботи з декількома пневматичними інструментами, орієнтуйтеся на максимальні показники найбільш вимогливого з них, щоб мати можливість однакового ефективно працювати з кожним. Не забувайте орієнтуватися на експлуатаційні умови, а також клас необхідного до покупки компресора - побутової, напівпрофесійний або професійний для промислових робіт.