Пускові і пуско-зарядні пристрої - незамінна річ, як для водія легкового автомобіля, так і для більш серйозного транспорту. Пускові пристрої можуть дати необхідну напругу для запуску двигуна і всієї наявної в машині техніки. Пуско-зарядні пристрої можуть не тільки запустити двигун, але і зарядити акумулятор.

Далі ми розглянемо ці два пристрої більш ретельно. Зрозуміємо, які з них найкраще використовувати для великогабаритного транспорту і навчимося продовжувати життя своїм акумуляторним батареям.

Пускові пристрої для великогабаритної техніки

Іноді, щоб запустити двигун внутрішнього згоряння доводиться мучитися не одну годину. Дана проблема, як правило, виникає через те, що акумуляторна батарея перестала зберігати свій заряд і частіше почала його втрачати. Причина в тому, що ємність автомобільного акумулятора, яка відповідає за повноту заряду, залежить ні скільки від терміну служби батареї, скільки від температур електролітів. Оптимальною є температура в 25 градусів вище нуля. Тобто, акумуляторну батарею набагато важче зарядити, а також, запустити двигун в холодну пору року або після тривалого простою при мінусових температурах. Як тільки акумуляторна батарея піддає впливу низької температури - електроліт перетворюється в в'язка речовина, а це, в свою чергу, сприяє зниженню зарядної ємності батареї. Є навіть обчислення, за якими можна порахувати, наскільки падає ефективність зарядної ємності акумуляторної батареї в залежності від того, яка температура надає на неї вплив - це мінус один відсоток на кожен градус температури. Таким чином, навіть новий акумулятор в зимову пору року істотно втрачає свої пускові можливості. Саме для того, щоб здійснити зарядку акумулятора, існують зарядні пристрої. Вони дозволяють повністю наповнити акумулятор зарядом і, надалі, запустити двигун.

Типи пускових пристроїв

Діляться пускові пристрої по сфері застосування, тобто, існують пускові пристрої для побутового застосування, для професійних сфер і комбіновані.

Побутові пускові пристрої доступні в ціновому сегменті будь-якому охочому, не мають складних конструктивних особливостей, прості в експлуатації. Конструкція побутового типу складається з:

  • потужного трансформатора;
  • діодного моста;
  • регулятора вихідної напруги;
  • амперметра.

Однак, побутові прилади не оснащені захистом від помилок недосвідчених користувачів, які не мають оптимального зарядного режиму.

Професійні пускові пристрої являють собою тип, який більш можна застосувати не тільки для автомобіліста, але і для великогабаритної техніки. У них високий ступінь захисту від перебоїв в електромережі і переплюсовкі. Вони здатні в автономному режимі здійснювати контроль зарядного струму, а також мають систему стабілізації напруги. Такі апарати прості в експлуатації, відмінно підходять для двигунів з карбюратором, мають затискачі для підключення до клем.

Комбіновані пускові пристрої конструктивно представлені, як модифікований зварювальний апарат, який можна використовувати і для запуску машини. Однак, даний тип пускового апарату є вельми і вельми небезпечним і віддавати перевагу йому не рекомендується.

ПЗУ - порятунок для акумуляторних батарей

Дане питання важливий для потужної тракторної техніки, для дорожніх і комунальних служб, тягачів, тепловозів. А все тому що, всі ці види транспорту не можуть мати власний гараж. Для такої техніки краще зупинитися на пуско-зарядний пристрій. З його допомогою акумулятор можна зарядити від стандартної мережі, і є ПЗУ порятунком для акумуляторних батаерей.

Види пуско-зарядних пристроїв

Як і минулого разу, ми розглянемо типи ПЗУ і дізнаємося, для яких сфер застосуємо той чи інший тип пуско-зарядника.

Імпульсні пуско-зарядні пристрої

Їх принцип роботи заснований на імпульсному перетворенні напруги. Під впливом високих частот напруга підвищується, а потім спадає. В наслідок, здійснюється його перетворення. Такі апарати не мають високої потужності і не можуть впорається з великогабаритним транспортом.

Трансформаторні пуско-зарядні пристрої

Працюють вони за рахунок зниження напруги за допомогою звичайного трансформатора, а після в справу вступає його випрямляч. У них висока потужність і хороший пусковий струм. Такий апарат запросто може стати засобом для зарядки і запуску великої техніки.

Акумуляторні пуско-зарядні пристрої

Спершу в них заряджаються акумулятори, а після вони можуть запустити двигун. Є серед них, як побутові, так і професійні. Представники професійного типу мають високу потужність і можуть бути використані для важкого транспорту.

Конденсатні пуско-зарядні пристрої

У цих хлопців досить непростий принцип роботи. Спершу здійснюється зарядка вбудованих конденсатор, а після, вони запускаю, власне, сам двигун. Однак, є у цих апаратів істотні мінуси і вони практично не використовуються.

Пускові пристрої для бензинових і дизельних двигунів

Нові ПЗ і ПЗУ часто використовуються для двигунів, які в якості палива використовують бензин і дизель. Основними достоїнствами даних апаратів є можливість зарядки та запуску транспортного засобу при розрядженою акумуляторної батареї. Тому, рекомендується при покупці звертати увагу на потужність апарату - її має вистачати для здійснення самостійного запуску охолодженого двигуна. Також слід брати в рівняння величину пускового струму і режим заряду.

Зарядно-пукові пристрої - для запуску важкої спецтехніки

В даному випадку слід вибирати апарати, які дозволяють здійснити зарядку батареї, і запустить двигун в холодну пору року у такого транспорту, як вантажний, сільськогосподарський, спеціалізований. Потужність пуску повинна бути не менше 20 кВт, а пусковий струм зобов'язаний бути 640 А. Краще, коли апарат має три режими, а саме:

  • звичайна зарядка;
  • швидка зарядка;
  • старт двигуна.