Інвертор - це апарат з бензинової, дизельної або газовою системою, яка дозволяє перетворювати надходить змінний струм мережі рівний 220 вольт в постійний - 12 Вольт. Після згладжування його пульсації за допомогою ємнісних фільтрів ток назад перетворюється з постійного на змінний з встановленими значеннями на навантаженні. Здійснюється перетворення за допомогою напівпровідникового випрямляча. Завдяки даній операції, виходить створити вихідний електричний сигнал, який характеризується високою точністю напруги, а також ж, сили струму.

Такого типу апарати є генераторами періодичної напруги і за формою, найчастіше, наближені до правильної синусоїдою. В теорії, вони можуть дозволити на виході утворити струм, який може мати різні опції. Ці параметри незалежні від величини вхідної напруги. Таким чином, можна отримати різні частоти, які можна регулювати.

Відмінність інверторних генераторів від звичайних

Апарати інверторного типу та стандартного мають узагальнююче визначення, а саме, два ці два прилади узагальнено називаються альтернаторамі. І так, в які ж відмінності між типами альтернують?

Стандартний альтернатор

Являє собою звичайний генератор змінного струму. Складаються з певної кількості котушок з міді. Завдяки конструктивним особливостям може генерувати досить грубий електросігнал.

Для роботи, такий апарат потребує двигуні, який здатний функціонувати на максимальній позначці частоти обертів, незалежно від навантаження, що припадає на мережу. В результаті, витрачається досить велика кількість палива і в роботі дана установка виробляє досить багато шуму. Стандартний альтернатор не виробляє чистий струм. Однак, переваги у таких виробів теж є. Основна перевага - це доступність даних апаратів в ціновому сегменті і сегменті потужностей.

Інверторний альтернатор

Інвертори відрізняються від стандартних альтернують тим, що виробляють чистий змінний струм. Конструктивні особливості інвертора також переважно краще, ніж у звичайних. Вони володіють меншою масою і розмірами, що в багатьох випадках, незаперечна перевага. Також, такий апарат в змозі працювати на різних частотах, при цьому, зменшуючи споживання палива. Для інверторів характерний низький рівень шуму при роботі.

Принцип роботи інверторного альтернатора ділиться на три етапи:

Крок 1: виробництво струму в динамо-машині.

Крок 2: перетворення змінного струму в постійний.

Крок 3: перетворення постійного струму в змінний поліпшеної якості.

Недоліки, звичайно, є і у інверторів. В першу чергу, найсуттєвіший недолік - це порівняльна дорожнеча по відношенню до стандартних альтернатори. Крім того, серед інверторів годі й шукати моделі потужністю, що перевищує 7 кВА. Таким чином, для великої дачі або заміського будинку, найкраще комбінувати джерела додаткового / аварійного живлення. У звичайних випадках можна придбати стандартну модель з високою потужністю, яка буде підтримувати харчування приладів в приміщенні. Для особливо вимогливих систем ідеальним варіантом буде компактний інвертор.

Класифікація інверторних генераторів

Умовно, інвертори поділяють на два класи:

Однофазнікі застосовні, здебільшого, в побутовій сфері. Існують моделі з синусоїдальним вихідним напругою, але вартість таких інверторів може не порадувати. І нехай, їх ціна цілком відповідають якості, купувати такий апарат резонно далеко не у всіх випадках. Крім цього, бувають інвертори, які можуть забезпечити напругу, яка замінює синусоїду. Іншими словами, даний апарат створює напругу спрощеного типу. Дані моделі, як не можна краще, проявляють себе в побутовому застосуванні.

Трифазні апарати, в свою чергу, створюють мережу трифазного струму. Даний тип інвертора застосуємо в електричних моторах, перетворювачах тяги, лкомотіва', теплоходах, тролейбусах і так далі.

Використання апаратів з чистою синусоїдою має чимале значення для застосування в приміщеннях, де потрібна ця чистота і точність. Це всілякі медичні установи, лабораторії. Чи можливо застосувати апарати для різних вимірювальних приладів, медичного обладнання, спеціалізованої техніки.

Де оптимальніше використовувати інверторні генератори

Так як, інвертор - задоволення не з дешевих, то використовувати їх при відсутності необхідності постійно переміщати апарат - недоцільно. Але, крім того, існують ситуації, коли звичайний альтернатор просто-напросто не може бути використаний.

За допомогою даного апарат можна здійснювати регулювання роботи електродвигуна, забезпечувати основне або додаткове харчування побутових приладів в будинку.

Крім того, інвертор - не рідкість в сфері енергетики. Мабуть, інвертори вже практично повсюдно замінили різні сонячні Барат і альтернативні джерела живлення. Це обумовлено тим, що, в порівнянні, з іншими пристосуваннями для забезпечення харчування, інвертори більш надійні в роботі.

Ще однією сферою застосування інверторів є ДБЖ. Тут, крім забезпечення постійного струму здійснюється фільтрація напруги.

Особливо важливою сферою застосування все ж є управління електричними приводами. Інвертори компактні і зручні, ідеально підходять для застосування в даній сфері і можуть забезпечити необхідну потужність для використання в даному випадку.

Підведення підсумків

Звичайно, інвертори - не ідеальні і мають ряд своїх недоліків, в числі яких висока вартість, в порівнянні зі звичайними генераторами. Однак, інвертор більш компактний і зручний в експлуатації. Також, він практично або зовсім не видає шуму при роботі, що важливо в більшості ситуацій.

Крім того, інверторний апарат більш надійний і професійний у своїй роботі. Він забезпечує більш якісний струм і результат, в результаті. А завдяки зручній класифікації, будь-який претендент зможе підібрати інвертор, який ідеально підійде під певні ситуації.

Часті питання про інверторні генератори :

🥇 Які інверторні генератори найпопулярніші у 2023 році?