Перфоратори сьогодні виробляються у великій кількості від самих різних брендів, і всі вони прагнуть випускати всі види цього інструменту, тобто прямі перфоратори і бочкові перфоратори. Відрізняються вони один від одного розташуванням двигуна і призначенням і саме про це ми сьогодні будемо говорити, а також розглянемо не тільки їх відмінності, постараємося якомога докладніше Вам розповісти про будову перфоратора, призначення і про плюси і мінуси тих чи інших видів перфораторів, а також дамо кілька порад для тих, до хоче купити перфоратор для дому.

Прямой или бочковой перфоратор?

Призначення перфоратора

В першу чергу, перфоратори застосовують для робіт руйнівного характеру. При необхідності проводити саме демонтажні роботи найчастіше застосовується такий інструмент, наприклад, якщо Ви маєте намір знести стіну, то такий інструмент Вам просто необхідний, зняти штукатурку або плиткове покриття, не проблема, якщо їсть перфоратор, розбити цегляну кладку або бетонну стяжку, перфоратор стане для вас незамінним інструментом.

Варто відзначити його схожість з простою дрилем, як конструктивне, так і функціональне, єдина різниця, так це у вигляді патрона, а також в наявність потужного ударного механізму і можливості перемикання режимів роботи, навіть у найпростіших моделей як мінімум два режими роботи. Про так можна виділити три режими роботи, які найчастіше зустрічаються у більшості моделей - це режим свердління, свердління з ударом, або ж буріння, а також режим удару без свердління. Всі вони застосовуються для різних типів робіт і в залежності від того, який режим Ви включите, інструмент зможе працювати з тими чи іншими матеріалами.

У режимі удару Ви зможете легко розбивати стяжку або цегляні будівлі, для Вас не складе труднощів зняти плиткове покриття, збити стару штукатурку, і для цього режиму частіше застосовують зубило або долото. Залежно від сили удару самого перфоратора буде те, наскільки ефективним в цій роботі буде модель, і якщо Ви маєте намір в основному застосовувати саме цей режим, причому працювати він буде повинен у великих обсягах, то варто віддавати перевагу тим моделям, які мають максимально велику силу удару, тобто великим перфораторів, які ближчі до відбійних молотків. Такі перфоратори найчастіше застосовують для роботи на професійному рівні, так як вони важкі, запас їх потужності дуже великий і не завжди виправданий в плані побутового застосування, а також вартість їх також досить велика.

Режим свердління з ударом або ж буріння - це режим, який дозволить Вам працювати з цеглою, бетоном, каменем та іншими твердими матеріалами, і дозволить Вам легко проробляти в них акуратні отвори для різних кріпильних елементів. Такий режим найчастіше застосовується на побутовому рівні, і перфоратор працює з бурами різного типу в цьому режимі. Примітно те, що перфоратор не замінить ударним дрилем, так як у нього більший запас продуктивності і витривалості, а бури для перфоратора більш ефективні в роботах такого роду. В цьому режимі важливі такі параметри інструменту як потужність, кількість оборотів і ударів в хвилину.

Режим свердління аналогічний режиму свердління простий дрилі, головна відмінність в хвостовику застосовуваного свердла. Так як перфоратори обладнані матронами SDS-max або SDS-plus вони не можуть працювати з аналоговими свердлами під кулачковий патрон, і застосовують для таких патронів спеціальні типи свердел, бурів і інший оснащення, зі спеціальними хвостовиками. Звичайно ж, на ринку є і спеціальні перехідники для патронів SDS-plus під кулачковий затиск, але професіонали не рекомендують застосовувати їх з певних причин. Найголовнішою причиною є те, що при використанні такого роду перехідників ви значно подовжити робочу конструкцію, через що відчутно падає точність в роботі. В процесі роботи свердло буде помітно люфтіть і радіальне биття буде сильно збивати свердло з заданого напрямку.

Отже, розглядаючи все вищесказане можна для себе зробити висновок то, що перфоратори в першу чергу призначені для роботи з твердими матеріалами, бурити камінь, цегла, бетон, а також виробляти довбальні, руйнівні роботи. Крім того, перфоратори застосовуються і для свердління металу або дерева в режимі дрилі.

Особливості будови перфоратора

Вибираючи перфоратор, варто знати і особливості будови перфоратора, які відрізняють його від дрилі, і особливостей у нього досить багато. Головною конструктивною особливістю перфоратора можна вважати його ударний механізм, так як саме він відповідає за виконання основної його функції, і без нього він був би всього лише дрилем. Сьогодні в перфораторах розрізняють два основних види ударних механізмів, електромеханічний і електропневматичний, які мають велике відміну від ударного механізму в ударних дрилях, коливальний рух свердла в яких здійснює лише механізм хропіння, який не видасть такий результат як ці дві системи.

У більшості сучасних моделей переважно встановлений саме електропневматичний ударний механізм, так як він має перевагу в тому, що здатний забезпечити перфоратор великою силою удару, при тому, що потужність його силової частини, тобто двигуна буде невелика. На сьогоднішній день використовується дві різні конструкції такого механізму, і від типу конструкції залежить, в якому класі перфораторів його застосують, для легкого або ж для важкого і середнього. У легких перфораторах застосовуються механізми, засновані на роботі підшипників кочення, в важких і середніх моделях перфоратора в основі роботи електропневматичного ударного механізму лежить кривошипно-шатунний механізм. У такого ударного механізму сила удару вище і тому він застосовується в бочкових перфораторах. Сила удару його може досягати аж до 25 Дж і вище, за рахунок більш високої амплітуди коливань.

У перфоратора, як і було сказано вище, встановлено відмінний від дрилі патрон, DSD-Plus або SDS-Max. Особливості будови таких патронів, а з цим і хвостовиків свердел дозволило значно знизити на них навантаження, а з цим і знос. Особливості будови кріпильної системи і розташування жолобів дозволяє свердла або буру «ходити» під час обертання і здійснювати тим самим буріння.

Також у перфораторів є антивибрационная захист, яка може бути виражена в активній формі і в пасивній. Пасивна антивібраційна система малоефективна і являє собою гумові накладки на самих держаках інструменту, а активна забезпечує, куди більшу зручність в роботі, вона виконана у вигляді противаг і систем пружин, які вбирають в себе основну масу навантаження через вібрації, такі системи найчастіше встановлюють на потужні моделі.

Далі ми розглянемо докладніше кожен вид перфораторів, їх плюси і мінуси.

Прямі перфоратори

Прямой перфоратор

Прямі перфоратори так називаються через спосіб розміщення їх двигунів, на що вплинуло і будова корпусу. Такий перфоратор більш схожий на дриль і має горизонтальне розташування двигуна і в основному моделі такі відносяться до класу легких перфораторів, і як виняток можна знайти моделі з таким розташуванням силового двигуна, який відноситься до важкого класу. Така модель буде більш придатною для побутового застосування або напівпрофесійного, для професійного більш придатні бочкові перфоратори. Також як і будь-який інший техніки, у представленій є свої плюси і мінуси.

Преимущества Metabo KHE 2644До переваг прямого перфоратора варто віднести в першу чергу зручність роботи з ним. Завдяки чудовій збалансованості самого інструменту, а також його компактному довгастого корпусу працювати з ним Вам буде просто і комфортно, особливо якщо мова йде про роботу в важкодоступних місцях. Вони легші, так як двигуни у них не такі потужні і вага інструменту набагато нижче, працювати з ним буде зручно кожному, в середньому такий перфоратор важить близько 4 кг. Варто також відзначити, що ціна на прямий перфоратор також буде нижче, ніж на бочковий перфоратор, що і робить його більш доступним для придбання інструменту додому.

Недостатки Metabo KHE 2644До недоліків такого перфоратора варто віднести те, що їх сила удару не така велика як у бочкових моделей. Двигун такого перфоратора має невелику потужність і при цьому піддається високому навантаженні, так що робочий запас його нижчий, через що перфоратор такого типу не розрахований на тривалі роботи з високим навантаженням. Також такий інструмент має більш слабке охолодження двигуна, через що він досить сильно гріється в роботі.


Детальніше про порівняння прямих перфораторів читайте в нашій статті: Порівняння популярних побутових і професійних моделей прямих перфораторів

Перфоратор Дніпро-М ПЕ-2698ПС

Преимущества Дніпро-М ПЕ-2698ПС

Переваги

  • Ресурс двигуна збільшено на 50% за рахунок додаткової просочення обмотки двигуна електротехнічним лаком.
  • Електронний регулятор оборотів дозволяє оптимізувати навантаження на двигун, за рахунок якісного підбору оборотів в залежності від робочої оснастки і матеріалу.
  • Перфоратор має вдосконалену форму виконання крильчатки, за рахунок чого збільшується інтенсивність потоку повітря, а з цим і двигун охолоджується краще.
  • Абразивний знос двигуна і редуктора знижений за рахунок додаткових ущільнень, вони забезпечують надійний захист від осідання пилу та іншого сміття.
  • Перфоратор має систему швидкої заміни патрона з SDS-Plus на швидкозажимний кулачковий патрон.
 

Недостатки Дніпро-М ПЕ-2698ПС

Недоліки

  • Мала витривалість позначається при виконанні силових завдань в режимі удару без свердління.
  • Легкий перевага на передню частину інструменту може позначитися на точності в роботі.
  • Щітки низької якості.

Відгук покупця Дніпро-М ПЕ-2698ПС

Александр 21.08.2016 в 13:42  Отзывы перфоратор Дніпро-М ПЕ-2698ПС

Мені подобається ця модель. Працює від звічайної розетки, Потужність висока, много всяких режімів, Зручний дизайн, є приглушення вібрації. Рука в работе не скоро втомлюється и не гріється інструмент практично. Такоже, присутній захист від пилу, что віключає необходимость Постійно обслуговувати его. Просто клас.

► Наша думка

Дуже хороший варіант для побутового використання, відгуки на перфоратор Дніпро-М ПЕ-2698ПС говорять про те, що модель чудово справляється з роботою в будинку. Якісний мотор і механічна складова інструменту забезпечує високу продуктивність і безвідмовність, дана модель є однією з найкращих в своє цінової категорії.

 

Купить Перфоратор Дніпро-М ПЕ-2698ПС

Бочкові перфоратори

Бочковые перфораторы

Бочковий перфоратор так називається через свого зовнішнього вигляду, силовий привід укладений в ціліндрообразний корпус, розташований вертикально щодо корпусу перфоратора. Також такі моделі називають L-образні перфоратори. Моделі такого типу відносяться до класу середніх і важких перфораторів, а деякі з них можуть по своїй продуктивності і потужності навіть змагатися з легкими моделями відбійних молотків. Такий перфоратор також придатний для роботи на побутовому рівні, але найчастіше йому віддають свою перевагу саме професіонали для роботи в більш важких умовах.

Преимущества Metabo KHE 2644До переваг такого перфоратора віднесемо його збільшений ресурс роботи і потужності. За рахунок кривошипно-шатунного механізму в ударному механізмі значно збільшується амплітуда коливань, а з цим і сила удару, за рахунок чого такий перфоратор впорається з більш складним завданням, ніж горизонтальний. Завдяки вертикальному розташуванню двигуна вдалося значно поліпшити охолодження самого двигуна і за рахунок цього такий інструмент здатний витримувати навантаження в рази більшу, ніж прямий перфоратор і Ви зможете виконувати роботу протягом дуже тривалого часу навіть без перерв на відпочинок для інструменту.

Недостатки Metabo KHE 2644До недоліків віднесемо велику вагу і незручно громіздкий корпус інструменту. Таким перфоратором не особливо зручно працювати в важкодоступних місцях, а їли у нього відсутня активна антивібраційна система, то працювати з ним не так комфортно за рахунок збільшеної кількості вібрації.

 

Детальніше про порівняння бочкових перфораторів читайте в нашій статті: Порівняння популярних побутових і професійних моделей бочкових перфораторів

Перфоратор Днипро-М ПЕ-3217Б

Преимущества  Днипро-М ПЕ-3217Б

Переваги

  • Патрон має високоякісний захист від пилу, що гарантує зниження зносу оснащення і тривалий термін служби для самої оснастки.
  • Плаваюча рукоять сприяє зниженню одержуваної вібрації в процесі виконання довбальних і бурових робіт.
  • Завдяки вдосконаленій формі лопатей крильчатки вдалося поліпшити охолодження двигуна.
  • Потрійна просочення лаком обмотки двигуна сприяла збільшенню його ресурсу роботи на 50%.
  • Обмотка двигуна - 100% мідь.
  • Антивібраційна система дозволяє знизити розкид при роботі з перфоратором, а також робить роботу більш комфортною.
  • Передстартова регулювання обертів для точного налаштування роботи інструменту.
 

Недостатки Днипро-М ПЕ-3217Б

Недоліки

  • Мала довжина шнура - всього 2 м.
  • Слабкий захист від пилу перемикача режимів призводить до ускладнення перемикання в разі сильної запиленості.
  • Велика вага інструменту, при тривалій роботі сильно стають руки.
  • Відсутність реверсу позначається при заклинювання оснащення.

► Відео огляд перфоратора Дніпро-М ПЕ-3217Б

Відгук покупця Дніпро-М ПЕ-3217Б

Макс 10.10.2016 в 18:10 Отзывы перфоратор Днипро-М ПЕ-3217Б

Хороший інструмент для виконання простих завдань. З ремонтом в квартирі він впорався відмінно. Ударний режим не дуже податливий, доводиться сильно тиснути. Але довбає непогано. Ще він важить більше мого попереднього перфоратора. Чемодан в комплекті якісний. Раджу взяти для будинку, цілком адекватна ціна і якість непогана

► Наша думка

Такий перфоратор стане для Вас незамінним в будинку. Перфоратор електричний Дніпро-М ПЕ-3217Б здатний якісно виконувати як прості, так і силові роботи, він витривалий і продуктивний, має чудову сервісну базу, а гарантійний термін на три роки це досить рідкісний випадок для побутового інструменту.

Купить Перфоратор Днипро-М ПЕ-3217Б

Поради щодо вибору перфораторів

Є кілька основних факторів, на які варто спиратися при виборі моделі. По-перше, варто визначитися з якою метою Ви маєте намір використовувати перфоратор, усвідомити які завдання стоятимуть перед ним, і по-друге, якими додатковими особливостями володіє та чи інша модель. Якщо Вам необхідний перфоратор для професійного застосування, то варто віддавати перевагу більш потужним моделям. Наприклад, бочковий перфоратор з високою амплітудою і силою удару буде ідеально підходити для роботи у важких умовах. Він витримає високу навантаження і при цьому протримається при тривалій роботі. Для професійної роботи беріть модель, яка буде мати активну антивібраційну захист, для того щоб Вам було комфортно працювати в інтенсивному режимі при високому навантаженні. Бажано щоб він мав запобіжну муфту, це продовжить його термін служби, а також зробить роботу більш безпечною.

Якщо ж Ви вирішили купити перфоратор додому, то не обов'язково купувати великий і потужний перфоратор, компактного і легкого перфоратора з горизонтальним розташуванням двигуна буде досить, адже він легше і зручніше в роботі, хоч і слабший бочкового. Вам не обов'язково переплачувати гроші за перфоратор з широким набором додаткових функцій, наприклад антивібраційна система, адже вдома навряд чи Ви будете піддавати і себе і інструмент високих навантажень.

Отже, при виборі визначитеся що ж для Вас більш необхідно, невелика вага і зручність, або ж високий робочий ресурс і продуктивність інструменту, ну і само собою уважно ознайомлюється з характеристиками обраної моделі.