Стиснене повітря виступає в ролі основи для роботи будь-якого пневмоінструменту, а в цьому випадку не обійтися без компресора, робота якого спрямована на стиск і подачу повітря або іншого газу. Різні компресори можуть використовуватися і для роботи з пневматичним цвяхів пістолетом при укладанні підлоги, і при роботі з фарбопультом для фарбування поверхні.

Компресори на всі випадки життя: різновиди обладнання

Класифікація компресорів досить обширна і формується на базі різних принципів, але ключовим вважається принцип дії. Актуально виділити лопатеві, об'ємні і термокомпрессори.

Об'ємні моделі прийнято вважати найбільш затребуваними і в виробничих, і в побутових умовах. У міру зменшення обсягу газу в запасі підвищується тиск. Компресори цієї категорії бувають мембранними, гвинтовими і поршневими.

Термокомпрессори працюють за принципом стиснення рідини, за рахунок чого виділяється енергія і тепло. У сфері переробки хімічних продуктів і в харчовій промисловості такі моделі найбільш актуальні. Вперше саме в молочній промисловості вони були впроваджені.

Лопатеві агрегати працюють за принципом взаємодії з нерухомими або рухомими лопатями. Це динамічні компресори, які використовуються в авіації для усунення вібрації потоку повітря.

Об'єм має значення

Мембранний блок є основою в механізмі мембранного компресора. Газова камера повністю герметична за рахунок того, що мембрана знаходиться в обоюдовогнутой камері. За рахунок активності поршня гідроприводу виникають коливання мембрани, що забезпечують стиснення повітря. Ключова перевага полягає в здатності функціонувати однаково ефективно при будь-яких температурних умовах як негативних, так і позитивних. Як приклад можна привести успішну експлуатацію при жаркому кліматі тропічної зони та на станціях за Полярним колом.

Поршневі моделі прийнято вважати найбільш популярними за рахунок зручності використання на невеликих виробництвах і простоти експлуатації в цілому. Коаксіальні поршневі агрегати працюють в середньому 20 хвилин на годину. За цей час можна встигнути зробити розвал-сходження коліс, пофарбувати автомобіль або укласти попередній підлогу. Актуальність використання таких агрегатів спостерігається при проведенні побутових ремонтних робіт, оскільки вони ідеальні як джерело стисненого газу для будь-якої пневматичної техніки, наприклад, гайковертов, пневматичних шліфмашин або фарбопультів. Обумовлено таке зручність незначною вагою і компактними габаритами.

Мембранні і гвинтові аналоги, якщо порівняти з поршневими, відрізняються великим ресурсом, отже, їх експлуатація більш доречна на великих підприємствах, де основний умова полягає в тривалій безперебійній роботі. Габарити таких компресорів, відповідно, більш значні, також спостерігається більш високий рівень шуму і вібрацій, тому потрібна установка в окремому приміщенні. Співвідношення якості і ціни для таких агрегатів оптимальне, що також грає важливу роль у збільшенні їх популярності.

«Нутрощі» і робота поршневого компресора

Принцип появи тиску в компресорній головці поршневих моделей заснований на зворотно-поступальних рухах. Конструкція найелементарнішій моделі представлена ​​поршнем і циліндром велосипедним насосом. Конструкція поршневого агрегату включає дизельний, бензиновий або електричний двигун, ресивер, а також компресорну головку. Саме компресорна головка виконує основну роботу, її конструкція представлена ​​наступними елементами:

  1. сальник;
  2. маховик;
  3. випускний і впускний клапани;
  4. колінчастий вал;
  5. шатун;
  6. циліндр з поршнем.

Циліндр всмоктує повітря через впускний клапан, після чого поршень його стискає і вже у вигляді стислого газу він виходить в ресивер через впускний клапан.

На всі інструменти майстер

Поршневі компресори можуть бути ремінними, безмасляними або олійними. Коаксіальним прийнято називати саме пристрій поршневого агрегату і його робочий ресурс. Загальна вісь в даному випадку об'єднує вал компресорної головки і руховий вал, що сприяє обертанню з однаковим числом оборотів, отже, досягається однакова швидкість роботи двигуна і головки компресора. Компактність у таких моделей на висоті, як і дія, оскільки обертання двигуна сповільнюється за рахунок ремінного приводу.

Подвійні поршні, циліндри яких розташовані V-образно, можна встановлювати на компресори з метою збільшення продуктивності. При наявності двох циліндрів, які на одному валу працюють одночасно, агрегат актуально називати одноступінчастим багатоциліндрові: здійснюється подача стисненого в циліндрах повітря в ресивер. Багатоступенева ж модель працює іншим чином, оскільки спостерігається послідовне надходження повітря з одного циліндра в інший. Такі агрегати демонструють більшу продуктивність і потужність, тому забезпечують безперебійну роботу і шлифмашинки, і перфоратора.

Коаксіальні моделі масляного типу однаково актуальні і для виробничих цілей і для експлуатації в побутових умовах. Масло заливається в картер з колінчастим валом. Часто при використанні певних пневматичних інструментів необхідно обов'язково забезпечити наявність мастила, тому вибір спрямований саме на масляні компресори.

Експлуатація фарбопульта, навпаки, не сприймає використання масляного обладнання, в іншому випадку якість фарбування може бути погіршене за рахунок попадання частинки масла в повітря. Завдяки безмасляним агрегатів можна забезпечити чистоту стисненого повітря і гарантовану якість. Розглядається обладнання не може працювати зовсім без змащення, але в даному випадку забезпечується проходження масляних потоків по різних каналах і вони не стикаються між собою. У картер масло не заливається, а повітря очищається більш ретельно. Що стосується робочого ресурсу, то в порівнянні з масляними аналогами у безмасляних він нижчий.

Моделі з ремінним приводом розташовують збільшеною продуктивністю і трохи зниженою швидкістю обертання двигуна. Система охолодження поліпшена, тому підвищена також зносостійкість навіть за умови безперервної тривалої експлуатації. Доступна робота при високих температурах, такі компресори невибагливі в обслуговуванні і не примхливі. Варто згадати також про простоту ремонту, оскільки ремінь прослизає при заклинювання поршня і електродвигун не пошкоджується.

Гвинтові або роторні компресори

Роторні та гвинтові моделі компресорів прийнято відносити до категорії професійних, тому їх експлуатація актуальна в промислових умовах. Робота не супроводжується високим рівнем шуму, доступна цілодобова робота обладнання, тому персонал працює в комфортних умовах.

Конструкція гвинтового компресора представлена:

  • вентилятором;
  • системою трубопроводів;
  • радіатором і запобіжним клапаном;
  • маслоохладителем і термостатом;
  • масляним фільтром;
  • електричним двигуном і ремінною передачею;
  • гвинтовим блоком;
  • всмоктуючим клапаном і повітряним фільтром.

Принцип роботи обладнання

Гвинтовий блок є основою успішної роботи компресорів. Повітря змішується з маслом, потрапляючи в нього з усмоктувального клапана. Отримана суміш нагнітається гвинтовою парою в пневмосистему і далі повітря відділяється від масла в сепараторі. В очищеному вигляді він проходить через охолоджуючий радіатор і виходить з компресора. Після проходження через систему охолодження гарячу олію знову повертається в гвинтовий блок.

Актуальність використання гвинтових агрегатів спостерігається на великих виробничих підприємствах, діяльність яких орієнтована на складання інструментів та автомобілів, обробку деревини. Такі моделі часто комплектуються спеціальним кожухом, що поглинає вібрацію, але рукоятки і транспортувальні колеса відсутні. Ключове відмінність між гвинтовим і поршневим аналогом полягає у високому рівні працездатності. Навіть протягом декількох робочих змін ефективність буде на висоті, тоді як поршневий компресор не пристосований до таких завдань. Споживання електроенергії у роторний моделей набагато нижче, якщо порівнювати з ремінними і коаксіальними. Простота ремонту - важливий фактор в їх користь, оскільки поршневі кільця і ​​клапани немає необхідності замінювати.

Асортимент потужностей гвинтових компресорів досить широкий, тому в залежності від експлуатаційних умов і особистих переваг в інтернет-магазині Море інструментів ви зможете вибрати як масштабне обладнання, так і невеликі компактні моделі.

Компресори та компресорні станції

Часто можна зіткнутися з думкою про ідентичність компресорів з компресорними установками або станціями, але така думка є хибною. Станція представлена ​​у вигляді комплекту, до складу якого входить компресор і певне додаткове обладнання у вигляді фільтрів, осушувачів, частотних регуляторів. Актуальність додаткового обладнання виникає при роботі саме з гвинтовими компресорами, тому вони часто спочатку мають необхідну комплектацію. Такий підхід дозволяє економити кошти покупця і місце, де буде встановлений агрегат.

У каталозі інтернет-магазині Море інструментів є і компресорні станції. При виникненні проблем з вибором конкретної моделі ви завжди зможете отримати консультацію щодо термінів доставки, умов гарантії, технічних характеристик і комплектації.