Вибір генератора завжди був не найпростішим питанням і не так уже й рідко навіть ті, хто не з чуток був знайомий з такого роду обладнанням стикався з проблемами при виборі і вже що говорити про непідготовленому споживача.

Існує безліч аспектів при виборі генератора для брухту або ж для промислового застосування, всі ці аспекти необхідно знати і в рівній мірі приділяти їм увагу для формування вірного вибору агрегату, щоб він міг повністю задовольнити Вас своєю роботою.

Сьогодні ми буде говорити про те, щоб правильно підібрати генератор виходячи від того, який тип альтернатора на нього встановлено, для того, щоб обраний Вами генератор забезпечував Вас стабільною напругою і не мав збоїв в своїй роботі. На перший погляд питання дуже складне, але все не так страшно як здається, вибір буде коливатися між всього двома видами генераторів, синхронний, тобто щітковий, або асинхронний, Бесщеточний альтернатор. Сьогодні найчастіше купуються моделі саме з синхронним альтернатором, і чому Ви зрозумієте далі. Сподіваємося, що зможемо якнайкраще присвятити Вас в це питання цією статтею.

Все про альтернатори

Для початку варто сказати трохи про саму назву, на самому початку, коли технологія, що служить для вироблення електричного струму так і називалася, альтернатор, пізніше його стали називати генератор, весь, і альтернатор і двигун і інші його частини в зборі, ця назва простіше і відображає саму суть роботи такого агрегату - перетворення одного виду енергії в інший.

Що ж стосується самого альтернатора, то можна з повною впевненістю сказати що саме він є найважливішою частиною в будь-якому генераторі, адже саме від відповідає за найважливішу роботу цього агрегату, а саме перетворення кінетичної роботи, що продукується обертанням вала двигуна в електричний струм змінного типу. Складається альтернатор з рухомої і нерухомої частини, як і будь-який електродвигун, з статора і ротора.

Обертання в альтернатори проводиться за рахунок електрорушійної сили, а для виникнення оной необхідно порушити магнітне поле на обмотці. В цьому плані між альтернаторамі різниці немає, різниця лише в тому, в який спосіб електромагнітне поле передається на а обмотку статора, а саме на синхронні і асинхронні. У конструктивному плані різниця в тому, що синхронний альтернатор має обмотку на роторі, в той час як асинхронний не має її і способи передачі відповідно у них різні.

Якщо не заглиблюватися в теорію і розглянути будову альтернують, то коротко кажучи у синхронного альтернатора більш складну будову за рахунок наявності і щіток, і обмоток на роторі і статорі, а асинхронний по конструкції більш простий по конструкції. Вважається, що останній менш надійний і менш витривалий, але це ще не робить його гірше, ніж перший, все залежить від того, в яких умовах застосовується генератор, є безліч факторів, які можуть поміняти їх місцями або вирівняти.

Переваги синхронного альтернатора

 

Є різниця між тим, який обмоткою буде володіти Ваш альтернатор, якщо ж Ви хочете купити дизельний генератор для рідкісних включень, і Ви не маєте наміру подавати на нього дуже велике навантаження, то є сенс заощадити гроші і купити алюмінієвий тип, якщо ж працювати генератор буде часто і повинен буде витримувати досить високе навантаження, то варто подумати про мідній обмотці. Альтернатор з мідною обмоткою буде давати максимально якісний струм на виході. Важлива частина синхронного альтернатора - це щітки, саме вони відповідають за зняття струму зі статора на ротор. Головна перевага такого альтернатора - це можливість витримувати пікові навантаження і короткочасні перепади і видавати якісне електрику на виході, що і робить його таким затребуваним. Також варто відзначити, що тільки з таким генератором буде сумісна система AVR. Синхронний генератор буде більш правильним вибором для роботи в побутових умовах, для заживлення будинку або іншого об'єкта з чутливою до перепадів техніці. Варто відзначити і високу вартість такого обладнання, такий генератор буде коштувати дорожче генератора з асинхронним альтернатором.

Недоліки синхронного альтернатора

Головним недоліком синхронного альтернатора можна назвати те, що він вимагає досить ретельного технічного обслуговування. Щітки необхідно періодично замінювати, графік заміни безпосередньо залежить від того, які щітки встановлені на альтернатор, вугільні зношуються швидше, мідно-графітові зношуються довше. Крім того, що у щіткового вузла є такий витратний матеріал як щітки, що вимагають періодичної заміни, сам альтернатор гріється через тертя щіток про ротор, і тому вимагає наявності охолодження і тут є побічний ефект.

Для охолодження двигуна застосовується вентилятор, який всмоктує повітря і охолоджує обмотку, а разом з повітрям він тягне і пил, бруд і навіть вологу. Дорожчі моделі мають досить високий клас захисту для того, щоб захистити альтернатор від вологи і пилу, але повністю захиститися неможливо.

Переваги асинхронного альтернатора

 

Перевага асинхронного альтернатора полягає в тому, що він має більш просту конструкцію, а з цим і вартість його менше. Для руху рухомої частини не потрібно щітки для зняття електрики, досить магнітного поля і конденсаторів. Варто відзначити високу ступінь захисту і відсутність необхідності в сервісному обслуговуванні. Так як такий альтернатор нагрівається набагато менше синхронного, відпадає необхідність в охолодженні, завдяки чому його конструкція більш щільна, що дозволило запобігти попаданню пилу, бруду і вологи всередину альтернатора. Це робить його довговічним і надійним. Вага та фізичні розміри асинхронного альтернатора також набагато менше, ніж у синхронного, так що і сам генератор компактніше. Також відчутною перевагою такого генератора буде в тому, що його альтернатори не страшні короткі замикання, що робить його хорошим варіантом для роботи зі зварювальним устаткуванням.

Недоліки асинхронного альтернатора

Крім позитивних сторін у нього також є і негативні сторони, які полягають в тому, що вихідна напруга не найвищої якості, воно може скакати, а так як цей тип альтернатора несумісний з роботою AVR, це може істотно відіб'ється на його роботі в побутових умовах, наприклад для заживлення будинку. Варто зазначити, що низький рівень якості струму і скачки напруги на виході у асинхронного генератора викликано тим, що він погано переносить стартові пікові навантаження від апретури, яка підключається до нього, і це може викликати плачевні наслідки для техніки, дуже чутливою до перепадів напруги, наприклад комп'ютери , телефони і інша електроніка.

Пам'ятайте, що не всі асинхронні генератори мають дуже великі перепади напруги на виході, хороший перевірений бренд завжди буде встановлювати на свій генератор тільки самий надійний двигун, який буде підтримувати постійне число обертів при скачках навантаження, забезпечуючи мінімальні відхилення від норми в роботі генератора.

Підведення підсумків, який альтернатор вибрати: синхронний або асинхронний

При виборі між синхронним і асинхронним альтернатором варто відштовхуватися від того, в яких умовах буде застосовуватися генератор і які цілі будуть перед ним стояти і вже від цього відштовхуватися при виборі.

Для того щоб забезпечити свій будинок або дачу стабільним електрикою, без перепадів і різких стрибків, то варто звичайно ж купити генератор синхронний, або щітковий, так як він буде давати на виході рівне напругу і якісний струм, що дуже важливо при підключенні чутливої ​​апретури. Також такий генератор придатний для роботи з медичним обладнанням, лабораторним або офісним обладнанням. Для всіх цих цілей намагайтеся купувати моделі з функцією AVR.

Якщо ж головна мета генератора - це будівельні роботи на відкритому повітрі, де велика забрудненість, пил і волога, то варто купити генератор з асинхронним альтернатором, який має велику стійкість до всіх цих факторів. До того ж він придатний для роботи зі зварювальним устаткуванням, так як виключений ризик короткого замикання при роботі такого обладнання.