Ми звикли до того, що скрізь використовується мережу в 220 В. Саме ця величина є прийнятною для стабільної роботи будь-яких електричних приладів. Однак, багато мереж вже безнадійно застаріли і ослабли. Реконструкцією мереж, звичайно ж, ніхто займатися не хоче. Тому всілякі стрибки і відхилення від норми - справа звичайна. Але дана проблема зникає, якщо придбати генератор напруги.

Напруга, який видає генератор коливається в широкому діапазоні. А причиною тому виступає високе навантаження на резервну мережу і конструктивні особливості апарату. І, як правило, чим нижче ціна, тим гірше генератор, а, отже, більше загрози для дорогих електроприладів, які будуть до нього підключені. Таким чином, щоб уникнути неприємностей, краще відразу придбати генератор стабільного напруги.

Все про стабільність напруги

Стабільність напруги або частот оцінюється обмірюваними відхиленнями напруги від номінального за певний час. Даний термін є нічим іншим, як показником якості електричної мережі.

Для чого потрібна стабільність напруги?

Стабільним прийнято вважати напругу в 220 В. Однак, це загальна помилка, яку ми постараємося розвіяти в даній статті.

Існують допустимі норми відхилення напруги. Скажімо, у вас є еталон - ідеальний зразок якості і норми. Його величина, припустимо, 10. Але ідеальним результат не може бути, тому у еталона є показники допустимого відхилення, наприклад, - 2 і +2, тобто, якщо при вимірюванні, ви отримали результат у 8 або 12, то це допустимий результат і має місце бути він.

Таким чином, будь-який виробник, створюючи електричні прилади, допускає їх до використання від електромережі діапазоном від 200 до 240 Вольт. Це називається стандартним відхиленням до 10%. Але, ні в якому разі, не більше.

Такий перепад допускається тільки в разі плавного та поступового зростання напруги. А якщо генератор, раптово, вирішив видати незапланований стрибок, то «прощай, мій холодильник!». Ніяких захисних функцій генератора не вистачить, щоб захистити техніку від руйнівної сили стрибків напруги.

Закон Ома говорить «сила струму завжди прямо пропорційна напрузі», іншими словами, якщо напруга повернулося до вихідного стану, а після різко підвищився, то і сила струму також різко піде вгору. В результаті, електрони божеволіють, а температура провідників і напівпровідників долає всі допустимі норми.

Висновок: скачки напруги - це стовідсотковий ризик залишитися без електричних приладів, причому, абсолютно несподівано, а це спричинить за собою незаплановані витрати особистих грошей на придбання нової техніки. Саме тому, варто задуматися про те, що набагато вигідніше купити генератор AVR і залишатися спокійним за свою техніку.

Фактори, що впливають на стабільність напруги

Щоб ухилитися від неприємних ситуацій, рекомендується встановлювати генераторний апарат на спеціальне реле напруги. Але таке реле не буде стабілізувати напругу, а тільки виявляти його величину в критичному стані мережі. Тому, доцільніше придбати генератор з функцією стабілізації.

На стабільність видається напруги впливає кілька наступних факторів:

1. Клас двигуна. Якість двигуна і його збірки важливий критерій для генератора, а відповідно, стабільності напруги мережі. Саме якість впливає на можливості двигуна підтримувати 3000 об / хв в постійному темпі. Дане число незмінно навіть під час зміни навантаження і споживання струму, підключеної технікою.

2. Тип альтернатора. Виділяють їх всього два: синхронний і асинхронний. Синхронний або ж щітковий має більш складну конструкцію зі стартером, ротором і вугільними щітками. Стартер і ротор мають обмотку. Бажано, якщо обмотка буде мідної. Таким чином, синхронний альтернатор впливає на стабільність напруги, для якого скачки і відхилення від еталону НЕ будуть характерними. Асинхронний ж альтернатор володіє своїми плюсами, однак, в їх числі немає якісного струму.

3. Технологія. Мається на увазі сучасна інверторна технологія. Інверторні генераторні апарати можуть видавати якісний і чистий струм з прекрасною геометричній синусоїдою. Таке можливо завдяки подвійному перетворенню змінного струму в постійний, а слідом назад в змінний кращої якості. Відхилення від стандарту в генераторі інверторного типу становить всього 2, 5%. Непогано, так?

4. AVR. Генератори з AVR - ідеальні, якщо користувач бажає зберегти свою техніку від перебоїв в мережі. Дана технологія (AVR) тримає вихідна напруга на одному рівні, абсолютно, виключаючи відхилення і скачки. Вони, просто-напросто, не можуть з'явитися.

Електроніка, яка не може обійтися без стабільного напруги

Існує велика кількість електричних приладів, які недовго «проживуть» без стабільного напруги. Це, як правило, важка і відповідальна техніка. На зразок медичного обладнання. Уявіть, що трапитися з пацієнтом, якщо апарат життєзабезпечення вийде з ладу, хоча б на хвилину.

Також, лабораторне обладнання вимагає наявності стабільного напруги. Наприклад, надточний і моторошно чутливий pH-метр. Варто току проявитися в стрибку, так апарат, якщо і не зламається зовсім, то зажадає зміну конфігурації, а справа це нудне.

Природно, побутову техніку ми теж сторона не обійдемо. Комп'ютери та модеми вимагають наявність стабільного напруги. Пральні та посудомийні машини теж можна додати в список. Особливо, боїться стрибків котел. Одного маленького стрибка досить, щоб залишитися взимку без опалення. А деталі на котли дуже дорогі і без нього не обійтися, як допустимо, без комп'ютера або посудомийки.

З дрібної техніки, можна відзначити, що сучасні смартфони дуже корисні і функціональні, але стрибків бояться, як вогню. Те ж саме можна сказати і про інших гаджетах.

Звідси, можна зробити висновок, що генератор стабільного напруги - не зайва трата грошей, а необхідність, яка захищає електроприлади від стрибків напруги, а користувача від холоду, голоду та соціальної ізоляції.