Настільний токарний верстат, а по-іншому, міні-верстат - це інструмент вагою приблизно 40 кг і, як правило, позиціонується він як пристосування для домашнього застосування і в хобі. Так що, поділ даних верстатів на побутові і профессіональние- умовно. Якщо даний апарат зібраний якісно, ​​має додаткові функції і проявляє себе в роботі найкращим чином, то, само собою, немає жодних підстав вважати, що настільний токарний верстат не підійде для професійної сфери застосування. А переваг у компактного токарного верстата досить багато, якщо порівнювати з великогабаритними установками - це і зручність, і відсутність сильного шуму, і економічність. Про те, як вибрати настільний токарний верстат для тих чи інших цілей ми і поговоримо в даній статті.

Конструкція токарного верстата і його види

Токарні верстати входять в найширшу групу ріжучих верстатів і різноманітні за своїм зовнішнім виглядом, типу. Призначені токарні верстати для роботи з матеріалами, які мають форму тіла обертання. Тобто, здійснюється або зовнішня, або внутрішня обробка поверхні для отримання циліндричних або ж конічних складних форм по поздовжній осі заготовки, по площині з отриманням, в результаті, необхідної форми.

У побутових верстатів можуть бути самі різні конструктивні особливості і характеристики. В основному токарні верстати виконують загострювання, торцювання, вибірку, свердління, обробку. Однак, оснащуються вони і додатковими опціями такими, як розпил, свердління, фрезерування, шліфування, заточка інструменту і так далі. У таких верстатів подача ріжучого інструменту ручного типу.

Так, токарний верстат має наступні частини:

  • підставу;
  • напрямні;
  • передню бабку;
  • задню бабку;
  • підручник;
  • привід.

Підстава являє собою станину, яку виготовляють з міцних дощок. Для стійкості, станина оснащується двома дерев'яними ніжками. Напрямні виступають в якості загальної бази для шпиндельной, задньої бабки і підручника. У побутових моделях напрямні виготовляються з швелера, у якого в центрі є пазок. Габаритні розміри даних частин будуть залежати від майбутньої навантаження на них. Дуже важливо, щоб вони мали досить витривалістю, могли впоратися з силами кручений і вібрацій, які будуть виникати під час роботи.

Оптимальні дані токарного верстата - це:

  • Швелер №10;
  • Куточки 50Х50;
  • Стрижні 18-22мм;
  • Труби 028 мм;
  • Бруски дерев'яні 50Х50;
  • Трубаспіца - 035 - 50 мм.

Довжина буде залежати від самого великої відстані між центрами і від конструктивних особливостей самого верстата. Наприклад, якщо передня бабка прикріплена на напрямних, то будуть довше, ніж тоді, коли бабка встановлюється на самій основі. Коли верстат буде змушений виконувати роботу з довгими заготовками, то найприйнятнішим відстанню між центрами буде 500 мм.

Підстава і напрямні іноді з'єднані один з одним безпосередньо, але в більшій кількості випадків, їх з'єднують за допомогою стійок. Другий варіант з'єднання краще і ось чому: стійки прийматимуть на себе силові навантаження, і виступати в ролі кріплень для напрямних. Стрижні, труби кріпляться до стійок за допомогою зовнішньої різьби, гайок, гвинтів, втулок і вставок. Труби до стійок приєднуються вставками з різьбленням.

Передня бабка виступає засобом закріплення заготовок і подачі обертальних рухів. Основою її конструкції є шпиндель, який може бути представлений в різних видах.

Задня бабка - це опорна деталь при роботі з довгими заготовками. Складається вона з заднього центру і його корпусу. Корпус можна пересувати по напрямних і здійснювати фіксування в необхідному положенні.

Види токарних верстатів по дереву

Негласно поділяються токарні верстати на три досить великі групи, а саме:

  • Промислові верстати вагою близько 200 кг і потужністю в 1 кВт. Природно, відрізняються вони високою продуктивністю і найширшим функціоналом. Повністю розраховані на тривалі роботи в жорстких умовах.
  • Напівпрофесійні (як би) призначені для невеликих видів діяльності. Можуть мати вагу в діапазоні від 40 до 90 кг і мають потужність понад 500 Вт. Такі види популярні в невеликих майстерень.
  • Настільні / побутові верстати важать, як правило, менше 40 к. Середній їх вага - це 20 кг. Вони компактні, прості в установці і експлуатації. Передбачені для поодиноких робіт.

Потужність токарного верстата

Потужність токарного верстата - важливий параметр при виборі моделі. Чим могутніше верстат, тим вище його продуктивні можливості. Тому, перед вибором токарного верстата, слід визначити його майбутнє застосування. Якщо, наприклад, від верстата потрібна обробка пари заготовок, то купувати потужний пристрій - не резон. Відповідно, для серйозних робіт слід віддати перевагу високопотужними обладнання.

 

Розмір заготовок, які обробляються

Характеристики заготовок, які будуть піддані обробці токарним верстатом - важливі. Це довжина і діаметр. Раніше ми розглядали конструктивні особливості токарних верстатів, які залежать від розміру заготовок. Для роботи з невеликими розмірами і для початківців підійде верстат побутового типу. Він в змозі обробляти маленькі заготовки (до 0,5 м).

А ось робота з більш великими матеріалами вимагає інструмент більш високого класу. Такі верстати оснащуються удлинителями, які дозволяють налаштовувати обладнання під необхідні розміри.

Особливості шпинделя

Продуктивність токарного верстата багато в чому залежить від швидкості обертання і кроку різьблення шпинделя. У підсумку, саме від цих параметрів буде залежати швидкодію і якість обробки. Ці дані відповідають за своєчасність і масштабність робіт. Чим вище вимоги до швидкодії, тим більше повинна бути частота обертання. Природно, потужність двигуна повинна відповідати параметрам шпинделя. Чим нижче його потужність, тим повільніше буде обертатися шпиндель.

Від показника швидкості обертання залежить і якість обробки. Шпиндель може робити 400-3500 об / хв. Моделі більш високого класу оснащуються регулятором швидкостей.

Відстань між центрами
Фіксування матеріалу може здійснюватися двома способами - між центрами бабок або планшайбою. Само собою зрозуміло, що значення відстаней можуть варіюватися в трьох проміжках у різних типів токарних верстатів. Це може бути 600 мм, до 1000 мм або понад 1000 мм. Тут необхідно вибирати підходящу модель, враховуючи габарити заготовки. Відстань між центрами визначатиме точність кріпильної системи. Якщо користувач закріпить матеріал правильно, то він виключить руйнування деталі при обертанні.

Регулювання оборотів в токарному верстаті

Постійно в роботі з токарним верстатом з'являється необхідність в зміні швидкості обертання матеріалу. Різні типи операцій вимагають різної інтенсивності швидкостей. Вибирається швидкість відповідно до типу матеріалу, так як існують різні види дерева, і кожен з них вимагає індивідуального підходу в обробці. У зв'язку з цим, на токарних верстатах встановлюється система регулювання обертів.

Існує два види регулювання - це:

  • плавна;
  • ступінчаста.

Ступінчаста фіксується при кожному значенні. Верстат може мати від 3 до 5 швидкостей. Перший же тип регулювання вважається більш досконалим, так як для зміни швидкостей не вимагає зупинки обладнання, а процес зміни швидкостей відбуватиметься плавно, без ривків і фіксацій. Плавне регулювання працює за рахунок вбудованого варіатора і залежить від частоти обертання.

Цифровий дисплей

Наявність цифрового дисплея - це приємне доповнення в будь-якій техніці, так як відображає різноманітні дані, які дозволяють контролювати робочий процес. Цифрові дисплеї в токарних верстатах видають на екрані дані від цифрової індикації обертальної частоти, значення швидкостей. За рахунок дисплея регулювання агрегату буде відбуватися в рази швидше і точніше.

Копір: додаткова функція

Існують типи токарних верстатів з копіром. він являє собою допоміжний пристрій, яке, по непотрібності, може бути від'єднано від токарного верстата. Не важко здогадатися, що призначене це додаток для перетворення токарного верстата в копіювальний. Це спрощує роботу, де необхідно створювати вироби одного типу. Різець направляється копиром по заданій траєкторії - це виключає виникнення різниці в розмірах і формах матеріалів одного типу. Якщо користувачеві належить виконувати точні і однотипні роботи, слід, віддати перевагу токарного верстата з даною системою.

Реверс: додаткова функція

Реверс - це, ніщо інше, як задня передача. Не кожен верстат має функцію реверсу. Суть його полягає в тому, щоб забезпечувати задню подачу каретки і шпинделя. За рахунок даної функції робота прискорюється: користувачеві не потрібно заново подавати заготовку в тому випадку, якщо з'явиться необхідність у додатковій обробці.