Генератор - це корисний апарат для постачання електричної енергії у разі подачі електрики. Вони дозволяють людині продовжувати свою звичну діяльність навіть в разі відсутності електрики. Генератори можуть відрізнятися конструктивними особливостями і типом палива, яке споживають. Далі в статті ми розповімо про типи генераторів, сферах їх застосування і вирішимо, який генератор якнайкраще підійде для експлуатації в домашніх умовах.

Переваги та недоліки бензинових генераторів

Для початку, давайте розберемо, що таке бензиновий генератор і з чим його їдять. Як і будь-який інший, бензиновий генератор, здатний виконувати роль джерела електроживлення. Залежно від моделі та її конструктивних особливостей, бензиновий генератор може підтримувати, як життя світильників в приміщенні, так і всіх приладів в будинку. В якості палива, бензиновий генератор, відповідно, використовує бензин.

Переваги бензинових генераторів

Переваг у бензинових генераторів більш ніж достатньо. Вони широко застосовуються в промисловій сфері, автомайстерень і навіть в лікарнях.

  1. Основною перевагою апаратів даного типу є їх малогабаритність. Бензиновий генератор - виріб моноблочне, чим не може похвалитися, наприклад, газовий генератор. При цьому потужність бензинових генераторів досить висока (залежить від моделі).
  2. Також бензиновий генератор не вимагає особливих навичок і знань в експлуатації. Пуск двигуна здійснюється ручним способом у малопотужних представників виду. Більш потужні мають на корпусі спеціальний стартер. Регулювання апарату здійснюється за допомогою гвинта. При перевантаженні, навантаження відключає від апарату електроавтомат.
  3. Разом з тим, бензиновий генератор так само простий в обслуговуванні. Полягає вся процедура перевірки рівня масла перед пуском агрегату і регулярному очищенні генератора.
  4. Бензиновий генератор - пристрій, який практично не видає шуму завдяки конструктивним особливостям вихлопної труби.
  5. Чи можливо застосувати генератори бензинові, як на свіжому повітрі, так і в закритих приміщеннях. Однак, в приміщенні повинно бути передбачено наявність витяжки для вихлопних газів. На свіжому же повітрі, апарат може бути використаний в широкому діапазоні температур і вологості повітря. Але, генератор не слід піддавати впливу снігопаду або дощу.

Недоліки бензинових генераторів

Незважаючи на ряд переваг, недоліки у бензинових генераторів є і вельми неприємні. Саме недоліки можуть визначити, чи варто купувати даний апарат в тому чи іншому випадку.

  1. Бензинові двигуни - економічні. Де тут недолік? Їхні потужності може бути недостатньо для виконання певних завдань.
  2. Без перерв, бензиновий генератор не зможе виконувати свою роботу тривалий кількість часу. Іншими словами, бензиновий генератор, не може використовуватися, як основне джерело електроживлення.
  3. Пряме влучення води, опадів несприятливо впливають на генератори даного типу.
  4. Переважна кількість моделей бензинових генераторів - однофазнікі. Трехфазнікі вже є представниками професійного класу - вони більш потужні, економічні та можуть працювати тривалий час, проте, їх вартість дуже і дуже висока.
  5. Дані апарати більш застосовні в тимчасових об'єктах, наприклад, при будівельних або ремонтних роботах.

Вибираємо бензиновий генератор

Вибираючи такий складний і важливе обладнання, як бензиновий генератор, варто звертати увагу на такий критерій, як потужність:

  • малюки (не більше 5 кВт) своєю конструкцією нагадують компактний валізу. Він легкий і не викликає труднощів в транспортуванні. Даний апарат може забезпечити електроенергією побутові прилади, а також підтримати роботу світильників на дачі, або під час будівництва / ремонту. Нерідко такі моделі беруть з собою на риболовлю чи в туристичні походи;
  • представники середнього класу, тобто ті, які мають потужність понад 5 кВт і менше 10 кВт мають вже великі розміри, ніж пятікіловатнікі. Для зручності в транспортування, такі апарати оснащені колесами. Їх застосування доцільно в приміщеннях із середнім витратою електрики;
  • апарати, потужність яких перевищує 10 кВт, здатні живити електрикою великі об'єкти, в тому числі, і досить великі приватні будинки. Основну систему елекроподачі він, звичайно, не замінить, проте зможе підтримувати електрику в усьому будинку протягом деякого часу.

Плюси і мінуси дизельних генераторів

Дизельний генератор - це апарат, який може замінити основну систему елекроподачі, в разі її відсутності. Очевидно, що паливом в даному випадку виступає дизель.

Плюси дизельних генераторів

Як і попередні, дані генератори мають власні особливості, які можуть вигідно виділити їх на фоні газових і бензинових аналогів.

По-перше, у дизельних генераторів ДГУ функціонує в безперервному режимі. Тобто, дизельні генератори можуть довго виконувати свої завдання без відпочинку.

По-друге, при своїх можливостях працювати практично без зупинок, дизельні генератори практично не вимагають уваги користувача;

По-третє, на відміну, від попередніх, дизельні генератори мають високу пожежобезпечність, так як спалах палива здійснюється не за допомогою відкритого горіння, а шляхом стиснення суміші. В результаті, ризик пожежі істотно знижений. Варто відзначити, що пожежа все-таки можливий, якщо неправильно використовувати апарат.

І, нарешті, четверте перевага - це легкість в технічному обслуговуванні. Як і бензинові аналоги, дизельні не вимагають проведення спеціальних операцій по обслуговуванню.

Мінуси дизельних мінусів

Звичайно, а як же без них? Не існує ідеального апарату без вад.

І так, найпомітніший, мабуть, недолік - це вартість дизельного генератора. Але, цей мінус не такий вже і мінус, якщо генератор купується для постійного застосування - він окупить себе з лишком.

Також, застосування ДГУ на холостому ходу протипоказано завдяки високому ризику виходу з ладу внутрішніх вузлів. Рекомендується навантажувати апарат не менше, ніж на 40% його номінальної потужності.

Наостанок, варто відзначити, що на відміну від бензинового побратима, дизельний досить галасливий. Але і ця проблема вирішувана за допомогою шумоїзолірующего кожуха або всепогодного контейнера.

Як вибрати дизельний генератор?

Вибір дизельного генератора складається з тих самих критеріїв, що і вибір нашого першого генератора.

Потужність

Правильно підібрана потужність - це вже півсправи. Потужність, природно, відповідає за габаритні розміри і ціновий сегмент апарату. Якщо потужність апарату буде дорівнює потужності приладів, підключених в будинку, то, в майбутньому, їх кількість вже не можна буде збільшити. Занадто ж висока потужність може відбитися на апараті негативним чином. Тому, рекомендується купувати дизельний генератор, який не буде використовуватися при навантаженні менше 25% від його номінальної потужності. Рекомендована ж навантаження складає 35-75%. Також, слід сказати, що чим вище дізельнік буде працювати над рівнем моря і чим вищими будуть температура повітря і вологість повітря, тим менше потужності апарат буде віддавати.

Кількість фаз

Як повелося, бувають генератори:

Однофазнік підійде для звичайних електромереж, де буде відсутній особливе навантаження на двигун. Трехфазнікі - це важка артилерія для застосування в промислових приміщеннях.

Локація

Місце застосування важливо для дизельних агрегатів. Якщо дізельнік виконуватиме роль автономного джерела живлення, то слід його встановлювати на свіжому повітрі. Також, його можна встановити в опалювальному приміщенні з вентиляцією.

В якості резервного живлення дізельнік найкраще себе буде почувати в приміщенні або в контейнері, який захистить його від вологи.

Все про двопаливного генераторах

Двохпаливний генератор, або бензо-газо генератор, який здатний виконувати свої завдання, використовуючи, або газ, або бензин в якості палива. Вони зручні, як в побутових умовах, так і в промислових. Для даного типу агрегатів характерні:

  • універсальність;
  • екологічність;
  • якість;
  • надійність;
  • практичність.

Перемикатися між паливом, апарат може автоматично, при необхідності. Завдяки двоїстої натурою таких агрегатів, користувач може вибирати найбільш вигідний вид палива в тому чи іншому випадку, економити на ньому і не переживати, що паливо раптово скінчиться.

Позитивні сторони гібридів - це:

  • стійкість при прийомі навантаження;
  • технічна безпека;
  • порівняно невисока ціна;
  • стабільність обертів;
  • простота в монтажі.