Одним з головних аспектів сучасної комфортного життя - це наявність електромережі. На сьогоднішній день для людини складно уявити собі нормальне життя без більшості обладнання і техніки, які ми всі застосовуємо в повсякденному житті, починаючи від банального висвітлення в будинку і на вулиці, і закінчуючи складними персональними приладами, такими як комп'ютери та телефони, техніка в будинку і на роботі.

В основному ми забезпечуємо центральним електропостачанням, але на жаль дані електромережі частенько нас підводять своєї неякісною роботою, так як вони вже давно застаріли і у тих, хто живе в заміському будинку або на дачі є альтернативне джерело живлення, вони можуть купити для себе мініелектростанцію або генератор . Таке обладнання також часто застосовується і на професійному рівні, не тільки в побуті. У промисловості і будівництві це також часто використовувана техніка.

Сьогодні ми будемо говорити про те, як підібрати генератор для тих чи інших умов експлуатціі виходячи з типу запуску генератора, поговоримо про можливі типи запуску, про їх переваги та недоліки.

Ручний запуск генератора

Генератори з ручним стартером - це найпоширеніші моделі генераторів для побутового застосування. Ручним типом старту в основному обладнають саме на тих генераторах, чия потужність відносно невелика і в основному це більш прості генератори. Вони володіють низькою вартістю, в експлуатації вони дуже зручні і практичні, ідеально підходять для роботи в домашніх умовах і на більш високих рівнях.

Що стосується самої роботи такого типу запуску, то варто враховувати те, що більш слабкі моделі, з потужністю до 4 кВт запустити вручну досить просто, тим більше що сучасні виробники намагаються обладнати свої генератори системою «легкий старт», яка розрахована на спрощення запуску двигуна. Сто ж до більш потужних генераторів, понад 5 кВт, то їх запустити за допомогою ручного старту набагато складніше через високу компресії виникає в циліндрі двигуна. Також при виборі моделі з таким стартером варто врахувати, що дизельний двигун складніше завести ручним стартером, ніж бензиновий.

Принцип ручного стартера дуже простий, Ви витягаєте трос стартера, і відбувається провертання коленвала, внаслідок чого двигун заводиться.

Основні переваги ручного стартера полягають в тому, що такий агрегат дуже простий в експлікації. Маючи досвід роботи з таким обладнанням, і застосовуючи якісне паливо, Ви ніколи не будете мати справу з проблемою запуску двигуна. Також варто відзначити і низьку вартість такого агрегату через простоту його конструкції, так що такий генератор доступний кожному.

У такого типу запуску є і недоліки, запустити двигун великої потужності вручну буде дуже важко, а в зимовий період часу, особливо якщо говорити про дизельному генераторі, запуск буде дуже непростим завданням. Також такий генератор несумісний з системою ATS.

Запуск генератора за допомогою Електростарт

Дорожчі моделі генераторів обладнані електростартером. Така система просто необхідний тим моделям, які мають двигун великої потужності, понад 5 кВт, так як вручну запустити його буде досить складно і тому вони обладнані саме таким типом запуску.

Варто сказати що така система запуску двигуна нагадує запуск двигуна автомобіля, також необхідно зробити поворот ключа і двигун запускається. Так запустити генератор дуже просто, в рази простіше, ніж за допомогою ручного стартера, Ви не будете вкладати в це процес зовсім ніяких зусиль. Дорожчі моделі мають поліпшену, більш сучасну систему електростартера, досить лише гадати кнопку пуску і робота генератора почнеться, Ви будете впевнені в запуску агрегату в будь-який час року, навіть в холодну зиму. Варто відзначити те, що практично всі моделі з електростартером мають і ручний стартер, який служить в якості резервного способу запустити агрегат в разі неполадки першого.

Серед головних достоїнств генератора варто виділити можливість експлуатації такого генератора будь-якою людиною, незалежно від того яким досвідом або знанням обладнання він володіє, навіть жінки і діти впораються з таким завданням. Також варто відзначити сумісність такого генератора з системою автоматичного включення, так що при наявності бажання можна автоматизувати Ваш генератор.

Серед недоліків варто виділити залежність такого генератора від акумулятора, без якого електричний стартер двигуна не працює. Необхідно постійно стежити за зарядом батареї, так як, особливо при тривалому простої агрегату, він буде втрачати свій заряд.

Функція автоматичного введення резерву

Система ATS - це найсучасніша і надійна система запуску, якої може бути обладнаний Ваш генератор. Вона цікава тим, що працює абсолютно в автономному режимі і не вимагає втручання оператора в роботу, що дозволить Вам не відвернуть від своїх справ при відключенні електрики, генератор запускається автоматично.

 

Блок ATS має головне завдання, яке полягає в тому, щоб запустити генератор відразу ж після відключень центрального енергопостачання в будинку, що дозволить налагодити ефективну систему резервного живлення для будинку. Вартість генератора безпосередньо залежить від швидкості спрацьовування автоматичного запуску, чим швидше, тим дорожче. Найсучасніші моделі можуть спрацьовувати за частки секунди. Блок моментально відстежує зникнення живлення від центральної мережі і запускає генератор, причому все це без Вашої участі і після того, як живлення від центральної мережі відновиться, генератор припинить свою роботу і відключиться від мережі і перейде в режим очікування, будучи готовим до будь-яких аварій на лінії .

Головне достоїнство - це висока якість роботи. Генератор за допомогою системи ATS в автономному порядку відстежує параметри роботи центрального електропостачання і включається і відключаються в разі потреби. Деякі моделі можуть управлятися з мобільних пристроїв за допомогою інтернету, може бути можливість установки персональних параметрів роботи в разі потреби.

Таке обладнання чутливо до зовнішніх умов, до вологості і температурі. Вони складні в плані обслуговування, необхідно постійно перевіряти рівень палива і масла, заряд акумулятора та головна негативна сторона - це висока вартість генератора.

Дистанційний запуск електростанції

Такий тип запуску - це доповнення для електростартера, він дозволить Вам дистанційно включати Ваш генератор за потребою. Пульт схожий на брелок від автомобільної сигналізації, так що його можна носити завжди при собі на ключах. З нього як запустити, так і зупинити генератор не складе ніяких труднощів. Такий запуск дуже зручний, хоч і не такий зручний, як автоматичний стартер, але є і мінуси, радіус дії пульта обмежений і може бути зовсім невеликим в залежності від самої моделі, а також варто постійно стежити за зарядом батарей на пульті.

Вивчивши докладніше всі види запуску генератора, Ви без особливих зусиль зможете підібрати ту модель, яка підходить саме Вам для роботи в певних умовах.