Кожен з нас хоч раз у своєму житті стикався з необхідністю заготівлі дров, а навіть якщо особисто не робив цього, то неодмінно знає про те, наскільки це тяжка праця. Досить складно рубати дрова вручну. За допомогою сокири або колуна, це забирає багато зусиль і часу, а якщо цим займається людина похилого віку, то він може або не осилити завдання, або ж ця робота стане просто справжнім пеклом для нього. Постає питання, що ж тоді робити, як оптимізувати цю роботу і зробити її зручною, ефективною і простою для кожного? Відповіддю на це питання стане дровокол. Сьогодні ми будемо говорити саме про це обладнанні, розглянемо найпопулярніший вид дровокола, як варто підбирати модель для будинку, на яких аспектах цього інструменту варто акцентувати свою увагу в першу чергу при виборі.

Для початку варто розглянути, що таке дровокол і які види їх бувають. Дровокол - це спеціальний верстат з вузьким призначенням, яке полягає в заготівлі дров. Принцип роботи у них у всіх приблизно однаковий, в залежності від типу дровокола, від типу приводу, поліна подаються поршнем на розщеплює клин, і колеться на дві або більше частини, в залежності від клина. За типом дроворуби можна розділити на бензинові і електричні, і від умов експлуатації варто вибрати той чи інший дровокол. У нашому інтернет магазині з великим відривом за попитом лідирують електричні дроворуби, вони компактні, легше в експлуатації, працювати з ними просто. Також варто відзначити і більш низьку вартість, і більш екологічну складову таких моделей. Якщо ж у Вас проблеми з доступом до електромережі, що варто віддати перевагу бензиновим моделям.

Також вони діляться по типу завантаження колод на верстат, горизонтальні і вертикальні. Це вже персональне перевагу, незважаючи на конструктивні особливості тих чи інших моделей, між ними різниця не така велика і пізніше ми її розглянемо. Також моделі можуть мати гідравлічний або ж гвинтовий механізм подачі поліна на клин і найбільш популярні сьогодні - це гідравлічні дроворуби.

Як працює гідравлічний дровокол?

Гідравлічні дроворуби більш популярні серед споживачів завдяки тому, що вони більш практичні і зручні в роботі, його експлуатаційні характеристики однаково придатні для роботи в побуті і в професійній сфері, але варто бути уважним при виборі між професійної і побутової моделями.

Принцип роботи і пристрій гідравлічного дровокола досить прості. Головна частина такого агрегату - це двигун. Саме від двигуна залежить продуктивність дровокола, придатність його застосування в тих чи інших умовах, в кінці кінців, вартість моделі також визначається саме тим, який у неї двигун. У побуті найчастіше застосовується дровокол з електродвигуном, він простий в роботі і має високу продуктивність.

Побутова модель електричного дровокола або колуна працює по досить простим принципом. Працюючи, електродвигун обертає гідронасос, внаслідок чого створюється велика притискна сила, що обумовлює простоту в роботі і можливість розколоти будь поліно. Єдиний істотний недолік електродвигуна в тому, що він потребує до постійного доступу до електромережі, але він перекривається такими незаперечними плюсами як екологічність, висока продуктивність і невибагливість в обслуговуванні і експлуатації.

Працює дровокол просто, все, що потрібно від Вас, це завантажити поліно на жолоб в разі що модель горизонтальна, або ж в утримувач при вертикальної моделі, і включити верстат, решта за ним. Гідронасос подає упор, штовхаючи поліна на ніж або клин-колун, після чого воно розколюється на кілька частин.

Вибір за типом двигуна

Вибираючи між дроворубом з бензиновим двигуном і електричним, варто точно розуміти, які завдання йому належить виконувати. Моделі, обладнані бензиновими двигунами або дизельними - це вже професійні моделі, вони мають, куди більший запас потужності і продуктивності, вони розраховані на виконання найскладніших завдань, і при цьому в експлуатації і в плані обслуговування вони також більш складні, так що для дома не часто такий апарат купується. Купують їх частіше для серійної заготівлі дров, або ж для роботи на тартаку, купувати в будинок такий агрегат коштує тільки при повній відсутності доступу до мережі. Також існують мобільні моделі дроворуби, вони необхідні для роботи з особливо великими обсягами, вони працюють від гідравлічної систем трактора або ж можуть працювати від валу відбору потужності у мотоблока.

Коли дровокол купується для побутового застосування, то незаперечним плюсом для Вас буде саме та модель, яка працює на базі електродвигуна, так як і було сказано раніше, працювати з ним простіше, характеристики досить високі, моделі можуть видавати до 8т і більше в залежності від моделі , вони невибагливі в обслуговуванні, так як електродвигун багато простіше в плані обслуговування. Ціна на такий апарат також буде нижче.

Яка конструкція дровокола зручніша?

Що стосується конструкції дровокола, то вона поділяється на два типи, в залежності від способу завантаження поліна в апарат. Сьогодні спостерігається всього два типи, з горизонтальним завантаженням і вертикальної, і кожен з них має свої позитивні сторони в плані експлуатації в певних умовах. Крім цих існують також моделі, які об'єднують в собі обидва види конструкції, вони універсальні і не так сильно поширені, найчастіше застосовуються тільки в певних обставинах.

Якщо говорити про те, щоб купити дровокол для роботи в домашніх умовах, то ми рекомендуємо Вам купити саме горизонтальну модель, такий агрегат буде більш актуальним саме для побутових робіт. У такого апарату колоду встановлюється в спеціальний жолоб, який розташований горизонтально, а ніж або кол розташовується в протилежній стороні від робочого механізму. Особливості такої конструкції дозволять Вам швидко завантажувати поліно в верстат, в роботі вони набагато простіше і менш вимогливі по відношенню до техніки безпеки.

В верстат з вертикальною подачею колоду встановлюється вертикально і кріпиться спеціальними утримувачами. Якщо у горизонтального дровокола поліно подається на ніж, то у вертикального навпаки, ніж опускається зверху із зусиллям. Ножі можуть бути різними, в залежності від необхідного результату і ділить поліно на дві або більше частин. Вертикальний дровокол найчастіше застосовується саме в професійній області, в промисловості, на тартаку, для серійної заготівлі дров. Вони мають велике зусилля, до 25т в залежності від моделі. Для будинку вони не завжди придатні, так як дорогі, мають занадто високу продуктивність, невиправдану для побутового застосування, а також мають строгі правила дотримання безпеки в роботі.

Однофазні та трифазні моделі

Дроворуби і працюють від електродвигуни бувають з трифазними моторами і однофазними, в залежності від того, побутова модель або професійна.

Професійний дровокол часто оснащений більш потужними двигунами, які повинні видавати величезне зусилля в сукупності з гідравлічною системою, що дозволило б їм виконати найскладніші завдання. Для таких моделей найчастіше застосовують трифазні двигуни, які працюють від промислової напруги 380В. Такий верстат буде більш дорогим, але при цьому працездатність його і витривалість буде тільки на найвищому рівні. Само собою якщо навіть Ви потребуєте високої продуктивності, але в будинку немає виходу 380В, то такий верстат не підійде, і Вам, швидше за все, доведеться купити модель з бензиновим або дизельним двигуном.

Інша справа однофазний двигун. Таким обладнані в основному побутові і напівпрофесійні моделі, в яких зусилля досягає 7т. Для будинку такий дровокол більш ніж ідеальний варіант, його робота обумовлена ​​підключенням до однофазної мережі в 220В. Дровокол такої потужності уможливить виконання практично будь-яких завдань в будинку.

Підсумкові рекомендації

Перед тим як вибрати для себе дровокол варто визначитися з тим, який обсяг роботи Ви очікуєте виконувати з його допомогою, і виходячи з цього підбирати ту чи іншу по потужності модель. Якщо вам потрібен помічник для дому, для заготівлі дров на баню, гриль, камін, то варто віддати перевагу електричному дроворуби побутового або напівпрофесійного класу. Якщо ж Ви маєте намір його застосовувати для серійної заготівлі дров у великій кількості, то професійний дровокол це Ваш вибір.

Також при виборі варто враховувати і умови роботи. Наявність мережі дозволить Вам працювати з електричним дроворубом, але якщо ж в місці роботи немає доступу до мережі, то варто подумати про покупку моделі, яка не залежить від мережі, вона буде більш актуальна для такої роботи.

Звертайте увагу на наявність можливості регулювання верстата по висоті, це дозволить налаштувати оптимальне положення дровокола, знизивши тим самим навантаження на спину. Для тих, у кого здоров'я не найміцніше, варто також віддати перевагу дроворуби з горизонтальною подачею.

Важливо також враховувати і фірму виробника, для професійних робіт варто купити верстат дорожче, від відомого бренду, який зможе витримувати високі навантаження і при цьому видавати велику продуктивність, він зможе швидко себе окупити. Для будинку ж досить буде і більш дешевих моделей від вітчизняних або китайських виробників, вони витримають побутові навантаження.