Деревообробні верстати необхідні для тих, хто багато часу проводить в майстерні: і не важливо, хобі це чи робота. Для тих, хто докладає зусиль щодо забезпечення всілякі вироби з деревини для себе, на продаж або в подарунок близьким, даний пристрій буде незамінним помічником. Але, як тільки людина прийняла рішення займатися подібним ремеслом, то і облаштування майстерні вимагає певних знань і вкладень. Про те, як вибрати відповідний БФП-верстат по дереву ми розповімо в даній статті.

Переваги комбінованого верстата

Комбіновані, або ж БФП-верстати, по дереву виступають в якості професійного або побутового обладнання, яке покликане в рази прискорити і зробити простіше процедуру по обробці дерева і матеріалів з деревини. Чи можливо застосувати дані установки, як в домашніх (гаражних) умовах, так і в промисловості. Нерідко використовуються такі верстати і в навчальних закладах.

І так, які ж переваги можна виділити у деревообробних верстатів БФП?

Ну, по-перше, це надійність в експлуатації. Дані верстати розраховані на постійне застосування в різних умовах і мають не тільки широкий функціонал, а й чималу кількість захисних опцій.

По-друге, виробничий процес багатофункціональних верстатів - справа не з легких. Як правило, верстати даного типу від популярних і надійних виробників характеризуються високою якістю збірки і матеріалів виготовлення. Тому, тут же можна додати в список таку перевагу, як довговічність.

По-третє, такі верстати можуть мати ряд додаткових пристосувань, які дозволять всілякі модифікувати свою роботу, а також полегшити і прискорити її.

Наостанок, ще трохи про захист. МФУ-верстати, як правило, мають захист від холостого пуску, перегріву. Також в роботі, представники якісних торгових марок, точні в обробці матеріалів, в їх шліфуванні і так далі.

Основний технічний параметр - потужність

Купуючи МФУ-верстат по дереву, основним технічним параметром вибору повинна виступати потужність. Саме вона відповідає за те, як максимальні навантаження прийме на себе установка. Таким чином, діляться ці верстати на:

Для побутових багатофункціональних верстатів характерна потужність двигуна до 2,2 кВт. У цю групу можна зарахувати маленькі верстати в побутових майстерень. Представники цієї групи можуть мати незначними потужностями (450 Вт - 1 кВт). Виконані вони у вигляді настільного обладнання. Такі верстати будуть менш продуктивними в порівнянні зі своїми напівпрофесійними побратимами. Однак, для побутової сфери застосування їх більш ніж достатньо. До того ж, якщо порівнювати з напівпрофесійними верстатами, ці хлопці малошумні і компактні. Крім того, вони дуже прості в роботі.

Напівпрофесійні МФУ-верстати можуть бути, як настільними, так і стаціонарними. Цей аспект залежить від потужності. Їх конструкція більш посилена і можуть виконувати такі апарати довльно складні роботи. Знову ж, потужність їх не досягає 2,2 кВт. Також, нерідко, напівпрофесійні встановлюються на зварний станині.

Є також і професійний варіант багатофункціональних верстатів. Представники даного виду влаштовані набагато складніше і призначені виключно для видів великої промисловості. Їх потужність перевищує позначку в 2,2 кВт, а також вони мають більші габаритними розмірами і масою. Такі апарати стійкі, продуктивні, витривалі і, як правило, харчуються від мережі трифазного (380 В).

Операції, якими володіє багатофункціональний верстат

МФУ-верстати виконуються, як мінімум, дві функції. Наприклад, існує фуговально-рейсмусовий верстат подееву. Це означає, що відноситься він до виду універсальних і може виконувати такі функції ,, як фугование і рейсмус. Природно, набагато вигідніше придбати багатофункціональний (комбінований) верстат, який зможе виконувати від п'яти всіляких видів робіт.

Від потужності пристрою функціонал абсолютно не залежить. Тому, якщо споживач потребує побутовому, але багатофункціональному верстаті - це не означає, що йому доведеться купувати верстат класом вище і дорожче.

Побутові напівпрофесіонали мають такі ж фунции, що і потужні професіонали. Залежно від конструктивних особливостей моделі, оснащуватися вони можуть рейсмусом, фрезеруванням, долбеж і так далі. Найпопулярнішими прийнято вважати тих моделі, які можуть виконувати фрезерування, розпилювання та шліфування.

Моделі з більш дорогого сегмента можуть мати найширший спектр функцій, в якому може бути стругання, розпилювання, фугування, рейсмус, фрезерування, свердління, долбеж, калібрування. Таже, найчастіше, в них присутні і такі опції, як заточка інструменту, шипування, вибірка чверті.

Характеристики виконуваних функцій

Параметри згорання, пиляння, калібрування та іншого відрізняються у різних моделей. Їх може бути приблизно десять штук в кожному апараті. Вибираючи комбінований верстат по дереву, покупець, в першу чергу, повинен брати орієнтир на розміри заготовок, які йому потрібно буде обробляти на своєму верстаті. Якщо в установці є каретка висувного типу, то робочий простір апарату збільшиться. Дана можливість привносить в функціонал багатофункціонального верстата більш розширений функціонал, пов'язаний з обробкою заготовок великих розмірів. Максимальні і мінімальні значення матеріалів вказуються в технічній документації верстата.

Характеристики основних функцій

На ці параметри слід звертати увагу, так як вони є основними - це:

  • максимальна глибина пропила;
  • ширина і глибина стругання;
  • максимальна глибина свердління;
  • ширина і глибина калібрування матеріалів.

Швидкість подачі матеріалу при струганні і калібрування - теж грає важливу роль. Чим вище дані показники, тим продуктивніше апарат. Швидкість подачі вимірюють в метрах за хвилину, і залежить вона від потужності двигуна.

Робоча оснащення

Функціонал у БФП-верстатів может буті різний и оснащуватіся апарат, відповідно, может різнімі Додатковий елементами.

І так, що ж может входити в комплектацію багатофункціонального верстата.

1. роликовий вал на ніжках. метричні Особливості вала Грають роль при фугуванні и рейсмуса. Ножів Всього может буті від 3 до 4. І чим более їх Кількість, тім вищє швідкодія апарату. Найкращий, на Сейчас, вважається вал, у которого різноспрямовані зуби для нарізки стружки.

2. Пільній диск. Само собою зрозуміло, что призначення Сейчас елемент для розпилюваного матеріалу. Важліво, щоб диск БУВ добро заточек и надійно закріплювався на верстаті. З метою безпеки, диск накрівається захисних кожухом. Діаметр даного елемента впліне на продуктивність установки. Великий діаметр розпілювального диска дозволяє пріскоріті процес розпилюваного.

3. Фреза. Як и диски, фрези відрізняються діаметром. Більше діаметр фрези - велику заготовку зможу обробіті верстат. І ШВИДКІСТЬ роботи, такоже Залежить від діаметра даної оснастки.

4. Свердел. Від Розмірів свердла Залежить Глибина свердління.

Виготовляють ріжучі елементи БФП-верстатів з вуглецевої Сталі. Такоже, рекомендується звертати Рамус на наявність системи відалення тирси. Если даної системи не буде в верстаті, то Виконання других функцій буде більш нізької якості, так як сміття буде просто-напросто засмічуваті апарат.

Кількість електродвигунів комбінованого верстата

МФУ-верстати по дереву, як правило, комплектуються пробачимо асинхронним двигун. Привід у таких апаратів найнадійнішій - пасової. Такоже ВІН в работе НЕ такий гучній, як інші. Нерідко на потужні моделі встановлюється пара електродвигунів. Наявність двох двигунів відкріває можлівість працювати декільком режимам БФП-верстата в Незалежності порядку. Потужність двигунів вітрачається на шкірні функцію окремо, что и зніжує НАВАНТАЖЕННЯ и збільшує ресурс верстата. Перемикач розташовується на панелі управління.

Правильно підібрати БФП-верстат по дереву означає, вібрато найоптімальнішій варіант для виробництва в Домашніх условиях або в ПРОФЕСІЙНИХ. Тут и прийдуть на допомогу поради в даній статті. Такоже, дуже важліво, вібіраючі багатофункціональній верстат, цікавітіся мнение Користувачів, Які Вже встіглі віпробуваті ту чи іншу модель, а тому слід враховуваті Відгуки, залішені ними на страницах магазинів.