Зарядний пристрій для автомобільного акумулятора, або АКБ, призначений для швидкого і якісного заряджання сіла автомобільної батареї. Поділяються зарядні пристрої на трансформаторні і імпульсні. Класичного типу зарядні пристрої, зараз, вже виходять з експлуатації, а на їх місце прийшли більш компактні імпульсні аналоги, які оснащені мати більшого захисту від різних перевантажень.

Зарядна напруга

Вихідна напруга ЗУ - один з основних параметрів. Наприклад, переважна кількість автомобілів відрізняються наявністю свинцево-кислотних батарей з рідкими електролітами (12В). Набагато рідше застосовні гелеві батареї з глейовими електролітами (15В).

Сучасний ринок вже рясніє автомобілями з вихідним напругою, яке відповідає високому параметру до 17,5В. Дані автомобілі виготовляються з розрахунком на частий запуск двигуна.

Напруга ЗУ повинна перевищувати напругу робочого параметра батареї автомобіля. Прийнято вважати оптимальним вихідним напруги, наприклад, для батареї 12В - ЗУ з напругою рівним 14,4.

Для нелегкових автомобілів, наприклад, вантажних або мікроавтобусів, слід купувати ЗУ з напругою 24В. Тобто, на таких машинах встановлюється два акумулятора по 12В. Так як техніка даного типу відрізняється високою потужністю, то і вимагає вона зарядного напруги від 12В до 24В.

Мінімальним напругою в акумуляторах є 6В. Такі батареї застосовуються в конструкції мотозасобів, човнів, дитячих атракціонах, іграшка і так далі. Якщо пріянть до уваги все вищесказане, то зарядник, розрахований на 6,12,24 В є універсалом і може застосовуватися з будь-якими батареями.

Ємність аккумулятору

Номінальна ємність АКБ визначає вимоги до максимального струму. Електрична ємність (Ач) видає струм, який виробляється батареєю за одиничний проміжок часу. З цього показника можна зробити висновки по вибору зарядного пристрою. Значення ємності завжди вказується на корпусі батареї. Наприклад, ємність дорівнює 50 Ач. Ця величина означається, що батарея витратить свій заряд, а акумулятор можна вважати вирядженим при залишковому напрузі 10,8 В. Тобто, акумулятор розрядиться через 20 годин.

Для того, щоб силу струму розрахувати знадобиться формула: 50/20 - 2,4 А. Це значення сили струму. Саме в такому значенні дана батарея розрядиться.

Тип

На ринку зараз можна побачити зарядні пристрої двох типів:

Трансформаторний тип є класичним варіантом і існує вже більше сотні років. Вважається, що така зарядка довговічна і надійна в порівнянні з молодшим побратимом. У даній зарядки великі габаритні розміри через присутність трансформатора і випрямляча в конструкції. Такий прилад може забезпечити зарядку постійним струмом, а це, в наслідку, призводить до більш повного заряду акумулятора.

Існують трансформаторні ЗУ автоматичного і ручного типу. Ручні вимагають постійної уваги від користувача, так як оснащені вольтметром і амперметром. Також відрізняються вони наявністю всіх захисних функцій. Однак, пристрій таке має чималі розміри і вага ..

Інверторні ж зарядникі - це квінтесенція всіх новітніх технологій, які застосовуються в зарядний пристрій. Їх розміри незначні і вага, відповідно, теж. Зручність даного апарату полягає в тому, що його можна завжди тримати під рукою і безперешкодно використовувати в міру необхідності.

Функція відновлення батареї

У акумуляторів є велика проблема - осідання сульфату свинцю на пластинках під час експлуатації. Виглядає це, як нарости невеликих кристалів. Після відбувається сульфацил, результатом якої знижується у батареї можливість приймати заряд повністю, тобто, зарядка батареї здійснюється в повному обсязі. Щоб позбавиться від кристалів сульфату, існує режим десульфітації, який за рахунок миттєвих імпульсів виробляє руйнування сульфату свинцю, а в слідстві, очищається пластина, АКБ відновлюється.

Автоматичний процес заряду

Дуже важливо в зарадніках і то, як режим управління він підтримує. Зрозуміло, що бувають автоматичні ЗУ і ручні. Само собою, автоматичний зарядний пристрій вимагає менше уваги від користувача. Такий апарат виконує свої функції від початку і до кінця в автоматичному режимі, оператору лише потрібно його запустити. Також у таких зу є режим очікування, який дозволяє апарату знаходиться, в так званому, автономно режимі. Даний режим повністю нешкідливий для аппара і ніяк не вплине на його можливості в майбутньому.

Також, в автоматичних ЗУ є можливість вибрати один з декількох режимів роботи. Є режими стандартний, прискорений і навіть зарядка під час зимового періоду часу. Не всі ЗУ з автоматикою мають такі функції - все залежить від моделі.

Температурна компенсація

Зрадник не можна використовувати відразу після впливу холодних температур. Це може зіпсувати, як сам апарат, так і АКБ. На щастя, сучасні моделі зарядних пристроїв оснащені таким режимом, який дозволяє здійснювати зарядку АКБ без нагрівання апарат, тобто навіть якщо ЗУ потрапив під впливу низьких температур.

Наявність дисплея

Здавалося б дрібниця, але це далеко не так. ЖК-дисплей дає можливість користувачеві контролювати весь процес зарядки АКБ Дисплеї можуть виводити дані зміни режимів, тривалість і на якому етапі здійснюється зарядка.

Клас захисту

Захисні функції апарату також важливі, так як вони дозволяють залишатися впевненими в стабільному функціонуванні апаратів і їх надійності. Основний захист ЗУ - це те, що його нереально підключити неправильно. Навіть в тому випадку, якщо користувач зовсім позбавлений будь-яких технічних навичок і, наприклад, сплутав клеми між собою. Прилад буде неможливо запустити при поплутаних клемах.

Інший захист - це захист від перезарядки. Вона забезпечується вимкнення апарата від мережі в автоматичному режимі.

І звичайно, захист від перевантажень, короткого замикання і інших аномалій електромережі. Все це дасть гарантію того, що ЗУ прослужить вірою і правдою протягом довгих років.