Поршневий компресор безмасляного типу представлений у вигляді спеціального агрегату, ключове призначення якого полягає в забезпеченні функціонування верстатів та інструментів, що працюють на стиснутому повітрі. Використовувані в даному випадку матеріали розташовують низьким коефіцієнтом тертя, що забезпечує ковзання поршня. Збірка вимагає високої старанності і уважності, використання матеріалів вищої якості з підвищеним рівнем зносостійкості і стійкості до високих температур. Заміна масла в даному випадку - зайва процедура, тому це і є ключова перевага таких компресорів. Обслуговування максимальне просте, оскільки власникові доводиться відслідковувати тільки справність двигуна і відпадає необхідність заливати нове масло і стежити за його рівнем.

Види і особливості застосування

Безмасляні компресори прийнято класифікувати на три категорії - поршневі, гвинтові і спіральні. Цей поділ ґрунтується на принципі стиснення повітря. Що стосується експлуатації, її актуальність однакова в усіх напрямках, основна вимога - заборона на потрапляння масла в повітря. Мастильна система сконструйована в даному випадку іншим чином, що вимагає дотримання не тільки певних сфер, де можна використовувати обладнання, але також темпу експлуатації. Про високої потужності таких агрегатів говорити не доводиться, але є і свої винятки.

Використання таких моделей найбільш затребуване для не надто об'ємних періодичних робіт і для особистих потреб. Цілодобове обслуговування пневматичних інструментів в даному випадку недоступно, оскільки робочого ресурсу та запасу потужності недостатньо. Найбільш оптимальні місця для експлуатації - майстерня, домашній гараж, підкачка шин, збирання меблів. Активна робота може здійснюватися протягом 9-12 хвилин в годину - даний проміжок і ідентифікує рівень продуктивності. Якщо нехтувати цим фактом, підвищується ризик виходу агрегату з ладу.

Допускається використання для фарбування лавочки або альтанки, миття вікон будинку, автомобіля, нанесення ґрунтових і лакофарбових складів, продувки заморили отворів. Невисока вартість таких моделей відображає і експлуатаційний режим, який після 1000 годин досягає свого максимуму.

Відсутність масла в системі компресора впливає на конструкцію, відповідно, і на габарити, які у таких компресорів зовсім незначні, що дозволяє встановити їх в невеликому приміщенні. Мала вага грає важливу роль, оскільки істотно підвищує транспортабельність. Завдяки конструкційним особливостям безмасляний компресори допускаються до експлуатації там, де інші моделі використовувати не можна. Як приклад можна привести харчову та медичну сферу. У першому випадку мається на увазі виготовлення продуктів харчування, а в другому - виробництво медичних препаратів і експлуатація стоматологічної установки. Виготовлення споживаних людиною в їжу продуктів вимагає ідеально чистого повітря, де навіть мінімальні домішки сторонніх часток будуть виключені. Крапельки мастила можуть потрапляти всередину навіть при наявності наднадійних фільтрів.

Експлуатація безмасляного компресора також актуальна в сфері виготовлення меблів, для лакування і фарбування конструкційних елементів, а також для виробництва паперу.

Безмасляні агрегати

 

Попит на компресори дуже високий і обумовлена ​​дана тенденція тим, що працюють за рахунок стисненого повітря інструменти відрізняються більш високим рівнем продуктивності. Їх ефективність у порівнянні з автоматичними аналогами вище в кілька разів. Компресор призначений для нагнітання і утримання стисненого повітря в ресивері. Як тільки двигун установки включається, починається і подача повітря, після чого він стискається і робота двигуна зупиняється за допомогою автоматичного реле. У цей момент можна підключати і починати використовувати пневматичні інструменти. Повітря в міру їх експлуатації буде витрачатися, що призведе до зниження тиску в баку. Як тільки мінімальний рівень буде досягнутий, двигун компресора запуститься знову і процес піде по колу.

Обсяг ресивера безпосередньо впливає на кількість доступних до підключення пневматичних інструментів. Показники максимального тиску, що забезпечується компресором і необхідних для роботи інструменту параметрів повинні збігатися.

Розглядається обладнання специфічно і воно має певні недоліки, серед яких більш швидкий знос деталей зважаючи сухий мастила, отже, істотне скорочення робочого ресурсу. Також конструкційні особливості не дозволяють говорити про високий рівень продуктивності.

Правило вибору

Ключове правило вибору сучасного і ефективного безмасляного компресора - орієнтування на потреби підприємства. Модельний ряд включає і побутові, і промислові, і навіть вузькоспеціалізовані моделі, тому перед покупкою чітко позначте для себе цілі подальшого використання обладнання. Не менш важливо враховувати критичні для таких агрегатів параметри - продуктивність, тиск, показники вихідного повітря, а також вага, розмір і мобільність.

Огляд кращих моделей

Аналізуючи потреби сучасних покупців, варто виділити кілька найбільш затребуваних моделей компресорів, що працюють без масла.

  • Metabo Basic 250-24 W OF демонструє простоту експлуатації, невимогливість в обслуговуванні і поставляється у вигляді, повністю готовому до використання. Ресивер розрахований на 24 літра, а продуктивності досягає 220 літрів. Допускається щоденне використання і оснащується захистом від перегріву. Збірка дуже якісна, як і сама модель в цілому.
  • NTERTOOL PT-0022 найчастіше купують для експлуатації в сфері медицини, малярного виробництва, машинобудування, також для харчової та хімічної промисловості. Експлуатація в побуті також допустима і ефективна. Розглянутий клас агрегату гармонійно поєднує в собі доступну цінову політику, високий рівень продуктивності, а також високу якість збірки.
  • Scheppach HC50V відрізняється можливості використання в будь-яких експлуатаційних умовах - це може бути будівельний майданчик, великий гараж, автомайстерня. Сфера може бути як професійної, так і побутовий. Продуктивність становить 220 літрів в хвилину, а ресивер розрахований на 50 літрів.
  • RYOBI EAS10A15 орієнтований на безперервні інтенсивні роботи і найвищі навантаження. Якість зборки високе, використані надійні комплектуючі. Двигун розрахований на потужність в 1100 Вт, а рівень нагнітається тиску доходить до 10 Бар. Доступна експлуатація будь-якого пневматичного інструменту з таким компресором, а швидкоз'ємні штуцера забезпечать максимально швидке і просто під'єднання інструменту. Зручність забезпечує і спірально-згортається шланг, максимальна довжина якого досягає 7,5 м.

Розглянуті компресори безмасляного типу дуже зручні в експлуатації і, якщо правильно вибрати модель з урахуванням використовуваного пневматичного обладнання, досягається висока ефективність.