Будівельний степлер ще називають Скобозабивачі. Степлер будівельний використовується для кріплення за допомогою дужок. Застосування дужок можна пояснити достатнім збільшенням площі матеріалу, на якому дужка притискає закріплюється об'єкт. Іншими словами, скобозабивач використовується для делікатного та об'ємної роботи такий, як оббивка м'яких меблів, прикріплення плакатів до стін і щитів. Працювати цей інструмент може не з твердими типами матеріалів, в їх число входить і деревина, і гіпсокартон. Так як дужки кладуться всередину інструменту і, в роботі, скобозабивач не вимагає прикладання особливих зусиль, то, найчастіше, степлер в застосуванні набагато більш зручний, ніж молоток з цвяхами або який-небудь електроінструмент, призначений для прибивання.

Які переваги надає будівельний степлер і який принцип його роботи

Пристрій і принцип роботи

По-перше, варто розповісти про пристрій степлера будівельного. Усередині інструменту є пружина. Вона стискається, накопичуючи механічну енергію, а після - через кілька секунд, розтискається і застосовує принцип вивільнення енергії, якої достатньо для забивання дужки. Якщо порівнювати будівельний степлер з офісним, то вони схожі за принципом роботи. Однак, скоба в будівельного степлера матеріал наскрізь не пробиває, а кінці дужки не згинаються.

Зберігаються дужки в спеціальній порожнини всередині інструменту. Виробники випускають їх склеєними в довгі пачки. В одній такій пачці може бути приблизно 100 дужок. Характеризуються дужки декількома параметрами, а саме:

  • розмір однієї скоби;
  • матеріал виготовлення дужок;
  • заточка решт на дужках.

Для кріплення кабелю застосовуються напівкруглі дужки. А якщо дужки НЕ заточені, то зажадають більше зусиль від майстра для якісного закріплення. Крім дужок випускаються спеціальні цвяхи. Найбільш популярними вважаються степлери з електроприводом, на акумуляторах і механічні (ручні).

Найбільше для конструкції пристрою важливий ударний механізм. Саме він приймає на себе всю робоче навантаження, для здійснення роботи апарат укомплектований пружиною. У випадку з механічним (ручним) інструментом, пружина приводиться в дію людськими зусиллями. В інструментах, оснащених електричним приводом, справи йдуть інакше. Там всю роботу за людину виконує двигун. Існують також будівельні степлери з пневматичним механізмом.

Щоб приготувати інструмент до роботи, необхідно звести курок або зрушити важіль. За рахунок цих дій бойок звільняється і витягує дужку з пачки. Все, степлер готовий прибити скобу в потрібному місці. Коли дужок залишається досить мало, необхідно їх додати, вклавши в спеціальний набряк. Точно також заряджається і офісний степлер.

Нехай, будівельний степлер схоже офісного, у перших набагато більше типів, пов'язаних з різноманітними сферами застосування. Було сказано раніше, що у Скобозабивачі дужки не згинаються. Однак є тип будівельного інструменту з цією функцією. У них кінці дужок загинаються через наявність в конструкції спеціальної «ковадла».

Позитивні якості

Завдяки своїй простоті й ефективності, скобозабивач набув широкого поширення. Але не тільки через це, будівельний степлер знайшов свою популярність.

  1. Робота із застосуванням Скобозабивачі виконується набагато швидше, ніж дідівськими методами - молоток і цвяхи.
  2. Влаштований апарат так, що майстер виконує роботу однією рукою, а в той час інша залишається не зайнятою. Це плюс при виконанні робіт на сходах, драбинах і т.п.
  3. Прикладання великої кількості сил степлер не вимагає, що теж зручніше і безпечно в роботі на висоті.
  4. Інструмент ергономічний і простий в експлуатації. Від тривалої роботи з ним, користувач не втомиться так сильно, як від роботи з іншим обладнанням.
  5. Якщо пробиває матеріал пружинить, то скобозабивач впорається з нею запросто, а цим молоток з цвяхами похвалитися аж ніяк не може.
  6. Підібратися степлером в важкодоступне місце набагато легше, ніж інструментами з аналогічним призначенням.
  7. Миттєве, точне і чітке вбивання дужки збереже матеріал від появи пошкоджень.
  8. Функціонал степлера широкий і різноманітний завдяки тому, що працювати він може не тільки зі скобами, а й цвяхами / саморізами.
  9. Також, конструктивно інструмент виконаний так, що виходити з ладу практично нічому.
  10. Всі гострі елементи конструкції заховані усередині корпусу, тому в роботі, степлер будівельний набагато безпечніше інших інструментів.

Визначаємося з типом степлера

Степлери можуть бути:

  • механічними;
  • електричними;
  • акумуляторними;
  • пневматичними.

Звичайно, у кожного виду є свої переваги і недоліки, які ми розглянемо нижче.

Механічний тип

Незаперечною перевагою таким степлерів є ціна. Як правило, в побутових умовах використовується саме такий апарат. Щоб правильно вибрати механічний степлер необхідно дотримуватись деяких порад:

  • краще купувати степлер з розбірним корпусом, щоб завжди можна було безперешкодно прочистити апарат або ж усунути неполадку;
  • матеріал, з якого виготовлений кожух, повинен бути міцним і надійним;
  • добре, якщо корпус апарату виготовлений з легкого сучасного сплаву, бажано, металу;
  • апарат з кручений пружиною вимагає більше зусиль в роботі, а це загрожує сильною віддачею, тому краще віддавати перевагу пластинчастої пружини.

Електричний тип

Перевагою даного типу є простота в роботі. Завдяки легкому натисканні на кнопку, апарат приводиться в дію, і прикладати механічні зусилля не потрібно. Також, електричний тип набагато швидше справляється з роботою, в порівнянні з механічними побратимами. І остання перевага стосується функціоналу. Інструмент з електричним приводом може працювати з більш твердими матеріалами та в роботі проявляє себе якісніше.

Є і недолік у електричних типів - це наявність мережевого шнура, який іноді заважає в роботі, а також взагалі може стати причиною, яка спонукає здобувача відмовитися від покупки. А все тому що, у мережевого шнура є довжина, якої може нахапати або майстру доводиться працювати там, де відсутня підключення до електричної мережі, а значить, даний тип інструменти не буде застосуємо. Але в подібних випадках можна віддати перевагу аналогічного інструменту, який не має мережевого шнура - акумуляторному.

Пневматичний тип

Пневматичні інструменти популярні у сучасних будівельників через простоту у використанні. Працюють вони за рахунок повітряної сили, яка перебуває під тиском. Виконує свої завдання швидко і однаково добре справляється зі дужками будь-якої глибини. Маса даного інструменту набагато менше, ніж у попередніх.

Недолік є і тут - це необхідність додатково до пневматичної степлера купувати компресор, який, як раз-таки, досить масивний. У підсумку, нехай і хороший степлер в застосуванні, але його вартість влетить покупцеві в копієчку. Найчастіше, використовуються ці степлери на підприємствах, де компресор буде стояти на місці, а у степлера буде власне місце роботи.

Який будівельний степлер вибрати залежно від типу виконуваних завдань

Як і всі інструменти в світі, у степлера будівельного є побутовий клас і професійний. найпростіший побутової скобозабивач оснащується скобами до 8 мм глибиною. Вартість такого апарату низька, що є дуже приємним моментом для домашніх майстрів. Для рідкісного застосування в побуті, професійний інструмент зовсім не потрібен. А ось наявність будівельного степлера бажано в будь-якому будинку, адже багато в чому, він може допомогти. Однак, функціонал побутових інструментів обмежений. Через дужок невеликих розмірів, даний апарат може впорається тканинами і папером. Корпус таких Скобозабивачі, як правило, виконаний з пластмаси.

Є й більш потужні будівельні степлери, які застосовні в побуті. Діапазон дужок, які можна вставити в інструмент даного типу, становить 4-10 мм. Кількість скоб може бути від 4 до 10. Корпус цих представників частково або повністю виготовляється з металу. У таких моделях не передбачений регулювальний гвинт по непотрібності. Найчастіше, використовуються в цьому випадку скоби типу 53.

Найпопулярнішими є Скобозабивачі з глибиною дужки до 14 мм. Виготовляються вони з якісних металів. Відрізняються довговічністю, високою якістю. Застосовуються в них скоби типу 53. Оснащуються регулювальним гвинтом, який дозволяє знижувати або підвищувати зусилля удару. Це необхідна функція для дужок глибинно перевищують 10 мм.

Є також моделі з типом дужки 140. Така дужка потовщена, має шириною 10,5 мм і товщиною 1,2 мм. Якщо в даний інструмент зарядити дужки типу 53, то вистрілювати апарат буде по 2 дужки за раз. Дужки типу 140 найчастіше застосовуються для фіксування кабелів. Варто відзначити, що є універсальні степлери, які працюють на двох типах дужок, але у деяких моделей дана можливість відсутня.

Всі вищеописані степлери підходять, як для будинку, так і для роботи. Однак, не у всякій роботі вони можуть бути застосовані. У постійних роботах, пов'язаних з роботою будівельного степлера, може бути недостатньо, описаних типів вище. На щастя, виробники подбали про професійній сфері застосування, і випускає досить багато моделей для професійного застосування.

Крім класового поділу степлери поділяються за сферами застосування та істотно відрізняються конструктивно між собою.

Як виглядає класичний степлер знає кожен. Оснащений він механічним ударним механізмом, який приводиться в рух натисканням на важіль. Використовує в роботі плоскі скоби.

Кабельний степлер зовні дуже схожий з попереднім типом. Застосовується він в кріпленні електропроводів (4,5 - 7,5 мм) на стінах, меблях і плінтусах. Застосуємо також в монтуванні комунікаційного обладнання і в прокладанні місцевих обчислювальних мереж.

Скобозабивні молоток використовується там, де важливо не стільки якість, як швидкість роботи. Часто використовується в покрівельних робіт, в утепленні стін і підлоги. Працює даний інструмент на принципі інерції. Точність роботи у даного апарату низька, зате вартість і зручність на висоті.

Пакувальний степлер, прямуючи з назви, призначений для упаковки. Застосуємо в роботі з коробками, які зроблені і гофрованого картону. Випускаються пакувальні степлери механічні та пневматичні.

Віконний степлер використовує в роботі дужки з металевими шпильками. Існують віконні степлери електричного, механічного та пневматичного типу.

Степлер для скоби-куточка має V-подібну форму. Використовується в тих випадках, коли необхідно з'єднати дві деталі, враховуючи певний кут. Наприклад, рамка для картини.

Детальніше про силу удару

Сила удару і є та сама важлива характеристика, яка враховується при виборі відповідного будівельного степлера. Найнижчими показниками даної характеристики відрізняються механічні степлери. Електричні займають середнє положення. А ось пневматичні володіють найвищим показником.

Найлегше силу удару порахувати по найдовшій скобці, яка може бути застосована в тому або іншому степлером. Але цю характеристику можна споглядати в описі товару і в паспорті. Виглядає в документі це так: «Довжина скоби від 4 до 14 міліметрів», наприклад. Покупця, в першу чергу, хвилювати повинна максимальна величина. Припустимо, перед покупцем поклали дві моделі. У одній довжина скоби максимальна - це 10 мм, а в іншої - 14 мм. Ось у другій сила удару буде вище, ніж у першій.

Кілька важливих дрібниць

1. Купуючи будівельний степлер, необхідно враховувати рівень безпеки моделе. Відповідно, чим дешевше модель, тим менше захисту вона має. Захист від раптового включення апарату - перше, що повинно бути в степлер.

2. Наявність оглядового віконця теж гідність для степлера. Добре те, що оглядовим віконцем можуть оснащуватися навіть недорогі китайські моделі, тому, купити степлер з приємним бонусом може будь-хто. Завдяки цьому віконця, простіше контролювати кількість дужок в інструменті.

3. Ергономічність - важливий аспект у роботі з будь-яким інструментом. У степлером за ергономічність відповідає рукоять. Якщо на ній є гумка і, форма її лита і плавна, то це хороший знак.