Будівельний фен може застосовуватись у багатьох ситуаціях. І, часто, він необхідний, коли проводиться будівництво або ремонт. Цей простий і, в той же час, функціональний прилад дозволяє більш якісно і швидко здійснювати багато видів робіт і не обов'язково робіт, пов'язаних з будівництвом або ремонтом. В даній статті піде мова про те, як і де можна застосувати даний вид інструменту і про те, як придбати правильний фен будівельний для роботи і для домашнього застосування.

Для чого потрібен будівельний фен, і які види робіт можна за допомогою його виконувати

Сфери застосування будівельного фена безмежні. Йому, дійсно, майже в будь-якій ситуації, знайдеться робота. За допомогою потоків гарячого повітря можна виконувати величезний спектр робіт. Часто, застосування будівельного фена залежить від фантазії користувача і специфіки його заняття.

І так, для чого ж все-таки використовують будівельний фен. За допомогою нього можна:

  • позбутися від старих лакофарбових покриттів;
  • видалити наклейки, етикетки;
  • зняти лінолеум, ковролін, вінілові покриття;
  • плавити смолу, припой, бітум, віск;
  • здійснити вощіння меблів;
  • знищити мікроби на матеріалі;
  • послабити хватку гайок, болтів;
  • виконати усадку і роботу по термоусадці;
  • розморозити трубопровідну мережу, морозилку;
  • обігріти автомобільні замки;
  • просушити заіржавілі метали;
  • позбутися від льоду і бурульок взимку;
  • формувати пластикові труби, оргскло і деревину;
  • ремонтувати спортивний інвентар;
  • лагодити пластмасові деталі автомобілів;
  • вирівнювати роздутості на поверхнях;
  • з'єднувати садові шланги для подовження;
  • просушити свіжі покриття фарби, лаку, будівельного розчину;
  • вплинути на хімічні процеси, де потрібна вплив високих температур;
  • провести дезінфекцію клітин для тварин;
  • знищити різного роду шкідників;
  • висушити приміщення після затоплення;
  • демонтувати мікросхеми;
  • розпалити вугілля в мангалі.

Цей список не представляє повний перелік можливостей будівельного фена. Як можна було зрозуміти, даний інструмент може брати участь у багатьох частинах повсякденному житті людини, в його побуті, в роботі, в хобі. Як правило, використовують фен будівельники, меблевики, автомобілісти, ремонтники, прокладчики труб. Дуже корисний цей інструмент в такому вигляді хобі, як декупаж, де постійно доводиться мати справу з відновленням чогось старого, сирого, з клеями, фарбами тощо. Те ж саме стосується і художників, скульпторів.

Технічні характеристики, які потрібно враховувати при виборі будівельного фена

Будівельний фен можуть називати технічним або промисловим. Назви різні, але по суті, це один і той же інструмент. За своєю конструкцією різні моделі практично схожі. Але ось, характеристики тієї чи іншої моделі можуть відрізнятися, в залежності, від призначення і класу інструменту.

Температура

Один з найважливіших критеріїв, за якими оцінюється інструмент. Більшість моделей мають температуру від 600 до 650 °. Бувають і більш потужні представники з можливою температурою повітряного струменя досягає 800 °.

Звичайно, дуже «гарячі» будівельні фени застосовні не так часто. Температури в 650 ° цілком достатньо для використання в домашніх умовах, на роботі. Коли необхідно пристрій з максимальною температурою нагріву повітря, швидше за все, це буде спеціалізована сфера.

Продуктивність

Продуктивність інструменту визначається обсягом повітря, який пропускає апарат через себе за певний час. У побутових моделей ця характеристика може коливатися в діапазоні 200-650 л / хв. Ці дані тісно взаємопов'язані з температурою нагрівання. При більш високій продуктивності апарату і температурі, у будівельного фена розширюватися можливості.

Потужність

Потужність апарату зростає в залежності від двох попередніх характеристик. Як правило, потужність фена технічного може становити 500 - 2500 Вт. Чим вище показник потужності, тим дорожче, габаритніший і важче пристрій. Для будинку, хобі, гаража не потрібен супер потужний апарат, достатньо придбати той, потужність якого не досягає 200 Вт.

Регулювання обсягу повітря, що нагнітається

Наявністю даної характеристики похвалитися можуть далеко не всі моделі будівельних фенів. Її наявність важливо в тому випадку, якщо нагрівання всієї поверхні матеріалу небажано або, коли матеріал дуже легкий і може не лежати спокійно під впливом потоків повітря.

Регулювання температури

Є можливість регулювати - параметр важливий, особливо в професійній сфері застосування будівельного фена. Ця можливість дозволяє спеціалісту пристосовувати свій інструмент до видів своєї роботи. Побутові фени мають регулятор ступеневої типу з 2-ма або 3-ма фіксованими значеннями.

Професійні ж моделі відрізняються плавним регулюванням. Для таких апаратів немає нічого неможливого і діапазон температур досить широкий в професіоналки. Тип регулювання в даних апаратах може бути повзунковим або електронним.

Система фіксування температури

Система фіксування, йди підтримки певної температури знайшла своє місце на електронній схемі. Ця функція підтримує необхідну користувачу температуру нагрівання повітряних потоків і нагрівальний елемент нагріву від зносу. Зазвичай, в приладах з даною системою є вбудована пам'ять. Пам'ять запам'ятовує температуру, яку використовував майстер до наступного включення. Фени з цією функцією набагато краще проявляють себе в роботі, але вартість таких апаратів не буде виправдана в побутових умовах.

Система холодного повітря

Присутність в приладі холодного обдування - значна перевага. З його допомогою можна швидко остудити місце пайки, а це, в свою чергу прискорює процес роботи. У деяких моделях вимикається спіраль, а іноді, має другий сопло. Наявність сопла - більш сучасний варіант охолодження, але виключення спіралі дозволяє швидше остудити прилад.

Фільтр для вхідного повітря

Цей параметр важливий, коли прилад використовується в будівництві / ремонті, де завжди багато пилу навколо. Пил - рак для будь-якого інструменту, а дана функція захистить технічний фен від неї.

Індикатор

Індикатор, що показує температуру - річ хороша, так як дозволяє вберегти матеріал від перегріву або недостатнього його нагрівання. Для захисту матеріалу рекомендується стежити за температурами апарату, а для цієї мети, виробники оснащують деякі моделі спеціальним індикатором.

Захист від перегріву

Важлива і чарівно повинна бути. Однак, не всі моделі можуть похвалитися наявністю такого захисту, яка може захистити апарат від небажаних наслідків роботи.

Термозахисний кожух

Його встановлюють на трубі, яка призначена для надходження повітря в фен. Бувають кожухи знімні і незнімні. Щоб працювати в важкодоступних місцях слід купувати інструмент з кожухом, який можна зняти.

Особливості дизайну

Важливо враховувати характеристики, про які ми розповіли вище. Але є і більш індивідуальні моменти. Дизайн інструменту - це важливо. Особливо слід звертати увагу на форму рукоятки і її тип. У важкодоступних місцях фен-пістолет не зовсім зручний. Для таких видів робіт краще віддати перевагу апарату циліндричної форми. Дуже корисним в роботі буде наявність гумок на рукоятці, які запобігають ковзанню руки під час роботи. Бувають також рукоятки закритого і відкритого типу. Закриті виступають в якості захисту користувача від гарячих частинок і повітря. Є також моделі з поворотною ручкою. Це універсальний варіант.

Крихкість технічного фена пов'язана з особливостями його будови. І то, де його залишають після роботи, важливий аспект. Кабелю підключення до електромережі, як правило, є петля, щоб підвісити інструмент. Існують і інші способи такі, як наявність спеціальних опорних елементів або зачепів.

Вага, габаритні розміри і довжина мережевого кабелю. Три параметра, що мають індивідуальний характер. Користувач повинен особисто ознайомитися з інструментом, і вибрати той, який підходить саме йому. Як говорилося раніше, потужність апарату відповідає за його розміри і масу. Тому, побутові прилади, завжди мають невеликі розміри і більш зручні в експлуатації.

Підбираємо варіант комплектації

Звичайні будівельні фени оснащені одно- або двоступінчастим регулятором температурного режиму. То може бути, наприклад, 300 і 550 градусів. Завдяки цьому, користувач може регулювати температуру, наближаючи або видаляючи насадку інструменту по відношенню до матеріалу. Якщо відстань між матеріалом і насадкою апарату досягає 8 см, то температура повітря вже буде вдвічі менше.

Моделі, які виробник оснастив електронним управлінням, в плані регулювання потрібних температур, більш досконалі. В даному випадку, користувач вибудовує точну температуру, яка потрібна для того чи іншого виду робіт. Однак, температура може коливатися в досить пристойному діапазоні. Це залежить від конструктивних особливостей насадки, яку використовує майстер і від умов самої роботи. Точне попадання виставляється температури може забезпечити, хіба що, датчик, який встановлюється виробником в насадках деяких моделей.

Бувають фени будівельні з діодними індикаторами температури. Вони дають можливість з'ясовувати, коли прилад нагрівся до необхідної температури (як в прасці).

Добре, коли в комплекті з моделлю йдуть різноманітні насадки. Користувач може підібрати необхідний варіант насадки і йому не доведеться спеціально купувати певну для своєї роботи. Наявність ріжучої насадки, наприклад, дозволяє робити точні отвори в матеріалах.

Також, будівельний фен може комплектуватися перехідниками для тонких насадок. Вибираючи інструмент, потрібно розуміти, які функції він буде виконувати і передбачити наявність перехідника, якщо є необхідність в ньому.

Як правило, моделі з комплектом продаються зі зручним кейсом для транспортування і зберігання. Добре, якщо кейс виготовлений з металу, так як будівельний фен і його комплектуючі - предмети тендітні і вимагають уважного поводження.

Поради по експлуатації

Промисловий фен - пристрій крихке і ставитися до нього треба з ніжністю. Однак, він досить простий у використанні і дуже легко навчитися його правильно експлуатувати. Існує кілька простих приписів щодо використання даного інструменту:

  1. Для того, щоб уберегти термоелемент від поломки, необхідно направляти потік повітря під кутом в 45 °.
  2. Само собою, здійснення роботи будівельним феном в певній близькості з горючими речовинами неприпустимо ні в якому разі.
  3. Слідують контролювати прилад і матеріал, щоб вони не перегрілися.
  4. Після закінчення робіт, термофен повинен охолонути.
  5. Старі покриття фарби і лаку слід видаляти виключно скребком, який йде в комплекті з апаратом.
  6. Бажано здійснювати роботи з технічним веном в приміщенні з вентиляцією або на вулиці.
  7. Не можна залишати апарат включеним без нагляду.

В общем-то, це все основні правила використання технічного фена. Сподіваємося, що ця стаття допомогла пролити світло на специфіку технічного фена і на те, як правильно його вибрати.