Що купити: зварювальний трансформатор або інвертор?


Вам знадобився зварювальний апарат, і Ви вирішили купити його, але зіткнулися з проблемою який апарат вибрати? Ось з цим ми і хочемо Вам допомогти і більш докладно Вас ознайомити з основними критеріями вибору зварювального устаткування.

Основними критеріями при виборі є потужність і зварювальний струм інструменту, а також його вид, габарити і вага, що також не маловажно. Всі зварювальні апарати діляться на дві групи - це:

· Зварювальні апарати трансформаторного типу

· Зварювальні апарати інверторного типу

Почнемо по порядку, перший тип - трансформаторні зварювальні апарати, це величезні і важкі апарати, раніше вони були дуже популярні, але зараз їх практично не знайти, так як інвертора повністю витіснили їх з ринку. Що ж таке зварювальний інвертор спантеличені Ви? Це маленький за розміром і вагою зварювальний апарат, який за технічними характеристиками абсолютно не поступається трансформатору, але має безліч плюсів, а саме:

1. Не створює перебої в мережі при роботі, а відповідно не заважає роботі.

2. Маленькі габарити дозволять тримати інвертор під рукою на спеціальному ремені

3. Проста і зручна регулювання зварювального струму

4. Високий ККД

5. Тривалий час без переривану роботи

6. Мережевий фільтр дозволяє нормально працювати при напрузі в 200 Вольт, а на деякий апаратах навіть від 140 Вольт

7. Застосування технології MOS і IGBT

Цей список можна продовжувати дуже довго, саме завдяки цим переваги інвертора і змогли витіснити трансформатори з ринку електроінструменту. Якщо Ви думаєте, що ціна інвертора в рази відрізняється від ціни трансформатора, тоді Ви помиляєтеся, їх ціна різниться за все в 10-20%, але переплативши один раз при покупці, у Вас не буде ніяких подальших витрат на ремонти та інше.

Раніше багато страждали від стрибків мережі тому, що працює зварювальний трансформатор, і навіть якщо ним працюєте не Ви, а сусід, все одно страждають всі, при використанні нових технологій ця проблема була повністю усунена, тому працювати зараз зварювальним устаткуванням можна де завгодно, і коли завгодно.

Мала вага інструменту і габарити дозволять Вам комфортно працювати з апаратом навіть при висотних роботах, велика частина інверторів поставляється з ремнем через плече, тому Ви можете повісити інструмент на плечі і комфортно працювати з ним, без використання довгих зварювальних кабелів.

На інверторних зварювальних апаратах регулювання виконується дуже плавно від 0 А, і до максимального вказаного значення, часто це або 200 А або 250 Ампер. Всі апарати мають дуже високий показник ККД, який мінімум становить 0,85, а максимум 0,97.

Період включення у інверторів в основному становить 8 з 10, тобто, наприклад, з десяти хвилин апарат 8 хвилин працює 2 хвилини охолоджується. Але по факту на практиці все виглядає інакше, ви включили апарат і працюєте, так як Ви не завжди тримайте дугу, він встигає нормально охолоджуватися, і Ви можете працювати з ним стільки, скільки потрібно Вам. Апарати оснащені примусовим повітряним охолодженням у вигляді маленького вентилятора і добре продувається металевого корпусу. До того ж хочемо звернути Вашу увагу, що всі нові інвертора мають великий мережевий фільтр, завдяки якому сварочник може стабільно працювати навіть, якщо напруга мережі буде всього 140 Вольт.

Що не маловажно абсолютно все зварювальне обладнання, яке представлене зараз на ринку має гарантійний термін, так, він відрізняється тривалістю, і становить від одного року до трьох років. Звичайно, далеко не всі виробники зварювального обладнання дотримуються правил сервісного обслуговування, але це поодинокі випадки, найчастіше торгова марка дорожить своїм ім'ям і виконує всі сервісні зобов'язання без проблем.

Ми рекомендуємо нашим покупцям тільки зварювальні інвертора, адже це майбутнє, яке постійно розвивається, а трансформатори - це минуле століття, до того ж їх і вибрати вже нема з чого практично. А інвертора представлені у величезному асортименті, по кілька штук від кожної торгової марки, яких налічується близько 50 штук.