Можна з абсолютною впевненістю сказати, що кожен з нас хоч раз в житті, незалежно від виду необхідності, але тримав в руках викрутку і працював з нею. Такий ручний інструмент найпопулярніший і затребуваний в сьогоднішні дні, адже недарма кажуть про будинок, в якому немає інструменту - «навіть викрутки в будинку немає». У кожного чоловіка, який себе поважає і цінує як господаря в будинку обов'язково повинен бути інструмент, як ручної, так і електроінструменту і сьогодні мова зайде про такий інструмент як шуруповерт, який завдяки тому, що прогрес крокує семимильними кроками постійно вдосконалюється і тому з кожним поколінням цього інструменту він стає тільки краще. Розвиток даного інструменту веде до того, що з часом він повністю витіснить викрутку з ужитку, так що про його значущості можна і не говорити.

Сьогодні шуруповерту віддають перевагу не тільки домашні майстри, професіонали також вважають за краще мати в числі свого інструмента і його теж, адже це неперевершений будівельно-монтажний інструмент, який дозволить Вам виконувати різні види роботи. Розрахований він в першу чергу на роботу з шурупами, саморізами, гайками і болтами, але більшість моделей мають також можливість працювати і в режимі свердління, так що можуть замінити легку дриль. Дриль також може виступати в ролі шуруповерта але не зможе його замінити, так як в цьому режимі працювати з нею буде не так то просто.

Шурупокрути можуть застосовуватися в абсолютно будь-яких умовах, починаючи з домашніх і закінчуючи промисловими. Залежно від особливостей самої моделі, типу шуруповерта і його конструкції він буде оптимальним для тих чи інших умов, так що ми постараємося ознайомити Вас з ними якомога докладніше, щоб Ви могли підібрати підходящу модель для себе. Далі ми ознайомимося з тим, на які види шурупокрути розділені і які їх переваги відносно один до одного.

Види шуруповертов

За видами шурупокрути розділені в залежності від того, з яким джерелом живлення вони працюють і їх всього три - це акумуляторні, стаціонарні, або мережеві, і пневматичні, причому в побуті найчастіше застосовуються перші два види і саме на них ми будемо загострювати свою увагу.

Акумуляторні і мережеві моделі такого інструменту працюють за одним і тим же принципом, різниця лише в джерелі живлення і в залежності від того, якими завданнями Ви маєте намір обкласти свій інструмент варто вибирати тип шуруповерта. Припустимо Ви не маєте наміру працювати на постійній основі своїм інструментом і він часто буде у Вас пролежувати без діла, тоді варто купити саме мережевий шуруповерт. Справа в тому, що акумуляторний шуруповрт працює від акумулятора, як зрозуміло з назви, і для нормальної роботи самого акумулятора він повинен постійно бути в роботі і не бажано допускати його простежування місяцями. Якщо акумулятор лежить без роботи, то він втрачає свій заряд і якщо Ви не будете його заряджати час від часу, а це проблематично якщо не користуватися інструментом на потоці, то акумулятор може втратити в ємності або зовсім перейти в непридатність, а це значить що доведеться купувати нову батарею, а вони можуть коштувати досить дорого, в залежності від типу акумулятора.

Акумуляторна модель більш придатна для виробництва або для будівництва, для невеликих ремонтних бригад і т.д., в тих випадках, коли він постійно буде знаходитися в роботі, що запобіжить порчу батареї. Але не варто думати, що для побуту він не підходить зовсім, наприклад, в гаражі або в своїй домашній майстерні він неодмінно впишеться дуже добре і буде справно працювати довгі роки, але якщо ж Ви хочете купити шуруповерт для разового ремонту в будинку або в квартирі, після чого інструментом Ви користуватися не будете, то завбачливі купити мережевий шуруповерт.

У свою чергу акумуляторні моделі можна розподілити на три підгрупи, в залежності від того, який тип акумулятора вони мають в комплекті:

  • Li-Ion акумулятори
  • Ni-Cd акумулятори
  • Ni-Mh акумулятори

Розглянемо кожен вид цих акумуляторів докладніше, щоб мати уявлення про те, який з них надійніше, які їх недоліки або достоїнства, щоб можна було максимально вдало придбати акумуляторний шуруповерт.

Li-Ion акумулятори

Li-Ion акумулятори - це самі передові види акумуляторів для шуруповертів на сьогоднішній день і він на голову випереджає всі інші види, так як він позбавлений багатьох їхніх недоліків і єдиними його недоліками є висока ціна і неможливість його заряду за допомогою аналогово зарядного пристрою. Зарядний пристрій для таких акумуляторів повинно мати в першу чергу спеціальний алгоритм, за яким буде відбуватися його зарядка, а також ряд захисних систем, які запобігають перегріву акумулятора від перезарядження.

Головною перевагою Li-Ion акумуляторів є те, що його показник саморазряда, тобто внаслідок його простою, вельми незначний, що добре, особливо якщо шуруповерт з таким акумулятором купується для дому. Ступінь його саморазряда становить всього до 3% в місяць в залежності від самого акумулятора. Також у такий батареї відсутній «ефект пам'яті», так що зарядити його Ви можете в будь-який момент, не потрібно постійно виробляти повністю весь заряд, він не втратить своєї ємності від такої експлуатації. Сам же акумулятор за габаритами і вагою нижче інших типів, що також вносить зручності в роботі. Даний вид батарей винайшли ще на початку минулого століття, але в широке користування вони потрапили лише в кінці 90-х років, і займають лідируючу позицію по сей день, і моделі з таким акумулятором найчастіше застосовуються професіоналами, так як вони витримують високі навантаження при інтенсивній роботі.

Ni-Cd акумулятори

З переваг даного акумулятора в порівнянні з літій-іонними акумуляторами варто виділити його придатність до роботи в агресивних умовах, наприклад при негативних температурах такий акумулятор проявить себе тільки з найкращого боку, в ту чергу, коли Li-Ion акумулятори не придатні для роботи на морозі . Також вони значно дешевше, що робить моделі шуруповертів з нікель-кадмієвих акумуляторами доступними і дешевими для покупки кожним. У них дуже високий показник можливого циклу розрядів і зарядів, понад 1000, до того ж у них дуже високий робочий струм, що добре для роботи на рівні напівпрофесійних робіт. Шуруповерт з таким акумулятором дозволить Вам виконувати тривалі роботи в будь-яких умовах, тим більше його технічні особливості припускають те, що він повинен постійно бути задіяний в роботі. Справа в тому, що у такого акумулятора досить високий рівень саморозряду і якщо їм тривалий час не працювати, то Ви ризикуєте отримати акумулятор з економікою, яка ємністю, або в гіршому випадку він вийде з ладу. Також його необхідно повністю виробляти в процесі, так як якщо його заряджати при неповній розрідженості спрацьовує «ефект пам'яті» і знову ж він втрачає свою ємність.

Ni-Mh акумулятори

Ni-Mh акумулятори були розроблені на базі нікель-кадмієвих та головною метою конструкторів, було позбутися кадмію, який дуже токсичний, і замінити їх більш безпечним, що призвело до деяких поліпшень а й кілька зашкодило якості акумулятора. Він став більш безпечним, так як не має настільки токсичних компонентів в складі, а також конструкторам вдалося знизити вагу і розмір акумулятора, так що він буде менше і легше моделі з аналоговими характеристиками Ni-Cd. Також вдалося знизити ефект пам'яті, що говорить про його надійність. Серед недоліків сильне нагрівання в роботі і при зарядці, знижена кількість циклів зарядів, збільшився саморазряд, і збільшилася вартість в порівнянні з Ni-Cd акумуляторами.

Мережеві шурупокрути

Такий інструмент універсальний і відмінно підійде для будь-яких умов. Якщо Ви хочете купити додому надійного помічника і не заморожувати з акумуляторами, то він для Вас ідеальне рішення. Так він поступається в мобільності акумуляторним моделям, але, тим не менше, якщо Ви будете використовувати подовжувачі, то вільно зможете переміщатися по робочій зоні. Він незалежний за часом роботи, головне не перевантажувати двигун і Ви зможете використовувати його хоч цілий день, він надійний і витривалий.

Мережевий шуруповерт добре працює і як дриль, так як його аналоги на батареї при тривалих свердлильних роботах перегріваються і розряджаються їх батареї, мережева модель легко з цим справляється. Вона не залежить від циклів зарядки і не вимагає особливого ставлення і в більшості випадків має вартість нижче.

Патрони і редуктори

В основному шурупокрути обладнані бистрозажімнимі редукторами, які дозволять Вам швидко робити заміну оснащення, так би мовити «гаряча» заміна, і сам такий патрон буває пластиковий, а буває металевий з самодоводкой у більш дорогих моделей. В основному патрони розраховані на роботу зі свердлом від 1мм до 13мм. Крім патрон зустрічаються патрони під шестигранник або квадрат, і для роботи з такими патронами варто застосовувати оснащення з відповідними кінцевиками.

Редуктор так само важлива частина будь-якого шуруповерта і у більшості моделей вони встановлені металеві, з високою стійкістю до зносу і навантажень, такі шурупокрути більш надійні. Зустрічаються у дешевих шуруповертов редуктора з пластика, такий інструмент ненадійний в роботі і має нетривалий термін служби. Варто відзначити двохшвидкісні редуктора, якими можуть володіти шуруповерти, вони більш гнучкі в роботі і дозволять Вам самому вибирати максимальні оберти двигуна.

Додаткові можливості деяких шуруповертов

Деякі моделі мають ряд додаткових можливостей, які роблять роботу більш комфортною і якісною:

  • Електронне регулювання обертів двигуна
  • двошвидкісний редуктор
  • LED-підсвітка робочої зони
  • Швидкознімний патрон для роботи з бітами безпосередньо
  • Індикація заряду батареї
  • Наявність ударного механізму
  • Можливість роботи в імпульсному режимі