Вибір обприскувача для саду

Кожен власник дачної ділянки, прагне до того, щоб його зелені вихованці були міцними і здоровими, красиво виглядали і приносили регулярні, багаті врожаї. Щоб картина виглядала саме такий, мало завзяття, праці і спеціальних знань. Потрібні ще й спеціальні засоби, хімічні та біологічні, покликані боротися зі шкідниками, збільшувати рівень поживних речовин в грунті і кроні рослин. Для внесення отрутохімікатів і інших препаратів використовуються спеціальні пристосування - обприскувачі для саду. Їх вибір і кількість моделей в спеціалізованих магазинах досить великі. Прийнятний для вас варіант може залежати від багатьох факторів: площі ділянки, на якому будуть проводитися обробки, кількості рослин на ньому, функціональності самого обприскувача, зручності роботи з ним, навіть фізіологічних здібностей самого садівника. Ця стаття допоможе здійснити вибір мотообприскувача, який ідеально відповідав би вашим вимогам і умовам експлуатації.

Загальні рекомендації щодо вибору

Вирішивши придбати садовий обприскувач, важливо з'ясувати наступне:

- з яких матеріалів зроблений обприскувач і його комплектуючі;

- наскільки ретельно проведено підключення вузлів і деталей;

- багатство і різноманітність різних насадок у даній моделі;

- додається чи російськомовна інструкція;

- поширеність обраної моделі, її популярність;

- наскільки надійні її ремені;

- зручність в ремонті;

- доступність витратних матеріалів, поширеність комплектуючих частин до моделі;

- близькість сервісних центрів, які обслуговують обрану модель, терміни гарантійного ремонту.

Важливо і зручно, щоб корпус вироби був прозорим або напівпрозорим, що дозволить садівникові візуально контролювати рівень рідини під час роботи. У багатьох моделей до того ж на стінках корпусу є шкала в літрах, галонах або пінтах, використовуючи яку можна готувати робочі розчини так, як вимагає інструкція.

Простота і дешевизна ручних моделей

Ручні моделі обприскувачів використовуються в тих випадках, коли необхідно виконати зовсім невелику роботу: обробити одне-два плодових дерева, скромну за розмірами квіткову клумбу, обприскати овочі або кущі в невеликій теплиці. Таке пристосування виглядає звичайною невеликою ємністю, як правило, пластикової, в кришку якої поміщений маленький помповий насос, який створює всередині необхідний тиск повітря. Розпилення робочого розчину відбувається під впливом підвищеного тиску, коли садівник натискає кнопку або спеціальний важіль, змонтовані в ручці.

Зазвичай такі моделі мають робочий об'єм рідини в межах від півлітра до двох літрів, їх просто утримувати пензлем руки. У багатьох є клапан, за допомогою якого можна стравити зайвий тиск, а також фільтр, який дозволить форсунок засмічуватись. Наконечник такого обприскувача забезпечений форсункою, що дозволяє регулювати процес обприскування, вибираючи або режим сильного струменя, або дрібнодисперсного факела. Також на стінках моделей присутній градуированная шкала рівня рідини.

Зручність помпових обприскувачів з ременем

Ці варіанти моделей використовують, коли є необхідність обробити відразу кілька плодових дерев або ділянку площею від декількох соток і більше. Обсяг робочого розчину в їх ємності може становити від 3 літрів до 10 і навіть 12. Переносять ці обприскувачі не вручну, а за допомогою спеціальних ременів. Повітря, як і в першому випадку, накачується за допомогою насоса, вбудованого в кришку. Але в цих моделях тиск всередині одно вже 3 - 4-м атм. Безпосередньо від ємності відходить півтораметровий шланг з ручкою і штангою. Штанга теж може бути різної довжини, від одного до трьох метрів. На кінці штанги укріплених форсунка в наконечнику.

Садовод завдає рідину, регулюючи процес натисканням на важіль або кнопку. Зустрічаються обприскувачі для саду з нагнітальним насосом, де ручку можна зафіксувати, розпорошуючи хімікати довгий час без навантаження на кисть руки. Коли тиск повітря критично зменшується, розпорошення припиняють і знову подкачивают помпу, після чого процес обробки триває. Такий розпилювач, наприклад, з 12-літровим об'ємом, дозволяє без зупинки обробити ділянку площею близько тридцяти соток.

Ранцеві агрегати

Якщо виникає необхідність обробити ділянку понад 2-3-х десятків соток, купують ранцеві обприскувачі, в які за один раз можна залити від 12 до 20 літрів рідини. Їх головна особливість: тиск створюється не в самій ємності, а в насосі, в його камері. Така конструкція більш безпечна для садівника, адже при раптовому розриві камери (що буває вкрай рідко) отрутохімікати не потраплять на обличчя і тіло робітника, що виробляє обприскування.

Широкі ремені, що входять в конструкцію таких розпилювачів, надійно і міцно фіксують ємність на спині людини, подібно до рюкзака. Зазвичай в допомогу їм доданий і поясний ремінь внизу корпусу. Він забирає на себе частину навантаження, переводячи її з плечей на поперек і запобігаючи сповзання апарату в сторони.

У процесі роботи у садівника задіяні дві руки. Однією він утримує штангу, а другий нагнітає тиск в насосі, натискаючи на спеціальну ручку, вмонтовану в корпус. У деяких моделях цю ручку можна переставити справа наліво, що важливо для лівшів.

Безшумні акумуляторні моделі

садовий обприскувач акумуляторний дорожчий, але також він дуже зручний. Їх основна особливість в тому, що підкачувати тиск вручну не потрібно, це робить електропривод за рахунок вбудованого акумулятора. Таким чином, садівник звільняє себе одну руку і може утримувати штангу двома руками, що, безсумнівно, і легше і зручніше. Акумулятор можна заряджати від звичайної розетки. Моделі відрізняються між собою не тільки об'ємом рідини, що заливається в них, але і ємністю акумулятора, від якої залежить, який час буде виконуватися робота без підзарядки. Якщо садівникові доводиться працювати далеко від джерела електрики, це важливий показник. Якщо вже вирішили вибрати акумуляторні обприскувачі, не женіться за дешевизною. Потім буде дуже незручно постійно бігати до джерела енергії, щоб підзарядитися. Важливо також те, що ранцеві електричні моделі працюють досить безшумно.

Мотооприскувачі

Моделі мотообприскувачів цікаві фермерам, у яких виникає необхідність масштабних обробок угідь. Мотообприскувач або переносять за спиною, або перевозять на колісних станинах. Працюють вони за допомогою бензинових двигунів, тому дуже галасливі. Зустрічаються двигуни потужністю від 2-х до 5 кінських сил, від цього залежить наскільки високо і далеко буде викидатися факел хімікатів. Примітно, що серед таких приладів є і працюють з порошкоподібними засобами. У мотообприскувачів процес роботи досить автоматизований, і людина тут прикладає мінімум зусиль. Купуючи бензинові обприскувачі, краще зупинитися на тих виробах, у яких звичайна вузька штанга замінена широким соплом. Вони здатні "накривати" рослини потужним широким факелом. До того ж восени їх можна використовувати в якості повітродуву, що змітає з доріжок сухе листя, а ранньою зимою - перший легкий сніжок.

Типи обприскувачів за способом транспортування

Залежно від того, як переносяться садові обприскувачі, їх можна розділити на групи:

- В руках (ручні). Це маленькі моделі: ручні пульверізаторной і компактні помпові. Для них характерний невелика вага і скромний обсяг, як правило, не більше 2,5 літрів;

- На плечі (плечові). Вони мають один ремінь, за допомогою якого виріб вішають на плече працівника. З одного боку, такий спосіб розвантажує руки, з іншого - вага обприскувача розподілений по тілу людини нерівномірно. Тому моделі такого плану забезпечені резервуарами об'ємом максимум 10 - 12 літрів;

- За спиною (ранцеві). Система ременів, передбачена тут, закріплює ємність з хімікатами за спиною у робітника, як кріпиться рюкзак у туриста. При такому способі навантаження на тіло рівномірна, можна переносити без особливої ​​напруги досить велику вагу бака, до того ж у працівника звільняються руки. Ранцева система кріплення характерна для багатьох обприскувачів: ручних важільних, моторних, помпових;

- На візку (колісні). Ці моделі кріпляться на спеціальних колісних станинах. Природно, вони менш мобільні, зате можуть мати солідні резервуари для обробки ділянок великої площі без проміжної дозаправки. Ними можуть користуватися люди, яким не можна піднімати великі тяжкості.

Деталі конструкції

Цим пунктом нехтувати не можна, від нього залежить ефективність і зручність роботи. При виборі моделі слід звернути увагу на наступні елементи:

- Штанга. Зустрічаються її прямі або вигнуті варіанти. Крім того, штанги бувають звичайними або телескопічними. Другі краще, вони дозволять власнику змінювати свою довжину в залежності від поставленого завдання. Є розпилювачі (наприклад, німецької фірми Solo) у яких в комплекті два шланга, звичайний і телескопічний. При необхідності вони легко міняються.

- Клапан безпеки. Він дозволить стравити з ємності надлишковий тиск у разі, якщо виникла загроза її розриву.

- Форсунка. Вона може бути пластмасовою або латунної (у моделей подорожче). Звичайно, латунні форсунки значно довговічніший і надійніший в роботі.

- Фільтр. Він може виглядати як перфорована пластина або циліндр. Його завдання - не дати форсунки засмітитися. Тому на фільтрі повинні затримуватися нерозчинені крупинки хімікатів або ж сторонні домішки.

Продуктивність

На неї впливають безлічі факторів, найважливіші з яких розглянуті далі.

Ємність резервуара

Чим більше резервуар, тим більшу площу зможе обробити садівник, не відволікаючись на додаткову заправку. При цьому не слід забувати, що обсяг резервуара безпосередньо впливає на вагу пристрою. Вибираючи потрібну модель, корисно враховувати норми витрати:

- на 1 велике плодове дерево - 10 л;

- на 1 невелике, молоде дерево - 2-3 л;

- на 10 м2 посадок (город, квітник) - 1-2 л.

Отже, якщо вам потрібно буде обробляти маленьку грядку або квітник, досить придбати модель об'ємом не більше 2 літрів. Якщо ж ділянка великий, на ньому ростуть великі дерева, то резервуар повинен вміщувати хоча б 10 літрів.

Дальність розпилення, радіус факела

Даний параметр цілком залежить від потужності обприскувача для саду з форсункою для туману. Для ручних і неоплачених обприскувачів цей показник зазвичай дорівнює 1,5 - 2 метри, а пристрої з бензиновим двигуном викидають струмінь не менше ніж на 8 метрів, а найчастіше до 12 і навіть більше.

Ну а ціни, звичайно ж, залежать головним чином від продуктивності, а також від репутації фірми виробника. Як уже зазначалося, на ціні позначаються і матеріали, з яких зроблено виріб, і оснащеність комплектуючими. Перед покупкою обприскувача правильно оціните роботи, майбутні вам. Враховуйте не тільки розмір ділянки (що очевидно), але також і те, яка його структура: ландшафт, наявність важкодоступних місць, ростуть чи на ньому дерева і які за розмірами, інше. Постарайтеся вирішити для себе, як часто плануються обробки, скільки свого часу ви готові приділяти цим процедурам. Незайвим буде оцінити, хто саме буде займатися цією работо Акумуляторні обприскувачі, які фізичні здібності працівника. У певних випадках важливим буде навіть те, лівша він або правша.

Купуючи в магазині садовий обприскувач, попросіть Бензинові обприскувачі працівника провести тестування моделі, щоб перевірити, як нагнітається в бак тиск, надійні чи всі з'єднання. Добросовісний продавець виконає це прохання. Заодно з'явиться можливість перевірити, наскільки зручно модель розташовується на тілі або лежить в руці.