Як вибрати шліфувальну машину?


Шліфувальні машини дуже популярні серед домашніх майстрів. Наявність цього одного пристрою дозволяє провести шліфовку, декорувати дерев'яні поверхні, знімати застарілі лакові шари, позбавлятися від іржі, готувати будматеріали з дерева, затирати шпаклівку і багато іншого. Але якщо потрібна кутова шліфувальна машина як вибрати ідеальний для Dас варіант?

Типи шлифмашинок відрізняються за своїм призначенням. Багато професіоналів мають при собі не один вид шлифмашин видів. Але, для домашнього використання, купувати відразу все не має сенсу. Але перед багатьма все ж виникає питання, як вибрати шліфувальну машину, яка ідеально підійде. Тому, давайте розберемо різновиди шліфувальних машинок.

 

Різновиди шліфувальних машин


Вібраційні шліфувальні машини. Вібраційні, або плоскошліфувальні машини дозволяють зробити остаточні роботи після грубої шліфовки. Даний тип шлифмашинки застосуємо при здійсненні робіт над:

- деревом;

- пластиком;

- металом;

- каменем;

- металом.

У такий шлифмашинки не велика робоча площина, тому вона підходить для робіт з великою площею. Популярна така різновид тим, що вони розташовуються в середньому ціновому сегменті, всі складові елементи взаємозамінні, і у них немає мертвих зон. Останнє можливо завдяки плоскій підошві, яка запросто впорається з обробкою в важкодоступних місцях, наприклад, в кутах.

Головною робочої деталлю такий шліфувальні машини є плита. При роботі даний елемент здійснює зворотно-поступальні дії. Двигун у них розташовується у вертикальному положенні, а це, в свою чергу, дозволяє обертальні дії перетворювати в поступальні.

Переважна кількість шлифмашин вібраційного типу оснащуються двигунами з потужністю від 150 до 300 Вт. Такі шліфувальні машини хороші тим, що ними просто керувати, вони мають малу вагу і компактні. Але існують і більш серйозні представники даної категорії з потужністю до 600 Вт, наприклад, вібраційна шлифмашина Makita 9046. Вони набагато масивніше і більше в розмірах, але рівень продуктивності їх на порядок вище. Одним словом, справжні монстри серед вібраційних машинок. Але для домашнього користування підійде агрегат простіше.

Вибираючи вібраційну машинку, слід звертати увагу на основний елемент конструкції - платформу. Існує два типи плоскошліфувальних машинок, які відрізняються один від одного розмірами підошви: стандарт і міні. Відмінними представниками «міні» є такі моделі, як Makita BO4557, Stern FS-140A. Вони відмінно підійдуть для обробки вузьких місць, куди не так просто дістатися стандартної.

На більш дешевих пристроях стоять сталеві або пластмасові підошви, а ось більш дорогі представники даного типу оснащені литими платформами із сплавів декількох елементів. Якісна платформа повинна бути строго плоскою, мати володіти рівними геометричними рисами. Працездатність робочого елемента можна перевірити, включивши пристрій, але, не піддаючи його навантаженні. При відсутності навантажень вібрація повинна бути мінімальна. Так само, звертайте увагу на те, з якого матеріалу виготовлена ​​накладка. Найкращим матеріалом для накладки служить пористий полімер, так як добре тримає площину, чого не можна сказати про гумі.

У вібраційних шліфмашин є також додаткова категорія пристроїв, що мають дельтовидную платформу. Зовні вони можуть нагадувати праска, наприклад Bosh GDA 280 E - відмінний приклад цього. Вони мініатюрні та маневрені, що дозволяє використовувати їх при обробці матеріалів, у яких мають невеликі деталі. Також можна застосувати «праски» в роботі зі специфічними площинами такими, як меблеві матеріали, елементи сходової конструкції, автомобільні кузова.

За цільовим спрямуванням, «прасування» можна розбити на дві категорії:

- поворотні;

- знімні.

Перші дозволяють здійснювати нерівномірні роботи. Другі ж мають можливість зміни платформ, наприклад, для робіт з нерівномірними матеріалами, для створення структури на площинах, полірування.

Орбітальні шліфувальні машини. Орбітальні, а інакше, ексцентрикові шліфувальні машини призначені для здійснення робіт високої якості. Вони впораються навіть з найделікатнішою шліфуванням і поліруванням. Чи можливо застосувати такі машинки для обробки поверхонь з будь-якого матеріалу. Дуже популярні такі машинки у столярів, автомайстрів. Для роботи з кривими поверхнями, профільними та різнорівневими поверхнями - це ідеальний варіант. Єдине, що під силу даного типу шлифмашинки - це вузькі місця і крихітні поглиблення.

Орбітальні шліфувальні машини оснащені круглим шліфувальним елементом, який виробляє руху навколо своєї осі і по орбіті з малою амплітудою.

Звичайні ексцентрикові шлифмашинки поглинають 200-900 Вт, але існують і набагато більш потужні агрегати для справжніх професіоналів.

Стрічкові шліфувальні машини. Робочим елементом даного типу шліфувальні машини є стрічка, яка склеєна в вигляді кільця. Стрічка виробляє свої рухи за допомогою двох роликових елементів. Принцип роботи нагадує гусениці у танка. Стрічкові шліфувальні машини мають досить переваг, а саме:

- нескладну конструкцію;

- високий рівень потужності;

- низький центр тяжіння;

- великий рівень швидкодії.

За допомогою такої шлифмашинки можна запросто позбутися зайвого шару матеріалу або старого лакового шару, зробити заготовки будматеріалів. Також, даний пристрій легко допоможе прибрати іржу. Матеріали, з якими може взаємодіяти дана шліфмашина - це:

- дерево;

- метал;

- полімери;

- будівельні мінерали.

Проте, швидкодія цієї шліфувальні машини є її найголовнішим недоліком, так як після роботи цим пристроєм залишаться ушкодження у вигляді подряпин і раковин. Тому, для завершальних робіт, після застосування стрічкової шліфувальної машини, необхідно скористатися іншим видом шліфувальні машини, яка облагородить оброблений матеріал. Якщо вас зацікавила стрічкова шліфмашина як вибрати таку, допоможуть наступні параметри, а саме:

- рівень потужності;

- торгова марка;

- тривалість передбачуваних робіт.

Для рідкісного використання потужний агрегат ні до чого. Тим не менш, важливо враховувати час можливих робіт, так як будь-який пристрій вимагає перепочинку.

 

Кілька порад щодо вибору

  1. Для того, щоб оцінити роботу шлифмашинки можна в Інтернеті в пошук ввести запит, наприклад «шліфмашина стрічкова як вибрати відео». Це дозволить Вам ознайомитися з тонкощами і специфікою роботи певних моделей.
  2. Також, дуже важливо правильно вибрати виробника. Серед лідерів на ринку, хотілося б відзначити такі торгові марки, як Makita, Bosh, Einhell, DWT, Stern, DeWalt. Дані виробники добре зарекомендували себе. Проте, кожен виробник наділяє свої вироби індивідуальними характеристиками. Тому, варто звернутися до допомоги фахівця, який розповість про недоліки і переваги тієї чи іншої моделі.
  3. Маса і розміри пристрою не можна упускати при виборі, так як від цих параметрів залежить потужність і надійність пристрою.
  4. Визначтеся з метою. Для чого потрібна Вам шліфувальна машинка? Для простих ремонтних робіт по дому, для будівництва або може для роботи?
  5. Визначтеся з типом майбутніх робіт, щоб ви могли вибрати найбільш підходящий з нагоди варіант з вищеописаних різновидів шліфувальних машин.

З огляду на всі необхідні вимоги і поради, вибір шліфувальні машини виявиться не таким складним завданням. Головне, грамотно підійти до питання. Можливо Вас стримує цінове питання? Тоді купите простий прилад, який не буде мати високу потужністю, але заощадить ваші гроші. А, можливо, вам потрібен інструмент для роботи? Тут теж покладайтеся лише на те, чи хочете Ви швидко виконувати роботу або якісно. На кожного покупця знайдеться своя шліфмашина серед нескінченно довгого списку моделей і виробників.

Весь асортимент електроінструменту Ви можете подивитися у нас на сайті Море інструментів.