Мотопомпа - це один з багатьох сучасних агрегатів, прямим призначенням якої є перекачування води. Незважаючи на таку велику різноманітність техніки перекачування води, мотопомпи завоювали величезну популярність серед дачників і садівників, а також в промисловості вона користується досить великим успіхом. Для такого обладнання характерні висока продуктивність і стабільність в роботі, а також її велика мобільність завдяки особливостям конструкції. Сама помпа являє собою мобільну станцію, в основу якої входить водонапірний насос, і застосовують її для поливу саду і городу, налагодження водопостачання в будинку, тобто приватного водопроводу і т.д. До того ж можна використовувати її не тільки для того, щоб піднімати воду зі свердловин або колодязів, басейнів або цистерн, вона згодиться і для осушення підвалів або відкачування стічних вод, область застосування надзвичайно велика завдяки її гнучкості в роботі.

Основна перевага такої помпи полягає в її автономності, яке було забезпечене за рахунок роботи на базі двигуна внутрішнього згоряння, завдяки чому їй особливо зручно працювати на тих ділянках, у яких немає доступу до джерел електропостачання, на віддалених ділянках. Дивно те, що помпи досить прості в плані експлуатації, так що навіть якщо у Вас немає досвіду в роботі з таким обладнанням, але є хоч найменше уявлення про роботу з двигунами, Ви неодмінно швидко освоїте мотопомпу, прочитавши інструкцію до неї. Сама помпа невибаглива в плані свого зберігання, а її обслуговування не складніше обслуговування будь-якого бензинового двигуна. Її легко транспортувати і переміщати по ділянці завдяки продуманій конструкції, а для більшої зручності перенесення її по робочій зоні рекомендується відключати відповідні до неї і відходять від неї рукава.

Працює мотопомпа по досить простим принципом. Відцентрова сила, яка виникає внаслідок руху робочого колеса, подає воду в відділення корпусу помпи «равлика», в якій формується потік і подається на патрубок, де відкривається клапан і пропускає воду через патрубок до шлангів.

На що дивитися при виборі конкретного агрегату?

При виборі мотопомпи варто розглянути деякі основні її характеристики і особливості, для того, щоб переконається в тому, що вона підходить саме для Вашого конкретного випадку, і зараз ми ознайомимо Вас з ними. Основними характеристиками на які слід звертати увагу це продуктивність, тип двигуна і сила напору.

Продуктивність

Продуктивність мотопомпи вимірюється в л / хв, тобто в тій кількості води, яке вона зможе прогнати за одну хвилину і саме від цього параметра залежить те, які завдання Ви зможете виконувати з певною моделлю. Адже важливо розуміти, що не кожна мотопомпа здатна, наприклад, забезпечити повне водопостачання будинку або працювати при аварійних ситуаціях, а якщо завдання досить прості, наприклад, полив городу, то покупка високопотужними помпи буде зайвою і недоцільною тратою грошей. Розглянемо кілька випадків застосування мотопомпи та оптимальну для них продуктивність.

Помпа, чия продуктивність в межах від 120 л / хв до 150 л / хв придатна для виконання роботи на рівні побуту, наприклад для поливу невеликого городу або саду, але вона вже не впорається з водопостачанням цілого будинку, для таких цілей варто вибирати більш потужні моделі , чия продуктивність буде не нижче 500 л / хв і до 1000 л / хв залежно від складності системи водопостачання в будинку і її обсязі. Більш продуктивні моделі, від 1000 л / хв і вище призначені для вирішення більш складних завдань, наприклад для осушення затопленого водою ділянки, в разі необхідності гасіння пожежі або в інших аварійних ситуаціях.

Отже, від продуктивності залежить те, з якою роботою впорається агрегат, так що перед покупкою чітко побудуйте для себе план використання помпи і подумайте над фронтом роботи для оптимальної покупки.

Тип двигуна

На сьогоднішній день на ринку зустрічається всього три різних типи мотопомп, на які встановлені бензинові, дизельні або газові двигуна. Вони всі мають свої переваги, і ми розповімо про них Вам.

Сьогодні найпоширенішими серед вітчизняного споживача можна вважати мотопомпи з бензиновими двигунами, і пов'язано це з багатьма факторами. Зазвичай бензинові мотопомпи мають більш низьку вартість, так що вони доступні будь-якому і їх часто купують для побутового застосування. Вони простіше в плані обслуговування, а сервіс недорогий, до того ж в плані експлуатації вони не викликають проблем. Також варто відзначити високу продуктивність бензинових помп, вони можуть мати продуктивність аж до 1600 л / хв і тому можуть вирішувати практично будь-які поставлені завдання. Такі помпи придатні для роботи не тільки з чистою водою, забруднена вода також їм до снаги завдяки високій потужності і надійності. До її недоліків можна віднести високу витрату палива. Встановлюють на них як двотактні, так і чотиритактні двигуна, останні мають більш високу вартість.

Що гойдається дизельних мотопомп, то їх головною відмінністю від бензинових є те, що вони володіють збільшеним робочим ресурсом, завдяки чому вони безперервно можуть працювати набагато довше, а з тим і виконувати більший обсяг роботи. До того ж, завдяки високій продуктивності вона зможе працювати навіть з в'язкою рідиною. Що гойдається ціни, то вона набагато вище ніж у бензинових моделей, але сама помпа окупиться досить швидко за рахунок малого витрати, а також низької вартості дизельного палива. Серед недоліків у даній категорії помп варто відзначити велику гучність їх роботи, що може принести певний дискомфорт.

Газові помпи менш популярні з тієї причини, що їх вартість занадто велика для рядового споживача. А для їх нормальної і безпечної роботи слід підтримувати певні умови, що вносить складнощі в експлуатацію. Сучасні моделі таких помп можуть працювати по-різному, деякі тільки від балона з газом. Інші ж, більш сучасні і просунуті можна підключати до газопроводу. Головними перевагами такої помпи уваляется висока економічність і довговічність.

Максимальний напір води

Максімальинй натиск, або тиск води при виході визначає те, на яку відстань помпа зможе подавати воду, і від цього залежить виконання певних цілей. Мотопомпи напором до 35 метрів придатні для роботи в побутових умовах, наприклад для поливу городу, але з урахуванням можливих перепадів висоти щодо джерела води і місця, куди необхідно її подати варто про всяк випадок купувати моделі з напором до 65 метрів або більше.

Різноманітність вибору мотопомп з урахуванням експлуатації

Мотопомпи діляться за умовами експлуатації на помпи для чистої і брудної води, і в залежності від умов роботи на Вашій ділянці варто купити ту чи іншу модель.

Агрегати для чистої води

У таких моделях встановлений спеціальний фільтр, який затримує частинки, що перевищують 6 мм, і це дозволяє на виході отримувати відносно чисту воду. Якщо ж у воді є домішки з градацією нижче 6 мм, то вона може пріместі мотопомпу до поломки, так як домішки заб'ють механізм. Такі моделі беруть воду з басейнів, цистерн, колодязів та інших джерел чистої води і застосовуються для налагодження водопостачання, поливу городу, наповнення басейнів. Продуктивність їх має досить великий діапазон в залежності від моделей і може мати різні габарити і вага, зустрічаються моделі, які поміщаються в простий рюкзак.

Мотопомпи для сильнозагрязненная води

Мотопомпи цього плану, як зрозуміло з назви, призначені для роботою з такою водою, в якій присутні домішки сильно дрібної фракції, наприклад, Ви зможете перекачувати воду з високою концентрацією піску, мулу, мула, вапна, бруду або глини, фільтр дозволяє пропускати частинки до 30 мм. В основному їх застосовують для дренажірованія, осушення затоплених ділянок і приміщень, для викачування води із забруднених басейнів і колодязів. Для такої помпи характерна висока тривалість роботи, і її висока продуктивність, що дозволяє використовувати її для роботи на протязі тривалого часу без перерви на відпочинок, вона витримує високі навантаження.

Отже, ми розглянули типи Мотопила, основні їх характеристики і то, в яких умовах вони можуть працювати і з цього можна зробити висновок щодо вибору мотопомпи для будинку. Для того, щоб ВИ змогли підібрати оптимальну модель помпи в першу чергу визначитеся з умовами роботи, для яких цілей Ви купуєте її, якою роботою вона буде займатися і яке навантаження на неї буде припадати. Можна перестрахуватися і купити помпу для брудної води, наприклад бензинова мотопомпа для брудної води без особливих проблем буде працювати і з чистою водою, а на додачу ВИ будете готові до екстрених ситуацій та зможете застосовувати її для більш складних завдань. Якщо ж Ви готові вкласти в покупку ще трохи коштів і Вам байдуже те, що дизельна помпа буде сильніше шуміти в роботі, то буде завбачливі купити її, адже дизельна модель з аналогічними з бензинової характеристиками матиме витрата палива набагато менше, що дозволить їй швидко окупиться. Пам'ятайте, що правильна і мудра експлуатація будь-якої техніки це запорука її довговічності і високою ефективністю в роботі. Чим ближче Ви розташуйте помпу до безпосереднього місця забору води, тим сильніше ви знизите навантаження на саму помпу, що дозволить їй стабільно працювати, не перевантажуючись.