Вибираємо інструмент для робіт по дереву

Ще два десятки років тому, пристосувань для обробки дерева було набагато менше. З появою технологій, почало з'являтися нове обладнання для здійснення ремонтно-будівельних робіт. Вибираючи інструмент по дереву, слід спершу позначити вид майбутніх робіт.

Так як дерево і його похідні - найпопулярніший, нині, матеріал, то і пристроїв для його обробки безліч. З дерева можна зробити меблі, підлогу, стільниці, альтанку, паркан або навіть побудувати будинок. Але для кожного перерахованого виду роботи, необхідно підібрати відповідний інструмент.

Ручний інструмент

Ручний інструмент включає в себе довгий список пристроїв, прізвенних допомогти з обробкою дерева: починаючи від виготовлення заготовок і закінчуючи шліфуванням. Такий набір інструментів по дереву зобов'язаний бути у будь-якого поважаючого себе майстра. Якщо порівнювати ручний інструмент по дереву з іншими типами, то, зрозуміло, що вони не настільки продуктивні і накручено, але вміння використовувати їх вказує на професіоналізм майстра і, при правильному застосуванні, можуть допомогти виконати роботу ідеально.

Електричний інструмент

Електричні інструменти для роботи по дереву - це сучасні пристрої, що полегшують майстрові роботу з матеріалом і дозволяють виконати роботу більш якісно, ​​навіть якщо робота передбачається дуже складна.

Електролобзик. Відноситься до найпопулярніших, завдяки простоті в експлуатації. З його допомогою можна здійснити прямий розпил матеріалу або ж зробити круглий / прямокутний виріз, наприклад, для кухонної раковини.

Електропила. У порівнянні з лобзиком - електропила може виконувати набагато складніші види робіт, але і працювати з нею куди складніше. Даний інструмент набагато чистіше і швидше виконує свою роботу, ніж лобзик.

Електрорубанок. Аналог ручного рубанка дозволяє стругати матеріал для додання гладкості і рівності. Він не виконує шліфування, але дозволить підготувати поверхню до завершальних процедур.

Шліфмашина. Для фінішних робіт існує ручний інструмент, але він і поруч не стояв з якістю роботи шліфувальні машини. Пристрій без зусиль дозволить відшліфувати матеріал.

Фрезер. Устаткування, без якого не обійтися, якщо роботи припускають створення рельєфу.

Електродриль. Вона використовується для свердління отворів в матеріалі.

Дизельні, бензинові та акумуляторні інструменти

Дизельний і бензиновий інструмент для обробки дерева застосуємо тоді, коли немає можливості використовувати електроінструмент. Наприклад, якщо немає розеток для підключення електропили, то варто придбати бензопилу. Також, дані інструменти застосовні на відкритих місцевостях, наприклад, на дачній ділянці або у дворі заміського будинку.

Різниця між дизелем і бензином:

  • Обидва ці виду палива впливають на високу продуктивність інструменту.
  • Дизель набагато «чистіше» бензину.
  • Бензин доступніше дизеля в ціновому сегменті.
  • Вони мобільні і застосовні практично скрізь.

Існує ще один тип харчування інструменту - це акумулятор. Акумуляторна батарея - екологічно чиста і не прив'язана до розетки, але має дуже важливий недолік - швидку разряжаемость. Для використання акумуляторних інструментів, наприклад, дрилі, варто подумати про запасний акумуляторі і заряджати їх по черзі.

Вибір

Позначивши тип майбутніх робіт, майстер може підібрати набір інструментів по дереву, які дозволять від А до Я виконати роботу швидко і якісно. Природно, інструменти - не дешеве задоволення. Вибираючи їх, слід звертати увагу на потужність, вага, продуктивність, тип харчування. Тільки вивчивши всі характеристики, можна вибрати відповідний інструмент для дому та роботи.