Маска зварювальна - це пристосування, яке служить для індивідуального захисту. Використовується під час зварювальних робіт. Як правило, надягають зварювальну маску під час зварки, зварювання НЕ плавкими електродами, напівавтоматичного зварювання в захисних газах. Перший зварювальний шолом, який близький до сучасного типу, був представлений в 1937 році. Випустила такий шолом компанія Willson Products.

Як правило, зварювальна маска оснащена оглядовим віконцем зі світлофільтром, яке дозволяє зварнику спостерігати за тим, що він робить. Зазвичай, в масках віконця виготовляються з тонованого скла або пластику, іноді з фільтра з зрадою щільністю, який робиться з двох поляризованих лінз.

Для чого потрібна зварювальний маска?

Зварювальна маска призначена для захисту очей, обличчя, шиї зварника від опіків, які можуть виникнути під час проведення зварювальних робіт. Зварювальні маски служать для запобігання користувача від запалення рогівки, опіків сітківки, які можуть привести до сліпоти. Ці травми можуть виникнути через прямого впливу концентрованого ультрафіолетового та інфрачервоного випромінювання під час дугового зварювання. Крім того, ультрафіолетове випромінювання може завдати значної шкоди шкірі, який чимось схожий з сонячним опіком.

Світлофільтр - що це і на що варто звернути увагу?

Конструктивно виконані маски зварювальні, як правило, якісно. Однак, досить часто з ладу виходять світлофільтри. На щастя, дана деталь знімна і взаємозамінна.

Світлофільтр в зварювальної масці - це конструкція, яка має дві складові частини:

  • Скло;
  • електронний пристрій.

Як джерело живлення виступають змінні батарейки і сонячна батарея. Два цих джерела разом дозволяють користуватися зварювальної маскою в будь-який час дня і ночі.

Світлофільтри володіють трьома регуляторами, які дозволяють точно налаштувати світлофільтри на зварювальної масці:

  • Регулятором затемнення, що виводять на бічній частині ковпака. Він дозволяє регулювати силу затемнення прямо під час роботи.
  • Регулятором часу затемнення, який відповідно, відповідає за тривалість затемнення світлофільтрів.
  • Регулятором чутливості.

Віконце світлофільтру складається з рідкокристалічних шарів, які розташовуються між поляризаційними плівками. Основна перевага світлофільтру - це ультрафіолетові і інфрачервоні фільтри. Вони забезпечують захист від різного роду випромінювань навіть, якщо світлофільтр, з якоїсь причини, перестане функціонувати.

При виборі світлофільтру звертають увагу на швидкість його спрацьовування. Параметри в такому випадку мають не великий діапазон. Для домашнього користування, вибирати треба такий світлофільтр, який затемнити раніше, ніж через 100 мікросек. У професійній же сфері, часу на затемнення ще менше - 50 мікросек.

Також важливі розміри фільтра. Чим більше площа скла, тим більше огляду отримує користувач. На вартість маски розміри світлофільтру не надто впливають.

У світлофільтрів буває плавне або ступінчасте регулювання сили затемнення. Краще, коли регулювання плавна. В іншому випадку, користувач буде швидко втомлюватися від стрибків затемнення / просвітлення, а також світлофільтр може мерехтіти.

У маски два типи кріплень:

  • кріплення оголовья;
  • кріплення щитка.

Але для зварювальних масок другий тип кріплення, адже користувачеві не доведеться постійно піднімати / опускати щиток. Але важливо кріплення оголовья: скільки є регулювань і наскільки точно можна підігнати виріб під голову зварника. Також, слід переконатися, що ремінці НЕ будуть натирати, здавлювати і викликати будь-який інший дискомфорт.

Присутність регулятора, який дає можливість відсунути щиток від імені зварника не менш важливо. Ця можливість необхідна тим, хто носить окуляри для корекції зору. Можливість відсунути щиток дозволяє звільнити потрібне місце для окулярів під зварювальної маскою.

Також звертати увагу треба на метричні характеристики зварювальної маски і масу. Вага зварювальної маски може коливатися від 0,8 до 3 кг. 3 кг на голові проносити весь робочий день зовсім не просто.

Вибираючи світлофільтр для зварювального маски, також звертають увагу на декілька параметрів виробника такі, як:

  • марка виробника;
  • наявність сертифіката якості;
  • терміни гарантії;
  • оптичний клас.

Не точна інформація про світофільтрі і його виробника говорить про те, що товар виготовлений в Китаї і не може похвалитися гарною якістю.

На світлофільтри встановлюють різні ціни. Для того, щоб правильно купити світлофільтр, необхідно зупиниться на більш дорогому товар, адже від нього залежить здоров'я користувача і його безпеку.

Датчики виявлення дуги. Скільки їх повинно бути?

Датчик для дугового зварювання - це узагальнюючий термін для механізмів, які отримують відомості про місцезнаходження і про геометрію можливого зварювального шва на матеріалі. Вони повідомляють інформацію на управління зварювального інвертора.

При покупці зварювальної маски важливо звертати увагу на кількість датчиків виявлення дуги, кількість яких може бути від 2-х до 4-х. Вони реагують на виникнення дуги. Датчики візуально можна розгледіти на передній частині зварювальної маски, представлені у вигляді маленьких віконець круглої і квадратної форми. Для побутового застосування, купити зварювальну маску можна з двома датчиками дугового зварювання, але для професійного використання, звичайно, краще віддати перевагу масці з найбільшою кількістю датчиків. У разі, якщо якийсь датчик блокується, наприклад, закриється чимось при зварюванні в незручній позиції, то відразу ж зреагують інші. Велика кількість датчиків дугового зварювання забезпечує комфорт під час зварювальних робіт.

Найпопулярніші зварювальні маски

Зварювальний маска - це важливий аксесуар для любителя-зварювальника і зварювальника-фахівця. Він забезпечує захист і безпеку зварника, оберігає його від травм. Але, часом, підібрати підходящу маску поодинці не так-то просто. Тому, нижче описані найпопулярніші моделі зварювальних масок.

Кентавр СМ-151 - це недорога модель зварювальної маски з автоматичним затемненням. Основою даної маски є якісний світлофільтр зі здатністю зміни ступеня його прозорості при запалюванні зварювальної дуги. Збоку є система регуляції величини затемнення, за допомогою якої легко можна зробити налаштування прозорості в діапазоні 9-13 DIN. Розміри оглядового віконця 90х35 мм. Два датчика виявлення дуги. Виготовлена ​​зварювальний маска з ударостійкого і вогнетривкої поліпропілену. Ідеально дана модель підійде для побутового застосування, як за ціною, так і за своєю конструкцією.

Кентавр СМ-301 ще одна побутова модель, оснащена двома датчиками виявлення дуги. Харчування зварювальної маски здійснюється за рахунок сонячної і літієвої батарейки. Як і в попередньому випадку, модель оснащена регулятором затримки просвітлення і затемнення світлового фільтру. У зварювальної маски Кентавр СМ-301 зручна регуляція посадки, довжини окружності наголівника і кута нахилу, також відрегулювати можна проміжок між особою зварника і внутрішньою частиною зварювальної маски.

Forte MC-1000 - це якісний виріб нового покоління. У конструкцію маски входить автоматичний світловий фільтр. При появі дуги пропускаемость світла у фільтра посилюється, а при згасанні дуги назад повертається до світлого стану. В основі функціонування цього світлофільтру лежать жк-поляризаційні плівки. Оснащена модель двома датчиками дуги. У моделі вбудована акумуляторна і сонячна батарея. У моделі спеціальна форма, яка покликана забезпечити повний захист особи і шиї зварника від бризок розпеченого металу.

Зварювальний маска Forte MC-3500 виготовлена ​​за останніми досягненнями ергономіки та сучасних технологій. Виробник переконаний в тому, що виготовлення зварювальної маски повинна мати на увазі відмінний результат: комфорт і безпеку. У моделі відсутня система включення / вимикання - зварювальний маска завжди готова до роботи. У моделі плавне регулювання затемнення і відсутня потреба в зарядці батареї, так як в комплектацію включені сонячні батареї.

Маска для зварювальника Дніпро-М МЗП-310 - це проста і зручна захист для людини. Ступінь затемнення моделі становить 11 DIN, а швидкість спрацьовування світлового фільтру 1/5000 с. Виготовлена ​​Дніпро-М МЗП-310 з міцного протиударного пластика і оснащена регульованим фіксатором. Розміри оглядового віконця: 90х35 мм, розміри світлового фільтру: 110х90х9 мм.

Дніпро-М МЗП-460 ще одна відмінна модель від вітчизняного виробника. Може забезпечити максимальний рівень захисту і безпеки. Діапазон затемнення становить 9-13 DIN. Виготовлена ​​маска з протиударного пластика і оснащена регулятором чутливості світлофільтру.