Бензопила

Бензинова ланцюгова пила або мотопила - це універсальний інструмент, оснащений двигуном внутрішнього згоряння, який призначений для розпилювання деревини. Застосовується в деревообробній промисловості, сільському господарстві, при лісозаготівлі і в побутових цілях.

Вперше застосовувати бензопили почали на рубежі XIX і XX століть, при цьому достеменно невідомо хто саме винайшов цей інструмент. Проте, одним з перших почала випускати бензопили німецька торгова марка Stihl в 20-х роках минулого століття. Тоді прототип сучасної бензопили мав великі габарити і призначався виключно для валки лісу. Пізніше, з розвитком технологій виробництва, стали з'являтися більш компактні моделі, якими можна було працювати при різних умовах.

Бензопила приводиться в дію за рахунок бензинового двигуна, який з'єднаний з ланцюгом через редуктор. Двигун може бути двотактним або чотиритактним. Перший тип набагато більш поширений і відрізняється тим, що в якості палива виступає суміш в певних пропорціях бензину і спеціального масла. У чотиритактних двигунах масло і бензин заливається окремо в різні баки. Бензопила має механізм автоматичного зчеплення, що працює по відцентровому принципом, таким чином, ланцюг залишається нерухомою на холостих обертах. У сучасних моделях, також передбачений механізм інерційного гальма, який призводить до зупинки двигуна в разі виникнення аварійної ситуації, наприклад, якщо пила різко відскакує вбік оператора. Крім бензинових пив, в домашньому господарстві широко використовуються інструменти з електродвигуном, які не потребують заправці, але володіють меншою потужністю і мобільністю.

Класифікація бензопил

Для того щоб правильно вибрати бензопилу, необхідно знати для яких саме цілей вона буде призначена. На сьогоднішній день виділяють три основні класи бензопил.

Побутові пили або бензопили домашньої серії найбільш прості у використанні і в конструкції. Технічні параметри пив даного типу не передбачають тривалу безперервну роботу і застосовуються здебільшого в домашньому господарстві при заготівлі дров, обрізання гілок і розпилюванні невеликих дерев. Термін експлуатації в середньому становить до кількох годин на день. Найчастіше мають найменші показники потужності і продуктивності. З цієї серії хотілося б особливо виділити такий апарат, як бензопила Дніпро-М і деякі інші моделі, наприклад, Кентавр, Foresta і бензопіла Werk.

Напівпрофесійні бензопили є найбільш універсальний клас, тому що використовуються практично повсюдно. Мають більш значні показники потужності і продуктивності, ніж побутові, а також більш тривалий моторесурс. Тим не менш, вони не призначені для постійної роботи на максимальних навантаженнях і використовуються для валки середнього розміру дерев. Іноді використовуються як сучкорізи на лісоповалі. Ідеальним прикладів напівпрофесійного класу є бензопила Sadko або Интерскол.

Професійні бензопили мають найбільш високі показники потужності двигуна і продуктивності, а також найширший спектр функцій. Призначені для роботи на максимальних навантаженнях на протязі всього робочого дня, моторесурс становить понад 2000 годин. Застосовуються найчастіше для валки великих дерев і їх подальшої обробки. Найбільш поширеними є бензопили Oleo Mac, Makita, Husqvarna, Bosch та ін.

Після того, як Ви будете мати загальне уявлення про необхідному Вам інструменті, слід більш ретельно розглянути технічні характеристики бензопили та її комплектуючих, за якими буде відбуватися вибір.

 

Критерії вибору бензопили

Крім смакових переваг слід звернути увагу на деякі технічні параметри бензопили і супутніх їй деталей, тобто шини, ланцюги і т.д. Основними критеріями при виборі бензопили повинні стати потужність, тип і довжина шини, характеристики ланцюга і система безпеки.

Потужність бензопили може бути найрізноманітнішою, для дрібних робіт по заготівлі дров на зиму або обрізання гілок відмінно підходить пила з двигуном потужністю від 1,5 до 2,5 кВт. Будівельні і ремонтні роботи напівпромислового масштабу вимагають інструмент потужністю від 2 до 3 кВт. Для постійної роботи на професійному рівні, необхідно мати найбільш потужну пилку, від 2,5 кВт і вище.

Шина на бензопилу може бути різної довжини і типу, і знову ж таки, підбирати її варто з прицілом на конкретний вид роботи. Чим довше шина, тим більшої потужності повинна бути сама пила. Найбільш поширеними як в побуті, так і на більш серйозному рівні є шини 35-50 см довжиною. У нас Ви зможете купити шину на бензопилу окремо, підібравши собі найбільш підходящий варіант, тому що в комплектації не завжди передбачена дана деталь.

Важливою особливістю, також є характеристики ланцюга, а саме крок ланцюга. Існує три найбільш поширених типу даного показника: 0,325 дюйма, 3/8 "і 0,404".

На бензопилах призначених для побутових цілей і низькопрофільних інструментах використовується крок ланцюга в 0,325 дюйма. Така ланцюг використовується для відносно короткострокових робіт на дачі або в саду.

Більш потужні і зносостійкі бензопили використовують ланцюг з кроком 3/8 або 0,404 дюйма, що дозволяє їм розпилювати більш товсті дерева і не затупитися. Слід зазначити, що для розпилу мокрій і брудній деревини, незалежно від її товщини, необхідно використовувати спеціальну ланцюг з твердосплавної напайкою.

На нашому сайті Ви зможете знайти широкий асортимент бензопил від різних виробників. Ціна на бензопилу залежить від усіх перерахованих вище характеристик.

Де купити бензопилу

Купити бензопилу в Києві або будь-якому іншому місті України Ви можете у нас в інтернет магазині за найнижчою ціною. Оформити замовлення можна на сайті через кошик або по телефону. Не забувайте залишати свої відгуки на придбані бензопили. Вдалої покупки!