Садовий подрібнювач - це спеціальна техніка, яка використовується для переробки зрізаної трави. Даний прилад має і інші назви, які прийшли в нашу мову з німецької (schredder - подрібнювач) та англійської мови (chip - тріска).

Подрібнювач, який створений спеціально для дачних ділянок або садів, допомагає швидко і якісно переробити будь-який рослинний матеріал, наприклад, невеликі гілки, сучки, стовбури молодих дерев, зелену і тьмяну листя, траву. Техніка знищує всю рослинність за допомогою дроблення. Весь матеріал, який залишається після роботи подрібнювача, підходить для добрива ваших же грядок або для покриття доріжок.

Основна сфера застосування - це, звичайно, парк або дачну ділянку. Існують і більш прості моделі, які ідеально підійдуть для роботи на дачі або на ділянці заміського будинку.

Види подрібнювачів

Подрібнювачі діляться на кілька видів за ознакою установки ріжучої системи: Flex-a-Line, Turbine-Cut, валковая, молоткова, ножова, сендвіч, у вигляді клина, фрези, шестерінки.

  • Прилади, які мають систему подрібнення Flex-a-Line, знищують траву за допомогою тримерной волосіні, а не ножів. Мінус такого виду в тому, що не можна переробляти сучки і гілки, але для використання на невеликому приватному ділянці даний вид подрібнювача цілком підходить.
  • Садові подрібнювачі з системою Turbine-Cut оснащені гострими лезами, які обертаються за допомогою турбіни і обрізають рослинний матеріал під косим кутом. Така система дозволяє з легкістю переробляти гілки і сучки до 4,5 см. Але не забувайте, що при роботі з такою технікою потрібно дотримуватися правил безпеки.
  • Подрібнювачі з валковой ріжучої системою легко справляється зі знищенням гілок невеликого розміру, наприклад, від плодоносних дерев, таких як вишня, яблуня, груша. Система у вигляді клина, яка властива деяким подрібнювач, підходить навіть для рубки дров.
  • Молоткова ріжучий система, яка властива більшості подрібнювачів, легко справляється з переробкою і подрібненням невеликих гілок. Наприклад, від кущів смородини, барбарису, малини такий садовий агрегат допоможе позбутися за короткий проміжок часу. Саме з молотковій ріжучої системою найчастіше і набувають в своє користування власники невеликих ділянок або приватних будинків, так як така техніка дешевше інших видів.
  • Подрібнювачі, на яких встановлені ножі, мають ножевую ріжучу систему. Така система зручніше багатьох інших, так як універсальна в переробці рослинної сміття. Прилади, на яких встановлені обертові ножі, з легкістю переробляють, як гілки, так і траву або перезрілі плоди.
  • Дорожчі подрібнювачі для саду оснащені дисковими ножами, які обертаються і подрібнюють весь рослинний сміття в відхідний матеріал - це ріжучий система «Сендвіч». Техніка з такою системою може переробити товсті і тонкі гілки, траву і листя. Прилади з системою «Сендвіч» більш професійні і їх використовують як для власних потреб, так і для ліквідації рослин в міських парках. Садові подрібнювачі, ціни яких перевищують середній рівень, більш універсальні і якісні.
  • Для деревного сміття, який має велику щільність, ніж звичайна трава, використовуються подрібнювачі з ріжучої фрезою. Дані прилади рекомендуються для знищення не тільки товстих гілок і стовбурів невеликих дерев, а й стружки, і іншого дрібного відхідного матеріалу, який залишається після роботи з деревом.
  • Найдорожчі подрібнювачі, які до того ж є найбільш тихими, мають ріжучу систему у вигляді шестерень, які обертаючись, дроблять рослинні відходи. Але така техніка не дуже добре справляється з м'якою травою і листям. Садовий подрібнювач гілок використовується для вузького кола переробки.

Типи подрібнювачів

Садові подрібнювачі можуть працювати як на електриці, так і за допомогою палива. Двигун зазвичай встановлюється двотактний або чотиритактний. До того ж, на деяких приладах є поєднання з пилососом. Купити садовий подрібнювач найкраще бензиновий, так як такий прилад мобільний і зручний в обігу.

  • Електричний. Зазвичай це стаціонарні прилади, які переміщуються на невеликі відстані і мають діаметр роботи не більше 40мм. Подрібнювач садовий електричний підходить для роботи на невеликих ділянках, де є доступ до електрики.
  • Бензиновий. Такий прилад може бути стаціонарним або у вигляді причепа до трактора.
  • Колісно-садові пилососи-подрібнювачі. Вбудований пилосос легко всмоктує дрібні листя і навіть побутове сміття.