Різні види компресорів та сфери їх застосування

Компресором називається пристосування для подачі стисненого під тиском повітря. Принцип роботи пристрою нагадує насосний. Єдина різниця цих конструкцій в тому, що насосом качають воду, а компресором - повітря.

Незалежно від робочих параметрів, а також стискаються газів сьогодні розрізняють два основних типи компресорів:

- компресори динамічної дії (осьові, динамічні, вихрові і відцентрові);

- моделі об'ємного дії (спіральні, мембранні, поршневі, роторно-пластинчасті, гвинтові, ремінні, трохоідние, рідинно-кільцеві і пристрої з частковим внутрішнім стисненням).

Види компресорів

Далі ми постараємося розглянути більш детально кожен з представлених типів, принцип роботи та основні переваги.

Поршневі

Більше сотні років джерелом стисненого газу служить поршневий компресор. Кожен такий інструмент містить групи шатунно-поршневих частин, колінчастого вала, клапанів, а також блоку циліндрів. При роботі вироби можуть утворитися сили інерції, їх причина - зворотно-поступальний рух шатунной поршневої групи. Це приводь т до виникнення різних вібрацій. Зменшити їх можна за допомогою установки противаг на колінчастий валу. Щоб збільшити плавність роботи використовують маховик.

Для багатоступеневих машин в будові компресорів є цілий ряд конструктивних схем. Серед них основними є Г-подібна, W-образна, V-образна, а також оппозитная. Остання вважається врівноваженою, тоді як кутові схеми - більш компактні рішення.

Згідно конструкції варто виділити такі різновиди компресорів, як крейцкопфні і не крейцкопфні моделі. Перші використовуються в циліндрах двосторонньої дії, а також безмасляного стиснення. Компресори високого тиску, що володіють безліччю ступенів стиснення, мають на увазі використання поршнів подвійної дії. Все це дозволяє істотно спростити компресорну конструкцію.

Сьогодні застосовується поршневий компресор для фарбопульта, він все ще незамінний для автодорожніх служб, в промисловості.

Мембранні

Мембранні моделі компресора - досить нова сьогодні технологія. За типом конструкції вони нагадують попередній варіант, ось тільки робочим елементом тут виступає не поршень, а спеціальна гнучка мембрана. Ці пристрої популярні всюди, де необхідна висока частота газу, де відбувається стиснення агресивного вибухонебезпечного газу. Оскільки це інструмент сухого стиснення, він також застосуємо для стиснення абсолютно будь-якого газу.

Спіральні

Спіральний компресор - ще одна нова інженерна розробка. Складають таку конструкцію цілих дві спіралі, одна з них - нерухома, а інша потрібна для здійснення кругових рухів. Залежно від осі руху спіралі, розрізняють вертикальні і горизонтальні моделі. Спіральні компресори вельми успішно застосовуються як пристрої зі стиснення фреонів для холодильної техніки. Це ідеальні помічники в малій холодопроизводительности.

Гвинтові

Гвинтові модель компресора традиційно складається з декількох гвинтових роторів, але існують і компресори одногвинтові. Гвинтовими бувають безмаслянниє компресори та моделі маслозаповнені з мокрим стисненням. Крім цього, дані вироби діляться відповідно до профілю гвинтових пар. Бувають симетричні і асиметричні компресори. Через врівноваженості моделі гвинтових компресорів створюються пересувними, оснащеними дизельним приводом.

Роторно-пластинчасті

Роторно-пластинчастий компресор вперше з'явився ще в 50-х роках. Складовим цього пристрою є ексцентрично зміщений від осі статора ротор. Притискаються до стінок статора при обертанні пластини розташовуються в пазах ротора під нахилом або радіально. Конструкція роторно-пластинчастих компресорів проводиться безмасляни, маслозаповнені або ж з крапельної мастилом. Безмаслянниє компресори мають на увазі використання графітових пластин, маслозаповнені - металевих. Існують моделі з вертикальної або горизонтальної роторної віссю обертання. Вертикальні типи виробів мають більш компактною конструкцією. Газорозподіл таких машин відбувається примусово за допомогою вікон. Вони використовуються переважно в пересувних установках.

Ремінні

Ремінні компресори відносяться до виду пристроїв, що працюють завдяки традиційній системі приводу з ременем і електродвигуна з шківом. За рахунок зниженою рухової частоти обертання ремінні компресори володіють величезним ресурсом роботи.

Рутс

Рутс компресори виготовлені з двох роторів, які працюють в зачепленні без контакту. Бувають безмаслянниє двухлопастні і багатолопатеву Рутс компресори. Ці машини мають зовнішнє стиснення, вони є врівноваженими. У промислі ці моделі часто застосовуються у вигляді вакуумних насосів, для пневмотранспорту.

Відцентрові

Відцентрові моделі мають досить просту конструкцію. Складовими цих пристроїв виступають такі елементи, як підбиває пристрій, импеллер або робоче колесо, дифузор, а також вихідний пристрій. Стислива середовище в відцентровому колесі розганяється, а кінетична енергія потоку своєчасно перетворюється всередині дифузора в енергію тиску. Існують одноступінчасті і багатоступінчасті конструкції відцентрових моделей, одновальні, многовальние. Згідно типу коліс є закриті, відкриті та напіввідкриті компресори. Розташування коліс може бути односпрямованим, а може бути протилежним. Ці швидкохідні машини сухого стиснення кращі у вугільній, в скляної промисловості, в машинобудуванні, металургії, нафтогазової галузі.

Осьові

Осьові компресори - це вид динамічних компресорів або ж турбокомпресорів. На відміну від відцентрових моделей, осьові виробляють стиснення вздовж осі вала. Бувають одноступінчасті і багатоступінчасті конструкції. Існують різноманітні види лопатей таких пристроїв. Найбільш широке застосування дані моделі мають в авіабудівній промисловості, у всіх процесах, де необхідна величезна продуктивність.

Вихрові

Вихрові компресори сьогодні - це порівняно нові вироби. Основними складовими частинами виступають робоче колесо з розташованими рівномірно уздовж окружності лопатками, нагнітального, всмоктуючого робочого каналу. Нагнітальний і всмоктувальний канали розділяє спеціальна перегородка, що називається отсекателем або роздільником. Відповідно до принципу енергетичного перетворення вихрові моделі компресорів є машинами динамічної дії. Проста конструкція, дешевизна виготовлення і технологічність роблять роботу цих машин стійкою, незалежно від режиму. На відміну від відцентрових виробів, тут немає явища помпажа. Використовуються вихрові компресори в поліграфії, хімічної та харчової, а також гірничорудної промисловості.

Професійні компресори завдяки високій продуктивності в основному популярні у великих виробництв, але не меншим успіхом користуються і побутові моделі серед приватних майстрів.