У літню пору у всіх господарів приватних ділянок виникає нова проблема - приведення в порядок газонів. І давно вже відомо, що для отримання близької до ідеалу газону, його потрібно не тільки регулярно стригти, але і робити це правильно. Цю обов'язок можна перетворити в приємне проведення часу, і для цього знадобиться лише відповідальний підхід до вибору одного з садових інструментів - садової косі. Звичайно, можна придбати електричний тріммер для стрижки газонів, але бензинова або мотокоса стане більш зручним засобом, оскільки вона не залежить від джерела живлення, тобто для віддалених від електромережі газонів найкраще купувати саме мотокосу. Але існують певні складнощі з правильним вибором найбільш підходящого апарату.

При покупці коси обов'язково потрібно звертати увагу на деякі моменти. Перше, що потрібно враховувати, це тип ріжучих інструментів. На бензинової косі для цього може бути використані пластикові або сталеві ножі, нейлонова волосінь або пильний диск. Саме тому, приступаючи до вибору мотокоси обов'язково потрібно з'ясувати, що вона буде косити, і тільки після цього визначати необхідний тип ріжучого інструменту.

Звичайно, для трави буде досить нейлонової волосіні, але для вирівнювання чагарників або ж таких рослин, як очерет, вона не підходить. У цьому випадку ідеальним варіантом буде універсальна мотокоса Vitals, яка може працювати не тільки з волосінню, а й пильними ножами.

Все коли-небудь бачили в житті або по телевізору професійну стрижку газонів бензиновими інструментами. При цьому можна помітити, що всі, хто працює обов'язково носять навушники. Це пов'язано з одним з недоліків всіх бензокосілок - сильний шум, який видають всі бензинові двигуни. Звичайно, шуми можна зменшити за рахунок глушників, як це зроблено на мотоциклах, але такий агрегат виглядав би дуже безглуздо, а тримати його було б проблематично.

Будь-яка мотокоса бензинова оснащена двох-або чотиритактним двигуном. І хоч чотиритактні двигуни трохи важче, але шум від них значно нижче, тому при покупці потрібно буде вибрати: легше носити, але з більш високим шумом, або важче носити, але з більш низьким шумом. Але слід зазначити, що шуми будуть в будь-якому випадку, тому рекомендується придбати спеціальні навушники, які будуть придушувати всі шуми, і вже буде не так важливо, який галас буде видаватися від двигуна.

Ще однією відмінністю між моделями, на яке обов'язково потрібно звертати увагу - форма рукоятки. Вибір рукоятки також залежить від того, що мотокоса буде косити. Наприклад, для великого відкритого ділянки найкраще підійде бензинова мотокоса Кентавр з Т-подібною ручкою. Для обробки ділянок з чагарниками, деревами, живими огорожами та іншими подібними об'єктами найкраще підходить мотокоса з D-подібною формою рукоятки.

На думку фахівців, найбільш безпечна для працюючого - J-ва форма рукоятки, оскільки при роботі редуктор і ріжучий інструмент знаходиться на певній відстані від працюючого. Для роботи з високою травою найкраще купити мотокосу бензинову з пильним диском.

Що стосується типу штанги бензинової коси, то вона може бути з вигнутою або прямий штангою. І якщо для першого варіанту ріжучий інструмент приводиться в дію сталевим тросом (гнучким валом), то в другому випадку в якості передавального валу використовується звичайний залізний вал. За конструкцією другий варіант вважається кращим за перший, але вони і важчі, а відповідно мотокоса Sadko з гнучким валом значно легше і маневреннее, але вона і менш надійна.

Резюмуючи, можна сказати про те, що ідеальних моделей бензинових кіс не існує, а все залежить від умов експлуатації, фізичних і фінансових можливостей власників. Якщо ж при покупці виникли будь-які складності, рекомендується проконсультуватися з фахівцями, які допоможуть вибрати найбільш підходящий по всіх параметрах варіант.