На сьогоднішній день, завдяки науково-технічному прогресу механізоване обладнання впроваджується в усі галузі, що дозволило оптимізувати більшість видів робіт, в тому числі обробку грунту. Якщо Ви має свою ділянку з городом та садом, то Вам неодмінно доводилося обробляти грунт і зробити це можна навіть ручними інструментами, але на таку роботу буде витрачатися велику кількість сил і часу, тому ми рекомендуємо Вам купити мотоблок. Безперечно, така техніка має досить високою вартістю, але за рахунок того, що він відкриє перед Вами величезні можливості, ВИ упевнитися особисто в тому, що він зможе окупити себе вже через рік після покупки. Є безліч чинників при виборі мотоблоків, на які слід звертати свою увагу, і в цій статті ми розповімо Вам про те, на які з них варто звертати в першу чергу свою увагу для того, щоб не промахнуться з вибором.

Шукаємо різницю між мотоблоком і мотокультиватором

Багато хто вважає що мотокультиватор і мотоблок - це одне і те ж, з однією лише невеликою різницею в потужності і класифікують культиватори як дуже легкі мотоблоки. Таку думку вельми помилково і якщо його дотримуватися то дуже просто можна потрапити в халепу при купівлі. Крім того, що вони розрізняються вагою і габаритами, і само собою потужністю, різниця в них також в їх функціональності і технічних можливостях, і перед тим як вибирати для себе мотоблок варто усвідомити різницю, і розставити правильно пріоритети.

Розглянемо що таке культиватор. Мотокультиватор - це такий вид садової техніки, який призначений для того, щоб обробляти грунт, культивуючи її верхні шари. Так, візуально він буде схожий на мотоблок, але різниця в тому, що у культиватора відсутня можливість застосування різного навісного устаткування, все з чим він може працювати так це з фрезами для розпушування грунту.

А тепер розглянемо мотоблок. Це універсальне обладнання для роботи в саду і городі, яке підтримує роботу не тільки з фрезами, а й з різних іншим навісним обладнанням, яке необхідне для забезпечення гнучкості застосування. У плані потужності і продуктивності він набагато перевершує мотокультіваіор, і працювати з ним зручно і просто, не дивлячись на велику вагу і габарити, адже мотоблок сам рухається вперед, а оператор йде ззаду і направляє його, що спрощує завдання. За своєю суттю, будь мотоблок можна вважати легким міні-трактором. Працювати мотоблоком на відміну від культиватора можна в будь-який час року, все залежить від того, чи є у Вас необхідне навісне обладнання.

Що може мотоблок: можливості міні-трактора

В основному, при згадці мотоблока у рядового дачника і городника він асоціюється з обробітком ґрунту, але це далеко не все на що він здатний. Якщо Ви купите необхідне навісне обладнання, то зможете не тільки орати землю, а виконувати велику кількість сторонніх робіт в саду і на городі, причому навіть взимку Ви зможете раціонально застосовувати таку техніку. Зараз ми ознайомимо Вас з основними найбільш корисними функціями мотоблока.

Земельні роботи

  • Земельні роботи - це основний тип робіт, на які розрахований Ваш мотоблок і справляється він з нею на вищому рівні. З такою технікою ВИ без особливих проблем зможете виконувати цілий ряд завдань з легкістю і з мінімальною затратою часу. Боронування, оранка, підгортання, нарізування рядів, посадка рослин і овочів - все це без проблем Ви зможете зробити з мотоблоків в якості помічника.

 

  • Оранка - це основна робота з грунтом, особливо на тих ділянках, які вже довгий час не оброблялися. Головною перевагою роботи з мотоблоком в цій сфері є те, що Ви не витрачаєте сили і сильно економите час, наприклад при роботі з лопатою Ви не зможете захоплювати такі площі, до того ж якість обробки землі значно вище. Для оранки застосовується насадка плуг на відміну від культиватора, який працює з фрезами, і завдяки плуга глибина оранки значно більше, тому грунт з глибших шарів перемішується з верхнім шаром, розпушується, стаючи повітряним, і попутно збагачується киснем, що робить його більш родючим.

 

  • Боронування. Якщо на вашій ділянці нирка підсохла на відкритому плоящем сонце і покрилася твердим ґрунтом, то Вам неодмінно потрібно вирішувати цю проблему для того, щоб не втратити урожай і в цьому випадку Вам допоможе борона. Маючи таку насадку, Ви зможете зламати цю кірку і забезпечити доступ кисню і вологи до коріння, забезпечуючи їх підживлення, або дозволить Вам полегшити для молодих качанів пробивання з грунту на поверхню. Борона буває зубчаста, сітчаста і дискова.

  • Підгортання. Встановивши на мотоблок окучник, Ви зможете підгортати картопляні грядки і інші рослини на великих територіях. Такий вид роботи необхідний для забезпечення поліпшеної вентиляції бульб картоплі, а також для того, щоб позбавити їх від зайвої вологи.

  • Посадка і копка різних городніх культур здійснюється за допомогою сівалки, для посадки насіння, часнику і т.д., або ж картофелесажалка з картоплекопачем. Картоплесаджалка дозволить Вам попередити сильні спинні болі, так як для посадки Вам потрібно тільки засипати картоплю в бункер, і можна приступати до роботи, а картоплекопач дозволить Вам швидко зібрати урожай по досягненню терміну.

Догляд за газоном і квітами

До інших робіт в саду можна віднести і роботу з газоном. Якщо у Вас є мотоблок і при цьому Вам необхідно стригти газон, то при покупці спеціальної насадки, роторної косарки, ВИ зможете швидко зробити цю роботу, причому якість виконання буде ані трохи не нижче ніж при роботі з тримером або мотокосою, до того ж насадка аератор дозволить також збільшити надходження до газону кисню, і він буде густим і яскравим. При роботі з роторної косаркою у Вас буде дуже велика ширина захвату, до одного метра, що говорить про продуктивність і ефективності в роботі. Косарки бувають роторні і дискові.

Якщо мова зайшла про газоні, то не можна не згадати можливість поливу газону і за допомогою мотоблока, якщо Ви підключіть до нього мотопомпу, це також дозволить Вам доглядати за вашим зеленим «килимом». Можна обладнати подрібнювач для заготовки компосту, подрібнюючи гілки і листя, а також позбавлятися від різного сміття. Мотоблок - це надійний помічник в питанні догляду за садом і городом.

Зимові клопоти

Як і було сказано вище, мотоблок Вам послужить навіть в зимовий період часу, адже завдяки універсальності в плані застосування, мотоблок може працювати з різним навісним обладнанням і Ви з легкістю можете обладнати його для роботи зі снігом, зробивши з нього повноцінну снігоприбиральну машину, так що якщо негода застала Вас зненацька, Ви не будете сивіти склавши руки і тим більше працювати застосовуючи снігоприбиральні лопати, мотоблок зможе вирішити всі Ваші проблеми.

Розрізняють три основних пристосування для мотоблока, які дозволять виконувати різні види прибирання снігу:

  • Щітки. Якщо Ваші доріжки або майданчик припорошив сніг або ж шар снігу не така велика і не встиг ущільнитися, Ви можете обладнати мотоблок щітками і швидко зробити змітання пухкого свіжого снігу, приводячи ділянку в порядок.
  • Лопата з ножами для прибирання снігу. Якщо сніг втоптана або злежався, то Ви швидко зможете його прибрати не витрачаючи сили застосовуючи це пристосування. воно з легкістю зрізає такий шар снігу і прибирає його, так що Ви зможете зробити доріжки безпечними і зручними для ходьби і транспорту.
  • Снегосбрасивателі, які збирають сніг спеціальними лопатями, а потім викидають його на невелику відстань з доріжки, так що Ви швидко зможете розчистити собі шлях для нормального користування дороги.

Перевезення вантажів

Здавалося б, настільки нехитра функція, але, скільки можливостей вона відкриває. Ви можете купити причіп і укомплектувати їм мотоблок, що дозволить Вам їздити на ньому по своїй території, виїжджати за межі своєї ділянки для того, щоб перевозити вантажі, матеріали, зірвані плоди і т.д. Наприклад, після збору врожаю ВИ швидко зможете занурити мішки з овочами, фруктами і відвезти на склад або вивезти камені з поля, а також інше сміття, возити будматеріали та обладнання з близько розташованих магазинів. Невелике засіб пересування з великою вантажопідйомністю явно не буде зайвим в будь-якому господарстві. Вантажопідйомність і швидкість пересування безпосередньо залежить від потужності мотоблока і типу причепа.

Пам'ятайте, що всі мотоблоки укомплектовані за замовчуванням тільки колесами і фрезами в кількості від 4 шт і до 8шт, в рідкісному виключення мотоблок йде без комплекту фрез або коліс. Все інше обладнання, яке було перераховано вище купується в доважок до мотоблока за окрему плату і то, з яким саме обладнанням зможе працювати Ваш агрегат, безпосередньо залежить від його потужності.

За якими критеріями підбирають потужність мотоблока?

При покупці мотоблока Вам обов'язково необхідно враховувати три основних аспекти, перед тим як вибрати оптимальну для Ваших цілей модель, що б покупка була максимально успішною. В першу чергу розрахуйте ту площу своєї ділянки, з яким доведеться працювати Вашого апарату, адже слабка мотоблок не впорається з роботою на великій ділянці, а якщо купити мотоблок з великим запасом потужності, то це буде нераціональної покупкою. Далі варто знати, який тип грунту на Вашій ділянці і проконсультуватися з фахівцями для того, щоб підібрати оптимальну для неї модель. І також важливо враховувати обсяги виконання робіт, які Вам необхідно буде виконувати.

Розрахунок продуктивності агрегату

Прорахувати потужність для моделі, яка підійшла б саме Вам досить просто. Потужність варто підбирати відповідно до площі Вашої ділянки. В цілому, сучасні мотоблоки мають досить широкий діапазон потужностей двигуна, найслабший мотоблок буде мати потужність в 3,5 л / с, а найпотужніші 10 л / с, рідко зустрічаються моделі з потужністю вище. Варто враховувати, що чим вище потужність двигуна, тим вища продуктивність мотоблока, але з цим і витрата палива також збільшиться.

  • Мотоблоки від 3,5-4 л / с придатні для роботи на невеликих ділянках, до 15 соток.
  • Мотоблоки 4,5-5 л / с працюють на ділянках 20-30 соток.
  • Мотоблоки 6-7 л / с здатний обробити до половини гектара.
  • Мотоблоки до 10 л / с з легкість обробляє площа в гектар.

Якщо ж Ваш ділянку більше одного гектара то варто задуматися про покупку міні трактора, так як для мотоблока таке завдання буде вже занадто складною.

Залежність маси мотоблока від типу грунту

Тип грунту безпосередньо диктує правила підбору мотоблока. Якщо ж грунт на Вашій ділянці глиниста, то розробити такий грунт слабкий мотоблок просто не зможе, а також розробляти цілину йому буде також не під силу. Справа в тому, що двигун такого мотоблока просто не розрахований на такі високі навантаження, які припадають на агрегат при роботі з такою грунтом, і він не витягне її перелопачування і буде працювати з величезним перевантаженням, а значить, що і прослужить двигун в таких умовах дуже недовго, до того ж вага мотоблока не буде достатньо високим для нормального зчеплення з ґрунтом та колеса будуть пробуксовувати. І так мотоблок до 6 л / с потужності матиме вагу до 70 кг, і він впорається з роботою на вже виробленої освоєної грунті, а для роботи на глинистому ґрунті варто вже взяти мотоблок потужніший, з вагою від 95 кг, для цілини буде ефективний міні трактор.

Від яких елементів залежить функціональність мотоблока?

Для того щоб мотоблок міг виконати всі необхідні Вам роботи, необхідно переконається, що він здатний працювати з тим чи іншим навісним обладнанням, а це значить що потрібно знати конструктивні особливості зацікавила Вас моделі.

Наприклад, якщо Ви не виключаєте необхідність в постійному використанні мотоблока для транспортування з причепом, варто віддати перевагу тій моделі, яка обладнана великими пневматичними колесами, він буде оптимальним для таких цілей.

Якщо Ви маєте намір приєднувати до мотоблока снігоочисники, мотопоміпу, косарку або будь-яке інше силове обладнання то переконаєтеся в наявності у нього вала відбору потужності, в разі його відсутності Ви не зможете задіяти таке навісне обладнання з Вашим мотоблоком.

Тип стартера також визначить зручність роботи з мотоблоком. Якщо він обладнаний електростартером, то завести його буде значно простіше, значить і працювати з ним зручніше.

Пам'ятайте, що для роботи в зимовий період часу мотоблоки на дизельному паливі не придатні, тому що соляру замерзає при негативних температурах, віддавайте перевагу в таких випадках моделям з бензиновим двигуном.

Для забезпечення ще більш високого рівня ергономіки в роботі, звертайте увагу на наявність таких функцій як регулювання рукояті, ручка аварійної зупинки, розблокування диференціала. При покупці мотоблока Ви можете вибрати закордонні моделі, але вони дорожчі і в плані своєї ціни, і в плані обслуговування, і вибагливі до палива, але при цьому вони більш якісні та надійні. Вітчизняні або китайські моделі коштуватимуть менше, але при цьому якість їх нижче, і можуть вимагати частого ремонту, але при цьому вони менш вибагливі до палива і запчастини на них дуже просто знайти.