Кожен дачник і садівник знає, що здорові рослини це запорука не тільки багатого врожаю, тільки здорові і міцні рослини зможуть надати Вашій ділянці приємний для ока вид і стане для Вас справжньою гордістю. Підтримувати розсаду в хорошому стані досить складно, а якщо не застосовувати всілякі суміші і розчини, досягти високого результату в догляді за нею практично неможливо. Для того щоб обробляти різні дерева, плодові або декоративні, чагарники, квіти, розсаду з овочами і ягодами, і будь-яку іншу рослинність на ділянці застосовується садові обприскувачі. Маючи у себе на озброєнні обприскувач, Вам буде значно простіше розпилювати добрива і отрутохімікати для того, щоб боротися зі шкідниками та хворобами рослин, вбивати мікроскопічні бактерії.

Обприскувач вибрати досить просто, і ми розповімо Вам про те, які обприскувачі зараз представлені на нашому ринку, і на які параметри варто звернути увагу при виборі обприскувача для роботи у Вашому саду, адже через різноманітність і обсягом асортименту непідготовлений користувач зможе легко заплутатися в них. Для початку розглянемо докладніше всі види обприскувачів.

Ручні моделі обприскувачів: прості і дешеві

Найдорожчі моделі обприскувачів на ринку відносяться до розряду ручних обприскувачів, в число яких входять також і помпові обприскувачі, так як для роботи з ними в будь-якому випадку доводиться нагнітати тиск в баку вручну. Дана категорія обприскувачів має низьку вартість, так як їх конструкція гранично проста, вони невеликі, так як розраховані на маленькі обсяги роботи, з цим і місткість їх нижче, ніж скажімо у ранцевих оприскувачів, але і працювати з ними дуже просто. Варто відзначити те, що і в плані продуктивності вони сильно поступаються іншим видам обприскувачів і призначені для роботи на невеликих ділянках.

Ручні обприскувачі розрізняють ємнісні і без'ємкісний, в першому випадку обприскувач є розпилювач з трубкою для забору рідини з резервуара. Такі обприскувачі вельми неекономічні і мають слабкий ефект розпилення і придатний для роботи лише з кімнатними рослинами. Такі обприскувачі дуже дешеві, але не ефективні.

Інша справа ручні ємнісні обприскувачі. Вони також мають невелику продуктивність, але вони більш ефективні для роботи на невеликих ділянках, і сама якість їх роботи набагато вище. У них вже є регулювання струменя, що сильно спростить роботу і підніме її якість. Вони також легкі і дають Вам достатньо мобільності, і є такі обприскувачі, які оснащені простим розпилювачем з регулюванням струменя, а є такі, які мають ручку з помпою всередині, вони вже ближче до помпових обприскувачів.

Ручні обприскувачі з помпою, обсяг резервуара, яких починається від 500 мл і до 3 л, найбільш оптимальні для невеликих робіт. Ви вручну накачуєте в резервуарі тиск для роботи, потім натискаєте на кнопку або клавішу на рукояті і починається подача рідини. Вони дуже прості в роботі, накачати тиск не складно, і Вам цілком вистачить для розпилення всього об'єму рідини в баку. Безпосередньо на самому баку часто нанесена шкала, яка не тільки дозволить точніше контролювати обсяг в ній суміші, вона також допомагає готувати високоякісні суміші з точною пропорцією. Для збереження самого механізму обприскувача він має фільтр, який запобігає потраплянню дрібних частинок всередину і забивання форсунок.

Якщо ж Вам необхідно працювати на невеликій ділянці, не тільки в квартирі, то Вам необхідно вже подумати про покупку ручного помпової наплечного обприскувача, які вже йдуть від 5 л об'ємом. Вони мають схожий принцип з попереднім типом, але мають дещо відмінне виконання конструкції. Так як їх обсяг бака може досягати 12 літрів, вони були оснащені ремнем ремені, для того, щоб Вам було зручніше працювати з ним, і тому їх і називають наплічними.

Такі обприскувачі мають кілька змінену конструкцію. На резервуарі розташовується кришка, в яку була вмонтована помпа, і саме за допомогою такої помпи проводиться накачування тиску для роботи. В основному за допомогою ручної помпи Ви зможете нагнітати від 1 атмосфери до 3 атмосфер в залежності від моделі, і можете приступати до розпорошення рідини. Від резервуара відводиться шланг, довжина якого може досягати трьох метрів в залежності від моделі, так що Вам працювати буде набагато простіше. Саме ж розпорошення проводиться за допомогою рукояті і металевої трубки, вона також може бути виготовлена ​​і з інших матеріалів. Віддавайте перевагу тим моделям, у яких трубка телескопічна, так як Ви зможете працювати з деревами середньої висоти і з високими насадженнями. Процес розпилення розчину Ви зможете регулювати насадками і різною силою натискання на кнопку, а для роботи на тривалий період часу, кнопка фіксується в натиснутому положенні.

Ще один різновид ручних обприскувачів - це ранцеві обприскувачі, які призначені для роботи на середніх ділянках, до 30 соток. У таких обприскувачів обсяг бака вже більше, він становить від 12 і до 20 літрів, для максимальної ефективності. Принцип дії такого обприскувача був також дещо видозмінений, на відміну від простого помпової обприскувача, у ранцевою моделі насос нагнітає тиск не в резервуарі з рідиною, а в самій камері насоса, який в свою чергу подає рідину через трубку. Така конструкція робить його не тільки ефективніше в роботі, але і безпечніше, так як в разі перевищення тиску розірветься НЕ резервуар з хімікатами, а сама помпа, так що на Вас не потрапить розчин.

Ранцевий обприскувач має наплічні і поясний ремені, для надійного його закріплення за спиною, за що він і має таку назву. Такі обприскувачі зручні, так як навіть при повному баку його носити досить комфортно, його НЕ перекошуючи при нахилі оператора, і він не зісковзує з плечей. Для накачування тиску в насосній камері збоку корпусу виведена велика рукоять, яка дозволить Вам підкачувати тиск, не знімаючи обприскувач з плечей, не перериваючи роботу, що робить роботу набагато ефективніше. Рукоять може бути винесена вправо або вліво.

Сьогодні на ринку представлено безліч брендів, і найпопулярнішими для будинку обприскувачами вважаються обприскувачі Леміра і Forte. Це надійні недорогі обприскувачі, які мають високу якість і достатньою продуктивністю для вирішення завдань на вашому городі чи в саду. Дорожчі обприскувачі, наприклад Sadko мають більш високу якість і відрізняються довговічністю.

Акумуляторні обприскувачі: легка і безшумна обробка

Акумуляторний обприскувач більш ергономічний в роботі, так як має в своїй конструкції електропривод. Завдяки наявності такого електроприводу у Вас відпадає необхідність накачувати вручну тиск, що дозволить Вам обробляти великі ділянки без витрат сил і часу, так що якщо Вам важлива економія сил, то ми настійно рекомендуємо Вам купити саме такий обприскувач, хоч його ціна і вище ручного обприскувача. Так як Вам більше не потрібно буде вручну накачувати тиск, у Вас буде вільна одна рука, і Ви можете її задіяти в роботі. У обприскувача є регулювання подачі, індикатор заряду і інші додаткові функції для зручності в роботі.

Працює він від акумулятора, і в залежності від фірми виробника, обприскувач зможете працювати без підзарядки до 8 годин, що особливо корисно при роботі на віддалених від джерел живлення ділянках. Акумулятор сам заряджається від побутової мережі 220 В і має невелику вагу, так що самі обприскувачі також не важкі, до того ж вони всі мають ранцеві конструкцію. У комплекті з обприскувачами входять різні форсунки для гнучкості застосування, до того ж на ринку можна придбати необхідні типи форсунок конкретно під Ваші цілі, якщо їх немає в комплекті, а також різні додаткові трубки.

Акумуляторні моделі відомі своєю безшумною роботою, якою не володіють мотообприскувачі, до того ж вони не вимагають обслуговування в експлуатації набагато простіше. Для початку роботи все, що Вам потрібно так це зарядити акумулятор і включити обприскувач, він автоматично починає подачу рідини при натисканні на кнопку розпилювача на трубці.

На ринку акумуляторних обприскувачів виділяються обприскувачі Forte, Iron Angel, Дніпро-М. Українська компанія Дніпро-М представляє Вам надійні і довговічні обприскувачі за доступною ціною. Їх асортимент налічує не багато моделей, але тим не менш, Ви неодмінно зможете підібрати підходящу модель, так як вони продуктивні і надійні.

Китайські компанії Forte і Iron Angel виробляють дешеві обприскувачі для будинку, але якість їх досить висока, причому вони подбали про те, щоб їх обприскувачі могли бути обслужені в спеціалізованих сервісних центрах, і Ви завжди мали доступ до необхідних запчастинах і оснащенні.

Мотооприскувачі: відмінний помічник для фермера

При роботі з такими обприскувачами оператор докладає зусиль тільки на переміщення з обприскувачем за спиною, сам процес розпилення максимально автоматизовано. Варто відзначити, що саме такий обприскувач буде більш придатний для роботи на особливо великих ділянках, наприклад на фермі. Залежно від потужності двигуна обприскувач буде подавати розчин на ту чи іншу висоту і довжину, чим потужніший, тим продуктивніше. Потужність двигуна варіюється 2-5 л / с. Якщо Ви маєте намір обприскувати високі дерева понад 10 м, то варто купувати мотообприскувачі з повітряними нагнітачами. Деякий моделі мають можливість роботи з порошковими добривами.

Популярні моделі Forte, Iron Angel, Дніпро-М виробляють надійні мотообприскувачі, в модельний ряд яких входять одиниці з різними можливостями і характеристиками. Залежно від моделі у них бувають обприскувачі і з нагнітачами, і з можливістю роботи з порошковими добривами, а також з більш простим набором функцій, за нижчою ціною.

Поради щодо вибору

Вибираючи обприскувач варто звернути увагу на бренд. Можете віддати перевагу і нашим українським брендам, і китайським виробникам - їх продукція найбільш доступна в плані ціни, деталі та комплектуючі до них дешевше і сервіс доступний по всій країні, якщо ж Ви готові заплатити більш високу вартість, то розглядайте словенські та німецькі бренди, вони дорожчі, але якість їх значно вище. Звертайте увагу на матеріал виготовлення, бак повинен бути щільним і без дефектів лиття, без сколів і тріщин. Уважно перевірте цілісність інструменту, якість збірки і надійність самих кріплень і вузлів обприскувача. Переконайтеся в наявності у вільному доступі додаткового оснащення і запчастин до Вас зацікавила моделі і в тому, що поблизу с Вами є сервісні центри. Бажано відразу ж в магазині перевірити обприскувач на працездатність для уникнення покупки шлюбу або неякісного інструменту.