Як вибрати паяльник?

Необхідність придбання паяльника пластикових труб виникає під час проведення ремонтних робіт з метою часткової або повної заміни труб. Для монтажу пластикових не обов'язково володіти великим досвідом і спеціальними навичками. Для подальшої установки опалення, споруди поливу або прокладання водопроводу в квартирі або дачній ділянці слід обзавестися спеціальним паяльником, щоб під високою температурою з'єднувати хрестовини, куточки, трійники і труби з поліпропілену. Щоб покупка була вдалою, слід орієнтуватися на наступні фактори:

- комплектація інструменту спеціальними насадками;

- вартість;

- потужність інструменту, що впливає на можливість роботи з трубами різного діаметру;

- ритм нагріву і можливість підтримки конкретної температури;

Принцип роботи та конструкційні особливості

Конструкція інструменту передбачає наявність підошви, нагрівальних елементів різного діаметру і насадок. Працює агрегат за принципом праски, відмінність полягає лише в наявності двох тенів з окремим елементом на корпусі під кожним. Діаметр труб, що зварюються і призначення паяльника безпосередньо залежать від ритму нагріву і потужності різних моделей.

Якісні паяльники часто комплектуються не тільки різними насадками, але також додатковими ножицями, за рахунок яких при нагріванні трубу можна обрізати до необхідного розміру. На сучасному ринку представлені моделі різних виробників, але згідно надійності лідирують серед них чеські та німецькі. Бренди Китаю, Росії і Туреччини також здатні випускати гідну продукцію. Перш ніж вивчати інформацію про те, який паяльник вибрати, обов'язково ознайомтеся з призначенням даного інструменту, його конструкційними особливостями та принципом роботи.

Особливості вибору

Обов'язково вивчіть поради про те, як правильно вибрати паяльник, в іншому випадку при використанні неякісно інструменту виникне ризик пошкодження труб і виникнення протікання. Враховуйте не тільки популярність бренду і вартість приладу, але також такі технічні параметри:

1. Від потужності безпосередньо залежить якість зварювання. Значення в 1,5-2 кВт буде досить для використання в професійній сфері, для побутового використання віддавайте перевагу менш потужним моделям. Висока потужність для експлуатації в побуті може знадобитися лише при необхідності працювати з трубами діаметром в 90-100 мм.

- Інструмент потужністю в 680 Вт підійде для зварювання труб діаметром до 63 мм.

- Потужність не більше 850 для роботи з трубами діаметром до 75 мм.

- Для зварювання виробів діаметром до 125 мм потрібна потужність в 1200 Вт.

2. Насадок для побутового інструменту має бути не менше трьох, наприклад, для стрижневих і мечоподібних паяльників. Що стосується матеріалу, бажано віддавати перевагу звичайному або металізованому тефлону. Перед експлуатацією використовуйте ізопропіловий спирт, щоб протерти насадку.

3. Регулювання рівня температури - обов'язкова функція для якісного інструменту. Професійні моделі мають точністю в 1-5 градусів. Температурний рівень для побутового використання повинен підтримуватися при значенні в 260 градусів. Враховуйте регулювання температури на насадці паяльника, а не на регуляторі. Ми рекомендуємо також обзавестися термометром для точного визначення температури, щоб якість пайки було максимально високим. Так як вибрати паяльник для труб буває складно, радимо звертати увагу на моделі зі звуковим індикатором, який сповістить користувача про перевищення необхідної температури - як тільки температури відновиться, то сигнал припиниться. Завдяки таким сучасним моделям можна досягти Трьохрежимний контролю стану - для фіксації, для з'єднання поліпропіленових труб і для нагріву. Який вибрати паяльник для труб, вирішувати Вам, але слідування зазначеним вище рекомендаціям вбереже Вас від покупки неякісного інструменту.

Процес зварювання

Сама зварювання труб триває лічені миті, але процедура використання інструменту передбачає наступні етапи:

1. Першочергово увімкніть інструмент в мережу.

2. Далі необхідно вставити в гнізда відповідні елементи для пайки.

3. Виставите необхідний рівень температури, а також ритм охолодження і нагрівання.

4. На наступному етапі вам доведеться почекати 10-30 хвилин, поки не нагріється прилад і далі ще 5 хвилин, поки не прогріються насадки. В даному випадку актуально привести порівняння з мідними трубами - їх монтаж здійснюється швидше, що істотно впливає на ціноутворення.

5. За хвилину можна спаяти труби, але для отримання якісного результату слід грамотно підійти до вибору ритму нагріву. Не можна здійснювати нагрів повторно, якщо ви неправильно підібрали температуру. Чіткість ритму роботи безпосередньо впливає на герметичність, міцність і якість шва.

Дізнавшись, як вибрати паяльник для пластикових труб, не забувайте про кожну дрібницю під час безпосередньої покупки. Поряд з надійністю важливими факторами є наявність необхідних насадок, зручність експлуатації і можливість контролю температурного режиму.


Весь асортимент паяльників для пластикових труб Ви можете подивитися у нас на сайті Море інструментів.