Як вибрати насосну станцію для будинку?

Актуальність організації водопостачання на дачі або в частому будинку виникає перед кожним жителем дачного або коттеджного селища, оскільки централізований водопровід часто відсутня. Як джерело прийнято використовувати колодязь або свердловина, але для перекачування води до кранів і вентилів сантехнічних приладів в будинку слід придбати спеціальне обладнання. Йдеться про насосної станції, яка в умовах автономного водопроводу забезпечує необхідний тиск і подає воду. Як вибрати насосну станцію для будинку і на які фактори слід орієнтуватися при покупці даної установки для експлуатації в приватному будинку?

Актуальність придбання насосної станції

Якщо колодязь або свердловина на Вашій ділянці вже є, залишилося правильно вибрати насосну станцію. Свердловинний погружной насос вважається традиційним варіантом, він починає качати воду кожен раз, коли користувач включає сантехнічні прилади. Експлуатація таких пристосувань неможлива при зниженому рівні води в свердловині або при наявності перепадів електроенергії. Насосна станція дозволить уникнути таких ситуацій, убезпечити своє житло і забезпечити безперебійне водопостачання. У чому ж її переваги?

- Дана установка конструкційно вже має насос разом з накопичувальною ємністю, де буде зберігається запас води на випадок непередбачених ситуацій - в таких випадках до системи водопостачання автоматично підключиться гідроакумулятор.

- Ключове гідність насосної станції представлено ще й тим, що в її конструкції насос поверхневий, а не стаціонарний, тому забезпечити будинок водою можна буде навіть у тому випадку, якщо у Вас свердловина малого діаметра.

- Побутова насосна станція забезпечує в приватній водопровідній системі тиск в 1,5 атм, яке гарантовано буде сприяти гарному напору води на будь-якому поверсі будівлі.

- Серед різновидів є неглибокі піщані свердловини, а також свердловини-голки, які використовуються для постачання водою пари змішувачів або ж для поливу.

Різновиди насосних станцій

Різноманітна класифікація насосних станцій для експлуатації в різних умовах недосвідченого людини може ввести в оману, тому далі ми розглянемо основні види та типи таких установок, їх переваги та недоліки, а також відмінності. Як правильно вибрати насосну станцію для будинку, знаючи про широкий асортимент різновидів?

За типом всмоктування:

- Моделі з виносним інжектором здатні піднімати воду з глибини в 50 м. Агрегати доступні для установки будинку, оскільки видають низький рівень шуму і просто незамінні, якщо джерело води розташований занадто глибоко. Перед покупкою слід врахувати, що такі установки чутливі до піску і бруду, тому ежектор може забитися і зіпсуватися.

- Моделі з вбудованим ежектором справляються з глибиною не більше 8 метрів. Брудна вода і потрапляння повітря в систему таким установкам не перешкода. Однак, рівень шуму досить високий і розташовувати агрегат слід тільки в прибудовах.

За типом подачі води:

- Моделі з накопичувальним баком оснащуються резервуаром ємністю до 100 л. Спочатку вода перекачується в накопичувальний бак, а з нього розтікається по трубах. Економічність вважається чи не єдиною перевагою, оскільки серед недоліків і великі габарити, і ризик затоплення, і не надто потужний натиск води.

- Гідравлічні насосні станції прийнято вважати найсучаснішими, вони оснащуються мембранним або гідроакумуляторний баком. Єдиним недоліком є ​​не надто великий запас води в резервуарі. Цінова політика в даному випадку більш висока, але ефективність і зручність експлуатації дозволяють про це забути.

За типом джерела водопостачання:

- Поверхневі агрегати оснащені насосом, який розташовується на поверхні, а в колодязь, водойма або бак з водою опускається приєднаний шланг. Серед переваг простота ремонту і управління. Перед покупкою слід врахувати глибину джерела, оскільки вона не повинна перевищувати 9 метрів. Установка повинна знаходитися в теплому приміщенні з мінімальним рівнем вологості.

- Не дивлячись на більш високу вартість, заглибні моделі відрізняються більш високим рівнем надійності. Конструкція передбачає повне занурення насоса у воду, це дозволяє наявність водонепроникного корпусу. Глибина свердловини може перевищувати 10 м.

- Колодязні насосні станції легко переносять забруднення і їх легко встановлювати, в плані потужності вони слабкі і застосовувати їх можна тільки якщо джерело води неглибокий.

- Хімічні станції відрізняються більш високим рівнем продуктивності, але якість води має бути бездоганним і використання неможливо, якщо у воді є великі частки домішок.

На які параметри орієнтуватися?

Насосна станція для приватного будинку: як вибрати залежно від параметрів установки? Саме про це і піде мова далі.

- Ключовим параметром є потужність і для експлуатації в умовах дачі або приватного будинку досить буде 600-1500 Вт.

- Продуктивність повинна відповідати дебіт - показник повинен бути трохи менше продуктивності свердловини, яку вказує виробник. Для приватного будинку буде досить продуктивності в 3000-6000 літрів на годину, а для дачі - 0,6-1 м3 / год.

- Обсяг бака повинен відповідати вимогам за кількістю води для постачання будинку в разі перебоїв з електрикою.

- Матеріал гідроакумулятора може бути представлений пластиком, чавуном або сталлю. Ідеальним варіантом з урахуванням ціни і якості є сталь.

- Якщо насосна станція буде оснащена захистом від сухого ходу і перегріву, її вартість істотно збільшиться, але в разі експлуатації в умовах приватного будинку такі розтрати цілком виправдані. При наявності контролю сухого ходу насос відключається, якщо в прямому системі немає води. Захист від перегріву також блокує роботу установки при підвищених обертах.

- Насосна станція може бути автоматичною і такий різновид актуальна самостійно активує і вимикає установки при необхідності. В умовах дачі буде досить і ручного управління, оскільки подача води має сезонний характер.

Цінова політика безпосередньо залежить від характеристик насосної станції, розкрученості виробника, а також використовуються для виготовлення установки матеріалів. При покупці станції для будинку слід також обзавестися системою тонкої фільтрації.


Весь асортимент насосних станцій Ви можете подивитися у нас на сайті.