Всім нам неодмінно хочеться саме комфортного життя і для цього в нашому обителі повинні бути всі блага сучасної цивілізації - газ, світло, і особливо вода, особливо коли мова йде про проживання в заміському будинку, на дачі. Для того щоб забезпечити свій будинок надійним водопостачанням ми рекомендуємо Вам купити насосну станцію, і якщо у Вас на ділянці є свердловина або колодязь, то вона стане для Вас просто ідеальним вирішенням всіх проблем з водопостачанням. Якщо Ви встановите у себе таке обладнання то Вам гарантовано високу якість постачання води в будь-якій кількості в будь-яку зону будинку або ділянки, незалежно від розташування точки забору води.

Сьогодні проводиться дійсно велика кількість всіляких насосних станцій, і не тільки відмінності в них в фірмі виробника, всі вони мають різну конструкцію і призначені для тих чи інших завдань і ми ознайомимо Вас з ними для того, щоб Ви змогли підібрати модель, яка буде підходити Вам по всіх параметрах. Для того щоб зробити правильний вибір Вам необхідно знати що таке насосна станція, які види її бувають, в чому їх відмінності і само собою сам принцип роботи.

Пристрій і призначення агрегату

Якщо говорити про побутові насосних станціях, то їх пряме призначення полягає в тому, щоб забезпечувати водопостачанням різні зони, наприклад житловий заміський будинок або дачу, зону городу та саду. Сучасні станції без проблем можуть брати воду як з штучних джерел - колодязів і свердловин, так і з природних джерел води, таких як ставок або річка. Працювати вона зможе також для поливу городу або саду, подавати її в спеціальні накопичувальні резервуари багатоцільового призначення або постачати водою традиційні вузли споживання, такі як крани, унітази, змішувачі крани, водяні бойлери, пральні машинки і т.д.

Насосна станція складається з таких головних вузлів:

  • електронасос поверхневий
  • Гидропневматический бак
  • Реле тиску
  • Шланг, що з'єднує бак і насос

Деякий моделі можуть мати в своєму складі фільтр для води, зворотний клапан і манометр, але вони в принципі не обов'язкові для роботи самої станції, потрібні вони Вам чи ні залежить від умов їх експлуатації, а також від конкретно поставлених завдань.

Станції працюють від побутової мережі в 220, якщо розглядати поділи для виконання роботи в будинку, і вони цілком можуть забезпечувати надійне водопостачання, нітрохи не гірше централізованого, як в квартирах, а місцями навіть і краще. Насоси малої і середньої потужності здатні перекачувати приблизно 3 кубометра води в годину, чого буде більш ніж достатньо для підтримки забезпечення стандартної сім'ї з трьох або чотирьох осіб. Для вирішення більш складних завдань варто віддати перевагу вже більш потужним станціям, які будуть мати продуктивність до 7 кубометрів. Є моделі, які працюють в ручному або ж в автономному режимі. Станції з електронним реле тиску можуть працювати без участі людини і це дуже зручно в плані експлуатації, включив і забув.

Дачники все частіше віддають перевагу саме насосних станцій через простоти і невибагливості їх експлуатації та обслуговування, а також завдяки простому їх введення в експлуатацію, їх встановлення та підключення настільки прості, що з цим впорається абсолютно будь-хто.

Види насосів

Так як конструкція станцій завжди однакова, по виду їх розрізняють за принципом розташування у них ежекторів, і станції побутового класу, для роботи в заміському будинку або на дачі, поділяють на моделі з вбудованим ежектором і винесеним. Вибирати між цими станціями варто виходячи з того, яке в неї буде розташування осі насоса відносно поверхні води джерела забору. Розглянемо, в яких випадках варто використовувати той чи інший вид насосної станції в залежності від умов експлуатації, адже невідповідна станція може не впоратися з умовами експлуатації.

Вибір моделі поверхневого насоса залежить від глибини розташування дзеркала води в свердловині

 

Моделі з вбудованим ежектором
Моделі з вбудованим ежектором варто купувати в тому випадку, якщо глибина забору води досить невелика, якщо вона не перевищує позначки в 8 метрів, тоді така станція буде оптимальна для роботи. Зміст у воді мінеральних солей або повітря, а також фракції до 2 мм не перешкода для роботи такої насосної станції, вона зможе працювати в повну силу і забезпечити високий результат. Незважаючи на низьку чутливість, така станція здатна забезпечувати напір до 40 метрів, що цілком достатньо для роботи в побутових умовах і забезпечити невеликий будинок водопостачанням. Даний вид насосів відрізняється своєю підвищеною витривалістю і здатністю до роботи під високими навантаженнями в інтенсивному режимі.

Що стосується самої роботи, то для забору води застосовувати рекомендується жорстку пластикову трубу або ж армований шланг - вони довговічні і здатні витримувати роботу в суворих умовах. Діаметр приєднуються труб залежить від самої моделі, від діаметра вхідного і вихідного патрубків. Обов'язково дотримуйтесь інструкції по експлуатації при підключенні насоса і введення його в експлуатацію, так як без належного управління і при неправильному першому запуску можна зіпсувати насос, так що перед першим запуском обов'язково залийте водою підведений до насоса шланг до зворотного клапана, який розташовується в кінці, зануреному в воду, а також порожнини самого насоса. Це можна зробити за допомогою відповідних отворів, закритих пробкою. Запуск на «сухому ходу» категорично заборонений.

Пристрої з виносним ежектором

Якщо дзеркало води знаходиться на глибині 9 метрів і глибше, є моделі, які можуть підняти воду з глибини понад 40 метрів, то Вам неодмінно варто віддати свою перевагу саме насосної станції з виносним ежектором, так як він зможе підняти воду зі свердловини в 50 мм в діаметрі, в залежності від моделі, а глибинні насоси з такими параметрами не зможуть забезпечити повноцінне водопостачання будинку. Крім того, навіть якщо рівень води знаходиться на глибині до 9 метрів, але сам насос розташований далеко від свердловини, все одно слід використовувати модель з винесеним ежектором, так як інший просто може, не впорається з навантаженням.

Варто відзначити деякі складності в експлуатації такої станції, так ка50к саме така установка потребує ретельного монтажі і обслуговуванні, так як вода, до складу якої входить велика кількість домішок або ж поломка сітчастого фільтра неодмінно призведе до засмічення насоса і його швидкого виходу з ладу.

В роботі самого насоса також багато е вирішує матеріал корпусу, так що також варто цілком серйозно ставитися до цього параметру. Від корпусу безпосередньо залежить загальний термін експлуатації насоса, рівень шуму в роботі, і, звичайно ж, ціна станції. Насоси бувають з пластиковими корпусами, чавунними і нержавіючими.

Перевага пластикового корпусу насоса в тому, що такий насос малошумен в роботі, через відсутність корозійної дії на пластик, в воду не потрапляє іржа і вода буде чистою. Також такий насос має найнижчу вартість, але при цьому його недолік в недовговічності, ніж у чавунного або сталевого насоса.

Чавунний корпус робить ціну на насос помірною. У нього не такий високий рівень шуму, але при цьому через корозію іржа може потрапляти у воду, так що варто віддати перевагу моделі із захисним шаром і подбає про фільтри.

Нержавіючий корпус дасть найбільшу надійність в роботі насосу. Він довговічний і не схильний до іржавіння, так що вода не буде мати домішки, але такий насос найдорожчий і досить гучний в роботі.

Вибір гідропневматичного бака

При виборі насосної станції, Гидропневматический баку варто приділяти особливу увагу, адже він виконує досить багато важливих функцій, який не варто списувати з щитів. Від обсягу бака залежить безліч аспектів роботи всієї станції, так що варто усвідомлювати, які саме функції він виконує, і що необхідно врахувати, вибираючи станцію. Основна і найважливіша функція бака полягає в тому, щоб допомагати регулювати тиск у всій системі. У разі включення в один момент відразу декількох вузлів, наприклад, кілька кранів в будинку, в системі падає рівень води і знижується тиск і після того, як воно падає нижче допустимого значення, в основному це 1,5 бар, насос починає свою роботу для того , щоб поповнити запас води, а також стабілізувати тиск, піднявши його до прийнятної позначки, приблизно 3 бар. Після того, як рівень води і тиску стабілізується, реле автоматично припинить роботу двигуна.

Купуючи станцію для будинку, варто розуміти, що обсяг бака безпосередньо залежить від того, який витрата води буде у споживача. Наприклад, якщо вода включається рідко, то і сам насос працює не часто і немає необхідності купувати установку з великим баком, в середньому необхідний для нормальної роботи бак має об'єм від 18 літрів і до 50 літрів, менш місткий бак придатний для тих, хто проживає один і основне споживання припадає на такі вузли як туалет, душ і кухня.

Електронне урядування: подвійний захист

Наявність такої системи значно спрощує експлуатацію станції і дозволить Вам вирішити ряд проблем. Така станція має захист від роботи на «сухому ходу». У разі падіння рівня води в свердловині насос автоматично припинить свою роботу, та що він не вийде з ладу через перевантаження. Насос автоматично реагує на всі точки споживачі, включаючись і виключаючи у разі потреби. Великий плюс такої системи в тому, що вона автоматично регулює оберти двигуна для економії електроенергії, а також запобігає гідравлічний удар по системі. До мінусів насосної станції з електронним управлінням можна віднести високу вартість установки, через що не кожен може собі її дозволити.