Як вибрати багатофункціональний інструмент?

На сучасному ринку багатофункціональні інструменти досі сприймаються, як новинка, але багато фахівців вже встигли скласти про них особиста думка. Для професіоналів такі агрегати з одного боку є способом заощадити на придбанні великого асортименту інструментів, але з іншого боку, універсальність завжди сприяє зниженню якості конкретних операцій. Що стосується побутової сфери застосування таких розробок, інтенсивність робіт в даному випадку не така висока і дозволяє домогтися необхідного результату за рахунок заміни кількох інструментів одним багатофункціональним. Сама ідея використання єдиного мотора з органами управління, які доповнюються виконуючими насадками існує давно, але яку функціональність несе в собі багатофункціональний інструмент, що це і як влаштований його механізм - знають не багато.

Особливості осциляційного мультитулов

Основа розглянутих агрегатів представлена ​​у вигляді рукоятки-корпусу, в якому ховається мотор. У робочу частину надходить крутний момент, після чого обертальний рух перетворюється в коливальний, тобто робочий вал здійснює зворотно-поступальний рух. Функціональність більшості мультитулов представлена ​​наступними видами робіт:

- Фігурне крій виробів з кераміки.

- Видалення напливів бетону, розчину або клею з поверхонь.

- Частка плиткових швів від розчину і затирання.

- Демонтаж підлогового покриття рулонного типу - це може бути лінолеум або ковролін.

- Уривок на місці установки паркету, ламінату, плінтусів, дверних полотен, лутки або лиштви.

- Різка каналів при роботі з мінеральними конструкціями.

- Випилювання технічного отвору занурювальним методом.

- Шліфування металевих, бетонних поверхонь, а також площин з епоксидного матеріалу або склопластику.

- Груба підгонка або сточування деталей колодкою з наждаком.

- Торцювання і розпилювання профілів із пластику, металу або дерева.

- Відрізання труб, шпильок або цвяхів урівень.

- Демонтаж підсистем каркасів з дерева або металу.

- Демонтаж фарби, антикорозійних шарів, гідроізоляції, замазок або герметиків.

- Пряме або криволінійне пиляння фанери, ДСП або ДВП, ОСП, ГВЛ або ГКЛ.

- Полірування.

- Заточка ручного інструменту.

- Ущільнення бетонної суміші.

- Розкрий м'який матеріалів для ізоляції.

- Зняття фасок або легке фрезерування пазів.

- Створення деформаційних швів температурних зазорів на підлозі або стінах.

- Шліфування або різка кам'яних виробів.

Параметри вибору

Щоб знати, як вибрати багатофункціональний інструмент, слід заздалегідь ознайомитися з технічними параметрами різних агрегатів і факторами грамотної покупки.

1. Потужність є ключовим параметром, але оскільки перевага розглянутих інструментів представлено, першочергово, компактністю, то на силі мотора виробники економлять. Вибір представлений діапазоном від 150 до 300 ват. Більш потужні агрегати актуальні для використання в комерційній сфері, оскільки при аналогічній продуктивності вона розраховані на більш тривалий термін безперервної експлуатації.

2. Амплітуда будь-якого мультитула швидше схожа з вібрацією, але переміщення здійснюється на високій швидкості, що істотно впливає на чистоту виконання роботи. Показник в 20000 ходів в хвилину є усередненими, оскільки можна вибрати і більш швидкі агрегати.

3. Діапазон або кут осциляції можуть істотно варіюватися в різних моделях. Наприклад, в деяких випадках кут коливання становить 1,4-1,5 градуса, в інших - 2,8-3 градуси. Не варто відразу ж думати про високі можливості певних функціональних інструментів, оскільки виробники лише по різному позначають показники в паспорті - іноді окреме відхилення від осі вправо-вліво, а іноді повну амплітуду.

4. Захист від пилу є важливою опцією, оскільки часто мультитул актуально використовувати в якості шліфувального інструменту на завершальних етапах робіт. У більшості випадків інструмент можна буде поєднати з промисловим пилососом, але попередньо необхідно приєднати відповідний патрубок, оскільки на корпусі він може бути відсутнім. Всмоктуючим краєм надіньте пластиковий елемент на кожух біля полотна і далі закріпіть хомутами. Зрозуміло, чистота роботи в такому випадку буде досягнута на шкоду ергономіці.

5. Система плавного пуску присутній у певних моделей багатофункціональних інструментів, незважаючи на те, що їх потужність не так вже й висока. За рахунок цієї особливості розробник забезпечують стабільну роботу інструменту в самому початку, запобігаючи пошкодження оброблюваного матеріалу.

6. Звертайте увагу на кріплення оснащення, її зміна повинна здійснюватися надійно і швидко, оскільки від цього залежить ефективність агрегату, а також зручність експлуатації. Стандартний варіант передбачає використання гвинта з головкою під шестигранний ключ для фіксації насадки на посадковому місці. Безінструментального варіант вважається більш просунутим, оскільки в такому випадку спеціальний важіль відводиться в сторону і після установки оснащення повертається.

В ідеалі мультифункціональні інструменти демонструють найвищу ефективність при виконанні ремонтних або реставраційних робіт, але розробка і випуск нових насадок сприяють постійному розширенню сфери експлуатації.

 

Купити багатофункціональний інструмент Ви можете у нас на сайті Море інструментів.