Проблеми енергопостачання на сьогоднішній день на жаль далеко не рідкість і з нею стикаються всі, жителі квартир, а також жителі приватних секторів, особливо часто з такою проблемою стикаються ті, хто проживають на дачних ділянках або віддалених селах, в цьому випадку особливо гостро стоїть питання про те, щоб забезпечувати себе якісним електропостачанням. Сьогодні, на жаль не завжди можна покластися на централізовану електромережу, так як її обслуговування з боку державних служб залишає бажати кращого, а кому з нас хочеться сидіти в темряві і не мати можливості включити навіть самий банальний побутовий інструмент або садовий інструмент. Постійні перебої електрики і періодичні аварії на лінії можуть вивести з рівноваги будь-кого, особливо якщо мова йде про дачному сезоні, адже не кожен може впоратися з роботою без, наприклад, електроінструменту.

Якщо для Вас ці проблеми не в новинку, і Ви втомилися терпіти це, а на наладку якісного електропостачання немає надії то Ви повністю можете взяти ситуацію під свій контроль і купити переносну електростанцію або генератор. Таке обладнання дозволяє не тільки забезпечити себе аварійним джерелом живлення, Ви з легкістю можете підібрати модель, яка буде служити в ролі постійного джерела електромережі, працюючи в автономному режимі. Вибір генератора досить відповідальна справа, тому що варто розуміти які його характеристики найбільш важливі, які види бувають генераторів і який з них більш придатний для роботи в тих чи інших умовах, і ми в цій статті постараємося максимально докладно Вас з ними ознайомити, щоб Ви змогли підібрати для себе підходящу модель, яка повністю зможе вирішити всі поставлені перед нею завдання.

Що таке паливний генератор електроенергії?

Для того щоб правильно вибрати генератор варто взагалі усвідомлювати що він із себе представляє. Мініатюрна електростанція, яка може працювати автономно - це і є паливний генератор електроенергії або ж просто генератор. Таке обладнання сьогодні виробляється в багатьох варіаціях і видах, і існують на ринку як закордонні дорогі моделі, таки і китайські - дешевші і цілком непогані за своєю якістю. Також приділяйте увагу при виборі вітчизняним брендам, адже вони також досягли певних висот у виробництві подібної техніки, до того ж з ними не буде проблем в плані сервісу або при пошуку необхідних запчастин, і вони не вибагливі до якості палива, що заливається.

Що ж стосується принципу роботи генератора, то він досить простий, механічна енергія конвертується або перетвориться в електричну, за рахунок електростанції встановленої на генераторі. Для роботи генератора йому необхідно паливо, яке витрачається в залежності від виду самого палива, потужності генератора і інтенсивності роботи і в середньому цей показник знаходиться на рівні 0,5 л палива на 1 кВт / год. Для введення в експлуатацію генератора все що необхідно це залити в бак паливо і зробити його запуск, генератор працювати буде в автономному режимі, потрібно тільки живити до нього будинок або ж окремі прилади, інструменти або обладнання.

Важливим для генератора є те, на якому виді палива він працює і зараз генератори розподілені на три основні типи:

Крім цих трьох основних типів зустрічаються також комбіновані генератори, які можуть працювати на газі і бензині, але вони менш популярні через високу вартість і складність обслуговування. Від того, на якому виді палива працює генератор залежить багато його характеристик, наприклад потужність і продуктивність, експлуатаційний термін, складність обслуговування і експлуатації, ціна, габарити і вага, так що це також варто враховувати при покупці генератора того чи іншого типу.

Отже, Вам потрібен генератор для будинку або для дачі, і який же варто вибрати. Газові моделі, безперечно, самі економічні, газ недорогий і витрата у такого обладнання невеликої, але вони громіздкі, вибагливі в плані обслуговування і підключеннями мають дуже високу ціну, так що їм рідко віддають свою перевагу. Інша справа бензинові або дизельні моделі, вони менш дорогі і паливо для них дістати не складе ніяких труднощів, їх просто встановлювати, і в роботі вони більш невибагливі, так що варто розглядати саме їх для побутових цілей, і далі ми розглянемо їх достоїнства і недоліки. Також ми розглянемо, як правильно розрахувати необхідну потужність для оптимальної роботи генератора в конкретно Ваших умовах.

Дизельний генератор: «за» і «проти»

Вибираючи той чи інший тип генератора, варто визначити його мету роботи, буде він працювати в автономному режимі в якості постійного джерела живлення в будинку або ж в аварійних випадках, як резервне джерело живлення. Якщо Ви маєте намір його використовувати сезонно, на постійній основі, то варто віддати перевагу дизельного генератора, в цьому випадку він буде більш підходящою моделлю, ніж генератор на бензиновому двигуні. Дизельні моделі пристосовані до тривалої безперервної роботи і більш для цього підходять, так як мають велику стійкість до навантажень. Варто також відзначити те, що дизельний генератор більш довговічний, його термін експлуатації більш тривалий, ніж у бензинового і він безвідмовний у роботі. Завдяки тому, що потужності у таких агрегатів часто вище, їх продуктивність і безвідмовність дозволять Вам підключати більше приладів в мережу, його робочий ресурс вище. Крім збільшеного ресурсу і продуктивності варто враховувати, що при тривалій роботі знадобиться досить великий обсяг палива, дизельне паливо коштує дешевше, ніж бензин, так що він економічніший.

Дизельний генератор коштує дорожче, ніж його бензиновий аналог, але при цьому варто враховувати і те, що такай агрегат швидко окупається за рахунок низької витрати і дешевизни палива, особливо при тривалій експлуатації, так що, вклавшись один раз, Ви швидко «відіб'єте» вкладені кошти . Також дизельний двигун генерує великий рівень шуму, навіть у порівнянні з бензиновим і з цього випливає, що для комфортного застосування такого генератора варто відвести для нього окреме приміщення з хорошою ізоляцією звуку, щоб він вас не турбував своєю роботою. Так як в роботі таке обладнання видає побічний продукт у вигляді вихлопу, також варто оснастити робоче приміщення примусової високоякісної вентиляцією, і у випадку з бензиновими і дизельними генераторами. Що гойдається дизельного генератора, то його вихлоп більш їдкий і токсичний, так що варто приділити цьому моменту окрему увагу.

Можна розмістити такий генератор на вулиці, це вирішить проблему з вихлопом, але при його роботі в зимовий період часу можуть виникнути складності, адже дизельні моделі можуть працювати при температурі до -5 градусів, бензинові до -20 градусів. Але є моделі з ізольованим баком, які витримують більш низькі температури і варто потурбуватися про безпеку генератора, для запобігання його крадіжки.

Отже, дизельні генератор більш підходящі для безперервної роботи протягом цілого сезону або року, або при великій кількості підключається техніки до нього.

Плюси і мінуси бензинового генератора

 

Бензинова модель генератора більш підходяща в якості резервного джерела живлення або сезонний на невеликій дачі, де немає великого навантаження через надлишок в будинку техніки. Такий генератор буде мати помірну ціну, вони нижче за своєю вартістю, ніж дизельні генератори, наприклад бензиновий генератор, може коштувати майже в два рази дешевше свого аналога по потужності, але з дизельним двигуном, так що він доступніший і немає сенсу переплачувати за відсутності необхідності у великій продуктивності або тривалої безперервної роботи.

Варто відзначити, що габарити такого обладнання і вага також буде менше, так що вони мобільніші, наприклад, для роботи на віддалених ділянках можна з легкістю туди перенести генератор, він зручний для транспортування. Варто враховувати і невеликий рівень шуму такого генератора, так що при його розміщенні в приміщенні не варто сильно замолачіваться додаткової шумоізоляцією, але ось про вентиляцію не забувайте, так як він також має вихлоп.

Як аварійне джерело живлення бензиновий генератор буде більш обдуманим рішенням, так як його вартість невелика і якщо навіть за весь сезон Ви скористаєтеся їм не так часто, це не сильно вдарить по бюджету, як якщо б для таких умов купувався дизельний генератор.

Як підібрати агрегат необхідної потужності?

Підбір потужності генератора також досить відповідальна справа, поряд з типом палива, і розрахувати генератор по потужності досить просто. Сьогодні на ринку представлені моделі в основному від 0,6 кВт потужності і аж до 10 кВт, якщо дивитися побутові моделі. В основному для невеликого дачного ділянки досить генератора до 2 кВт, такий агрегат без праці підтримає роботу основного обладнання в будинку і освітлення, наприклад холодильник, насос, телевізор. Для будинків з великою кількістю побутової техніки, садової техніки та освітлювальних приладів варто брати моделі від 3 кВт і вище, що гойдається роботи в постійному режимі для заміського будинку, то тут краще купити дизельний генератор з потужністю в 10 кВт.

Розрахунок потужності проводиться за принципом підсумовування всієї потужності приладів в будинку, і додатку до них 30 відсотків, де 30% - це запас на пікові навантаження, які виникають в момент запуску двигуна деяких приладів: холодильник, пральна машина, бойлер, різні насоси.