Для виконання будь-яких будівельних робіт використовуються бетономішалки. Звичайно, можна купити бетономішалку в інтернет магазині, хоча для виконання разових робіт її можна просто взяти в оренду. Для цього обов'язково потрібно розібратися в їх різновидах, їх недоліки та переваги кожної моделі, і яка бетономішалка найкраще підходить для певних типів робіт.

Бетономішалка - засіб для змішування різних складових для створення бетонної або цементної суміші. Саме за рахунок використання бетономішалки можна уникнути виконання великого обсягу робіт по перемішуванню води і цементу з різними наповнювачами (піском, шлаком, щебенем та ін.). Якщо в стародавні часи будівельникам бетономішалки були не потрібні, оскільки вони підганяли камені один до одного, то в наш час виконувати будівельні роботи без використання бетономішалок практично неможливо, оскільки для будь-якої кладки потрібен цемент. Зараз мало хто замішує розчин вручну, адже за рахунок бетономішалки, ціни на які залежать від характеристик, можна непогано заощадити свій час, сили і підвищити якість розчину.

Різновиди бетономішалок

У наш час на ринку представлена ​​величезна кількість різних моделей бетономішалок: механічні, електричні, шнекові, гравітаційні. Кожен агрегат володіє своєю потужністю, принципом роботи, обсягом барабана і конструкцією, тому перед тим, як купити бетономішалку в Україні, потрібно обов'язково розібратися з їх основними характеристиками.

За принципом перемішування бетономішалки в інтернет магазині можуть бути різних видів:

  1. Шнекові (примусові).

У таких бетономішалках перемішування забезпечується за рахунок чотирьох потужних лопатей. У шнекових бетономішалках навіть найдрібніші складові будуть ретельно перемішані, оскільки при їх роботі забезпечується висока інтенсивність перемішування.

Принцип роботи шнекових бетономішалок елементарний. Для виготовлення розчину необхідно в ємність бетономішалки помістити всі компоненти (пісок, цемент, воду та ін.). Після цього потрібно включити привід, від якого змішувач почне рухатися. Тривалість перемішування залежить від жорсткості розчину, але в більшості випадків вона складає 5-15 хв. Після того, як буде вимкнено привід готовий розчин потрібно вивантажити. Для цього потрібно відрити замикає затвор і перекинути ємність, після чого готовий продукт потрапить в місце призначення.

Такі бетономішалки дозволяють виготовити розчин будь-якої консистенції - він може бути як в'язким, так і пластичним. Саме завдяки універсальності таких бетономішалок вони є незамінними на невеликих приватних будівництвах.

  1. Гравітаційні бетономішалки

У бетономішалках такого типу компоненти перемішуються в спеціальному барабані, що обертається. Його лопаті розміщуються так, що суміш виходить якомога більш однорідною, а сама процедура очищення барабана і перемішують лопатей після завершення робіт була максимально простий. Саме тому на складових елементах агрегату повністю виключається налипання розчину.

Такі бетономішалки можуть бути різних розмірів. Ряд моделей досить компактні, завдяки чому забезпечується зручність їх експлуатації навіть на найменших будівельних майданчиках (наприклад, в одній з кімнат будинку або підвалі).

Гравітаційні бетонозмішувачі відмінно підходять для приготування бетонних розчинів з великими компонентами, наприклад, гравієм або щебенем. Але для пластичних і в'язких розчинів вони не дуже добре підходять. Для приготування в такому агрегаті штукатурки, барабан потрібно наповнювати тільки на 30%. Досить часто такі бетономішалки використовуються на великих будівельних майданчиках.

У свою чергу, гравітаційні бетономішалки можна розділити на кілька підвидів:

  1. Редукторні бетономішалки. Обертання їх барабана забезпечується за рахунок двигуна, який насаджений на редуктор. Такі бетономішалки найбільш надійні, оскільки на редукторі є захист від попадання піску і пилу. Але полагодити такий механізм неможливо, тому в разі поломки його знадобиться повністю замінити.

У редукторних бетономішалках з ремінною передачею барабан обертається за рахунок пасової передачі, яка надходить на малий вал-шестерню з шпинделя електродвигуна. Такі бетономішалки можна легко відремонтувати в тих випадках, коли потрібно замінити окремі її деталі. Також, великим їх перевагою є практично безшумна робота.

  1. Вінцеві бетономішалки

У таких бетономішалок по всьому колу барабана є зубчаста «корона», завдяки якій і забезпечується обертання. Такі вінці виготовляються з поліуретану, чавуну або сталі. Вінці зі сталі вважаються одними з найбільш довговічних і безшумних, саме тому вони і найдорожчі. Вінці з поліуретану вважаються одними з найбільш дешевих і нетривких, але при необхідності їх можна самостійно замінити. При їх роботі практично немає шуму. Сталеві вінці при роботі видають дуже багато шуму, а при поломці їх потрібно повністю замінити, а це дуже трудомісткий і складний процес.

  1. Вільні бетономішалки

Їх принцип роботи ґрунтується на законі тяжіння: при обертанні барабана його лопаті піднімають компоненти змести, після чого кидають їх назад, завдяки чому суміш перемішується. Бетономішалки такого типу, як правило, оснащені розбірний конструкцією, завдяки якій значно спрощується їх транспортування, адже її можна перевезти в розібраному вигляді.

Будь-яка бетономішалка, купити яку можна в будівельному або інтернет магазині, може стати незамінним помічником на будь-якому будівництві, а найбільш підходящий варіант бетономішалки слід вибирати виходячи з обсягу робіт, розмірів, і використовуваних для виготовлення цементної або бетонної суміші матеріалів.