Область застосування і призначення бензопили

Бензопили сьогодні займають досить високу ступінь на ринку завдяки своїй великій затребуваності і багато в чому завдяки своїй незамінності в багатьох галузях. Сьогодні ми будемо розглядати бензопили для роботи в основному в побутових умовах. Але, тим не менш, ми постараємося не випускати всі аспекти застосування більшості типів бензопил, на всіх рівнях, включаючи професійний і напівпрофесійний, і розглянути в яких же саме випадках краще буде застосувати той чи інший клас бензопил.

На сьогоднішній день бензиновими ланцюговими пилами, якщо розглядати саме побутове застосування, користуються найчастіше ті, хто проживають в приватному секторі або ж в заміській зоні, ті хто живуть в квартирах не вдаються до використання такого інструменту, так як садові інструменти їм зовсім не потрібні, за винятком тих, хто має також дачні ділянки, земельно-садові або інші види сільськогосподарської власності, таким людям також не обійтися без застосування бензопили.

В різні часи застосовувалися різні інструменти, і буквально лише недавно люди стали відмовляється від ручної праці, адже працюючи з ручними інструментами не завжди можна досягти максимальної ефективності в роботі. Припустимо Вам необхідно заготовити дрова для лазні або для опалення, для каміна, мангали і т.д., і у Вас є повалене дерево. Звичайно ж, можна застосувати просту ручну пилку або ж якщо підключити товариша, то можна впоратися і з пилою дворучний "Дружба", але хіба не буде простіше і ефективніше розпиляти його за допомогою бензопили? Завдяки невпинності технічного прогресу в наші дні, сучасні ринок постійно поповнюється все новими моделями бензопил від всіляких виробників, які дозволили значно спростити роботу в будинку.

Заготівля дров - це далеко не єдина робота, яку Ви зможете виконувати за допомогою бензинової пилки. Також такий інструмент значно спрощує Вашу роботу в саду. Таким чином, маючи її в своєму арсеналі, Ви зможете швидко зробити підрізання низьких дерев, вал дерев та інші види роботи по прибирання в саду і на території. Також такий інструмент придатний для будівництва, наприклад, Вам потрібно збудувати альтанку, навіс, або невелику дерев'яну конструкцію - бензопила також буде для Вас незамінним помічником.

Для виконання вищезазначених робіт Вам не буде потрібно мати в своєму арсеналі потужну модель, буде цілком достатньо і побутових бензопил. Вони легкі і мобільні, досить економічні і володіють необхідною продуктивністю для вирішення будь-яких побутових завдань. Потужність таких пив не часто перевищує 2000 Вт, але і цього буде достатньо, вони також комфортні в роботі за рахунок низької вібрації, що забезпечено антивібраційною системою і низькопрофільною ланцюгом, хоч така ланцюг і має більш низьку ріжучу здатність. Отже, побутові бензопили більш підходять для тих, хто не потребує інтенсивної роботи, не більше 1 години роботи в день, не мають наміру піддавати її великому навантаженні, робота в саду, дрібномасштабне будівництво та заготівля дров - ось призначення побутових моделей.

Що ж стосується професійних і напівпрофесійних моделей, то вони вже підійдуть для тих, хто затіяв велике будівництво. Професійні моделі відрізняються високою потужністю і з цим продуктивністю, модель професійна може бути обладнана двигуном до 6000 Вт, такі пили більш придатні для виконання більш складних робіт. Наприклад, якщо Вам буде потрібно валити дерева, і Ваш агрегат не відключатиме по десять годин на добу, то такий клас пив саме для Вас. Але для побуту вони все-таки не дуже то і годяться, в основному такими пилками працюють на підприємствах. Це обумовлено тим, що такий запас потужності не завжди виправданий в умовах домашнього застосування, до того ж вони досить трудомісткі в плані експлуатації. Професійна пила дає сильні навантаження на руки оператора через свою вагу, а також в роботі вони генерують високий рівень вібрації, так що з таким інструментом значно складніше впоратися, особливо якщо у Вас немає досвіду роботи з ним.

Якщо ж Ви задумали зробити зруб або ж накидати хорошу баньку, виготовити дерев'яну підлогу, сходи і т.д., тобто великомасштабне будівництво на своїй ділянці, то Вам необхідно віддати перевагу саме напівпрофесійної моделі, так як така бензопила зможе повністю задовольнити Вас своєю продуктивністю і потужністю (до 2500 Вт найчастіше), а також і ергономічністю в роботі. Вона не здатна витримувати настільки ж довгу безперервну роботу як професійна, але, тим не менше, її робочий запас часу куди більше побутової пили і вона витримує досить високі навантаження.

На що варто звернути увагу

Є три основних параметри, на які варто звернути свою увагу при виборі для себе бензопили. Якщо Ви надумали бензопилу купити, то Вам неодмінно варто ознайомитися з тим, яка довжина шини у моделі, потужність двигуна і на наявність у неї додаткових функцій і можливостей. Пам'ятайте, що будь-які цілі Ви не ставили перед своєю пилою, Ви неодмінно зможете підібрати оптимальну для вирішення поставлених Вами завдань модель.

Потужність

Розглянемо найважливіший параметр для будь-якої моделі ланцюгових пилок а саме потужність. Саме від цього параметра залежить те, які роботи Вам буде під силу виконати, і саме на неї варто звертати свою увагу в першу чергу при формуванні свого вибору. За потужністю пили вибираються досить просто. Припустимо, Ви не маєте потребу в інтенсивних роботах, Вам не потрібно працювати тривалий час безперервно, виконувати складні роботи, то Вам буде досить побутової пили з номінальною потужністю двигуна до 2000 Вт. Така пила дозволить Вам виконувати легкі роботи в побутових умовах, вони зручні і ергономічні.

Для більш складних завдань, наприклад для інтенсивних робіт, виконання робіт з великим навантаженням і т.д., Вам потрібно вже пила потужніший, до 2600 Вт. Такі моделі вже відносяться до напівпрофесійним рівнями. Варто також враховувати, що чим потужніший двигун, тим важче пила і вище рівень вібрації, так що це також впливає на зручність в роботі з нею. Пили з потужністю від 3000 Вт і вище вже відносяться до професійних, і розглядати можливість придбання такої пилки не варто, якщо Ви маєте намір працювати в будинку, такі пили більш придатні для робіт в умовах виробництва, на різних підприємствах.

Довжина шини

Від довжини шини також залежить те, який вид роботи буде більш оптимальним для тієї чи іншої моделі. Уважно вивчіть тип роботи, який Ви маєте намір виконувати і потім вже підбирайте пилу з тієї чи іншої шиною. Для невеликих робіт в саду і розпилюванні дощок на дрова підійде маленька шина. Розпилювальної здатність таких пив найвища, для вала дерев варто вибрати пилку з довшою шиною для якомога більшої глибини розпилу. Пам'ятайте, що на одну модель можна встановлювати різні пилки, але тут також варто бути дуже уважним, так як заборонено встановлювати шину довше, ніж пила може витягнути по потужності. У керівництві користувача пили позначено, з якою шиною може працювати пила. З меншою шиною працювати можна, в зворотному ж випадку збільшується витрата палива, і це менша з проблем. Також значно збільшується знос самого двигуна, Ви ризикуєте зламати пилу, також знижується її ріжуча здатність.

Додаткові можливості

Наявність додаткових можливостей і функцій бензопили також значно збільшує її функціональність, тривалість її служби, а також комфортабельність при роботі з нею. До таких особливостей можна віднести наступні функції:

  • Інерційний гальмо - спеціальна система, яка автоматично зупиняє ланцюг після тог, як Ви відпускаєте кнопку пуску. Така система значно збільшує безпеку при роботі з пилою, а також дозволяє знизити знос шини.
  • Автоматична змащення ланцюга - спеціальний насос, який в постійному режимі, або ж в залежності від навантаження на ланцюг (залежить від моделі пилки) автоматично подає на неї масло, яке знижує знос ланцюга і збільшує її ріжучу здатність.
  • Праймер - спеціальний паливний насос, який дозволяє значно спростити запуск бензопили. Такий пристрій дозволить Вам легко завести Ваш інструмент навіть в найхолодніший зимовий день і приступити до роботи.
  • Легкий старт - у моделі з таким стартером на маховику встановлена ​​доводочна пружина, яка пізоліт Вам витрачати менше зусиль на запуск двигуна, і позбавить Вас від необхідності судорожно смикати ручку стартера при початку роботи.
  • Захист від зворотного удару - система, яка автоматично зупиняє двигун при зворотному ударі для забезпечення Вашої безпеки і збереження пилки.
  • Антивібраційна система - дозволяє працювати з максимальною зручністю та точністю за рахунок зниження загального рівня вібрації при роботі з пилою.

Безпека при роботі з пилою

Пам'ятайте що бензопили - це дуже травмонебезпечні інструменти і перед застосуванням її в роботі обов'язково ознайомлюється з технікою безпеки і безуклонно дотримуйтесь її застосуванням. Утримуйте пилу тільки двома руками при роботі в будь-якому положенні, використовуйте захисні окуляри і рукавички при роботі, а також звукоізолюючі навушники.