Як підібрати насос для опалення будинку?


Багато задавались питанням, як підібрати насос для опалення будинку. Призначенням насосів є забезпечення циркуляції води. Таким чином, збільшується ефективність автономної системи опалення.

Але як підібрати насос для опалення, щоб це було вигідно для споживача. Правильно підібраний насос для опалення дозволить заощадити електроенергію, знизити шум радіатора і в трубопровідній системі, збільшити рівень тепловіддачі. Підбір насоса - справа фахівців, а й майбутній господар повинен розбиратися в специфіці роботи, конструкції і інших характеристиках, щоб точно знати, як правильно підібрати насос для опалення.

Основні характеристики підбору насоса для опалення

Перед тим, як приступити безпосередньо до вибору насоса, слід озброїтися певними відомостями про необхідні характеристики. І так, потрібно брати до уваги наступне:

  • Кількість тепла, яке потрібно для того, щоб опалити будинок;
  • Особливості теплоізоляції стін;
  • клімат;
  • Кількість вікон;
  • Підлоговий і стельовий матеріал.

Дуже важливо те, що вірний вибір теплового носія залежить від:

  • в'язкості;
  • тепловіддачі;
  • Теплоємності.

Про те, як правильно підібрати насос для системи опалення можна дізнатися зі спеціального каталогу. Це найпоширеніший спосіб вибору. Завдяки такому каталогу, покупець має можливість порівняти кілька моделей, які, на його думку, здаються найбільш підходящими. Також, при виборі з декількох моделей, слід враховувати робочі характеристики, так як ці фактори мають дуже велике значення в момент монтажу і при роботі. В даному випадку, варто звернути увагу і на те, що характеристики, зазначені в каталогах - це розрахунки при максимальному недовготривалим режимі роботи насоса. Тому, не варто сприймати цифри, як є, слід трохи занизити характеристики.

 

Пристрій і різновиди насосів для опалення

Переважна кількість моделей включають в конструкцію:

  • Корпус, до якого кріпиться равлик;
  • Труби контуру, прикручені до равлику;
  • Електродвигун всередині корпусу, що має операційну плату і клеми для електричних проводів;
  • Ротор з крильчаткою, що забезпечує рух води.

Принцип роботи циркуляційного насоса: під час роботи здійснюється, свого роду, розрядження на вході насоса і необхідний тиск, іншими словами, компресія на виході.

Тип циркуляційного насоса залежить від особливостей конструкції. Таким чином, існує два різновиди, а саме:

  • Сухий циркуляційний насос;
  • Вологий циркуляційний насос.

Для першого типу характерний сухий ротор, який в момент роботи не має взаємозв'язку з водою в системі опалення. Він ізольований від неї спеціальним кільцем, що грає роль ущільнювача. У таких насосів високий коефіцієнт корисної дії, але у них більш високий рівень шуму при роботі. Також, такі насоси дещо більше своїх «вологих» побратимів, тому для їх установки потрібна особлива проводка труб контуру. Ще одним недоліком є ​​те, що даний тип частіше потребує обслуговування. Найчастіше, такі насоси застосовні в котельних, які змушені забезпечувати опаленням кілька будівель або завод.

Якщо виникло питання, як підібрати насос для опалення приватного будинку, почніть з вологих насосів, так як вони популярні серед споживача невеликими габаритами і низьким рівнем шуму. В даному типі насосів, ротор постійно контактує з перекачується водою, а ізоляцію має виключно нерухома частина електричного двигуна, вона називається, статор. Завдяки контакту з водою досягається необхідний рівень мастила елементів ротора і низький рівень шуму. Одним з найбільш, мабуть, важливих переваг даного насоса є те, що він може працювати десятки років і при цьому не вимагає періодичного обслуговування, що позбавляє домовласника необхідності витрачати зайві час, гроші і нерви.

Основні характеристики, які відіграють роль при виборі

Про те, як підібрати насос для системи опалення не виникає суперечок, але з'являється безліч запитань. Це відповідальний крок і, щоб не зазнати зайвих витрат на заміну насоса або ремонт, потрібно врахувати безліч аспектів. Деякі з них вказані вище, але є й інші, наприклад:

  • Продуктивність роботи насоса;
  • Напір і тиск;
  • Метраж приміщення, яке вимагає в опаленні;
  • Зовнішні характеристики насоса.

Продуктивність насоса

Перші три пункти мають безпосередній взаємозв'язок між собою. Продуктивність відповідає за обсяг переганяється води і її витрата при мінімальних навантаженнях. Простіше, це можна пояснити так: чим вище продуктивність, тим краще.

Розрахувати продуктивність, або продуктивність, насоса можна за допомогою формули: Q = N / (t2-t1), де:

  • Q - рішення, а саме продуктивність;
  • N - це потужність опалювального котла;
  • t1 позначає рівень температури води в трубопровідній мережі;
  • t2 - рівень температури води, після опалювального котла.

Існують готові розрахунки для опалення: для 10 м2 необхідно 1 кВт потужності. Якщо не знаєте, як підібрати циркуляційний насос для опалення, застосувавши підрахунки за формулою - скористайтеся вже готовими обчисленнями. Таким чином, ви будете знати приблизну продуктивність котла, який вам потрібно встановити.

Тиск

Тиск на увазі рівень, на який здатний підняти воду насос в системі опалення. Вимірюється він в атмосферах або в метрах водяного стовпа. Як правило, дані про тиск вказуються на корпусі приладу, або в документах на насос.

 

Клімат та довкілля

Само собою зрозуміло, що робота насоса залежить не тільки від характеристик, але і від того, що його буде оточувати. І як підібрати циркуляційний насос для систем опалення з урахуванням кліматичних особливостей і навколишнього середовища?

Тут слід враховувати температуру повітря, так як вона впливає на кількість тепла, яке потрібно для опалення. Що, в свою чергу, впливає і на роботу насоса. Наприклад, замерзлий насос для опалення здійснює свою роботу зовсім не так, як розігрітий. Варто додати, що якщо насос перегрівається, то його вибір був невірним. Перегрів вказує на те, що агрегат не справляється з великими навантаженнями.

Розмір труб відповідає за кількість води в трубопровідній системі. Звідси випливає, чим більше діаметр, тим потужніше пристрій потрібно придбати.

Підводячи підсумок, можна сказати, що зараз, виключно всі системи опалення розраховуються на роботу разом з водяними насосами. А це значить, що правильно підібраний насос, завжди забезпечить тепло, затишок і здоров'я споживачів. Сподіваємося, що дана стаття підкаже Вам, як правильно підібрати циркуляційний насос для опалення, щоб це було вигідно, корисно і надовго.

Весь асортимент циркуляційних насосів Ви можете подивитися у нас на сайті.