Всі основні деталі сучасної бензопили: ланцюгова пила, двигун внутрішнього згоряння, були створені ще в 19 столітті. А ось об'єднали ці елементи тільки на початку 20-го століття, отримавши подобу сучасної бензопили. Хто перший зробив такий інноваційний хід невідомо, але є кілька компаній, які борються за таке почесне місце, як перший виробник бензопил. Найімовірніше першим, хто випустив ручну пилку з бензиновим двигуном, була компанія, заснована Андреас Штіль. Доводиться це подія на 1920 рік. На початку 20 століття першими ручними пилами були величезні агрегати, вони були дуже важкі і доводилося працювати з ними як мінімум удвох. Сучасні ж інструменти набагато легше і на бензопили Хускварна ціни доступні. Виробники кілька разів пробували створити більш зручний пристрій для валки лісу, але тільки в 1926 році німецький інженер запатентував свій виріб. Це була легша пила з електромотором. У наступному році інший німець Еміл Лерп представив світу свій прилад. Він важив 54 кг і був оснащений бензиновим баком. В цей час Андреас Штіль продовжував розробляти свій план і через два роки створив свою другу пилу, яка працювала на паливі.

Сучасні пили діляться на кілька видів:

  1. Найпростіші - це побутові пилки. Вони дуже легкі і зручні, але не здатні працювати більше 40 хвилин в день. Їх використовують для розпилювання невеликих колод або маленьких дерев. В основному такі бензопили купують власники невеликих ділянок, яким час від часу потрібно обрізка гілок на плодових деревах. На бензопили ціни (Садко) доступні для простого користувача і завжди повинні бути в господарстві будь-якого дачника.
  2. Для більш частих робіт найкраще використовувати напівпрофесійні моделі. Такі пили використовуються для будівельних або ремонтних робіт. Такий технікою можна займатися валянням дерев. Є невеликий недолік у таких пив - працювати ними можна не більше восьми годин на добу. Для приватного використання, наприклад, для заготівлі дров, така бензопила цілком підходить. Часто напівпрофесійні моделі набувають для різання гілок і сучків. На такі бензопили ціни вище, ніж на прості моделі, але і функцій у них більше.
  3. Найнадійнішими і функціональними бензопилами є професійні моделі. Їх потужність більше 2,5 КВТ, а в добу їх можна експлуатувати не більше 16 годин, що робить такий інструмент незамінним помічником при валки лісу. Такі прилади виготовляються з міцних матеріалів і робота такого обладнання довговічна при будь-яких умовах. Якщо вас цікавить бензопила husqvarna, ціна на неї висока, але все ж для професійної роботи краще за все не економити.

Більшість бензопил мають схожу конструкцію, яка властива всім моделям. Бензопили оснащені двигуном внутрішнього згоряння, який працює на бензині. Завдяки спеціальній системі двигун з'єднаний з ланцюгом і при включенні починає обертатися і ланцюг. Бензопили мають автоматичне зчеплення, тому працюючи на холостих, пила безпечна, а працювати вона почне, тільки коли стикнеться з матеріалом для розпилювання. Якщо на двигун збільшується навантаження, то зчеплення з матеріалом, який ви пиляйте, ослабне, але двигун продовжить свою роботу. До того ж, сучасні бензопили, які захищають свого власника, оснащені спеціальним механізмом гальма. Так, наприклад, якщо пила відскочила від дерева, то її ланцюг автоматично зупиниться і майстер не поранитися про інструмент. Якщо вам необхідно бензопилу купити, ціна на них не така висока, а в господарстві і тим більше на тартаку без інструменту не обійтися.

Існують моделі, в яких розпил передбачений як вертикально, так і горизонтально. Таким чином, робота здійснюється за допомогою редуктора, який фіксує шину в потрібному положенні. Щоб бензопила була відмінним помічником для пильщиків лісу, до інструменту підключається гідропристроїв.

Виробники ланцюгових пилок випускають пили і з електричним мотором, які можна підключати як в електромережу, так і до генератора.