Автономне опалення: вибираємо правильно

Кліматичні умови середньої смуги вимагають наявності опалювальної системи в кожній квартирі і в кожному будинку. Темпи зведення заміського житла істотно вище ніж прокладка магістралей, саме тому для численних власників котеджів і будинків актуальна проблема вибору відповідної системи автономного опалення. Використовуючи автономне опалення досить нескладно домогтися комфорту в будинку, до того ж на сучасному ринку представлено багато різноманітних відповідних матеріалів і гідного обладнання. На етапі проектування будинку важливо грамотно підійди до питання вибору підходящої системи, яка відповідала б вимогам економічності, ефективності та зручності експлуатації.

Різновиди систем автономного опалення

Електричні і повітряні опалювальні системи широко поширені в країнах Європи, рідше їх використовують у вітчизняних умовах, оскільки українські споживачі віддають перевагу водяним системам. Підігрів води здійснюється за допомогою котла, який, в свою чергу, може бути електричним, газовим, твердопаливним, дизельним і комбінованим. Покупка повинна базуватися на попередньому обліку умов місцевості і доступності того чи іншого виду палива.

- Автономне газове опалення найбільш економічне, але покупка такого котла буде розумною і вигідною лише за умови прокладки від газової магістралі гілки до житла. Зручність і економічність в даному випадку можуть бути сумнівними, оскільки не завжди зручно привозити на спеціальному транспорті балони з газом і замінювати їх.

- Електричні аналоги демонструють високий рівень безпеки і комфортність використання. Вентиляційна система і окреме приміщення в даному випадку не потрібні. Використовувати такі котли можна не тільки для опалення, але також для побутових потреб при необхідності підігріти воду. Вартість електрики не дешева і це є єдиним нюансом, який варто врахувати перед покупкою. Автономне електричне опалення не виправдає себе, якщо в умовах місцевості електроенергія подається з перебоями.

- Дизельні котли також мають свої переваги, які представлені ціновою доступністю палива і високу ефективність при правильній експлуатації. Взяти до уваги слід лише необхідність створення додаткового місця для зберігання запасів палива. Дане приміщення повинно бути обладнане відповідно до вимог техніки пожежної безпеки. З огляду на особливості проектування будинку, можливо, виникне необхідність створення додаткової під'їзної доріжки для транспорту, з якого буде розвантажуватися солярка.

- Автономне опалення будинку з використанням твердого палива серед сучасних споживачів набирає популярність, але поки ще не так затребуване через необхідність контролю роботи в минулому. Сучасні ж моделі відрізняються наявністю робочого циклу тривалістю в кілька діб за умови одного завантаження, тому при наявності торфу або дров такий вибір буде цілком виправданий.

Рекомендації по організації автономного опалення

Оскільки система опалення в обов'язковому порядку повинна працювати якісно, ​​слід відповідально підійти до питання її створення.

1. Безпека безпосередньо залежить від якості проведених робіт і точності розрахунків.

2. Неякісна робота з проектування, встановлення обладнання, радіаторів та проведення труб здатна стати причиною неефективного функціонування системи в цілому.

3. Настійно рекомендується довіряти будь-які роботи по установці кваліфікованим фахівцям і стежити за наявністю гарантійного терміну на випадок необхідності ремонту. Сучасні моделі котлів вимагають як належного монтажу, так і грамотного подальшого техобслуговування.

4. Бажання заощадити виникає практично у кожного, але в даній ситуації краще віддати перевагу більш безпечного і зручного в плані експлуатації обладнання з автоматизованими системами, якими оснащуються сучасні котли опалення.

5. при сильному бажанні заощадити слід звернути увагу на регулятори температури в приміщенні, датчики, вентилятори для відведення диму і створення необхідної тяги, а також насоси, які забезпечують циркуляцію води.

Особливості проектування

Автономні системи опалення часто виконують завдання не тільки безпосередньо опалення будинку, але також підігріву води. З цією метою слід вибирати двоконтурні котли, які позбавлять вас від необхідності встановлювати для нагріву води додаткові споруди. в умовах місцевості в перебоями в подачі холодної води слід забезпечити установку розширювальним бачком для забезпечення необхідного тиску для безпечної і ефективної роботи.

Ефективним і безпечним автономне опалення в квартирі або в будинку буде також за умови правильного вибору котла згідно потужності. Для запобігання збоїв слід забезпечити запас даного показника.