Свердлильний верстат відкриває безліч можливостей перед своїм володарем і тому він має величезну популярність серед професіоналів, адже практично не одне провадження просто не може обійтися без такого обладнання, так і серед домашніх майстрів, які нерідко купують його для роботи в своєму особистому майстерні або гаражі, тим більше сьогодні на ринку представлений величезний вибір за різними цінами, так що будь-який підбере для себе оптимальну модель.

Свердлильний верстат являє собою спеціальне верстатне обладнання, яке призначене для того різання точних отворів в різних матеріалах. Крім простого свердління Ви зможете також виконувати зенкерование, розточувати різьблення, нарізати нову різьбу в отворах, виробляти розгортку отворів вже виконаних в матеріалі, причому все це не вимагає особливого зусилля з боку оператора, а якість виконання роботи буде значно вище, ніж при використанні ручного або електроінструменту.

У цій статті ми будемо говорити про те, як правильно зробити вибір дриля, щоб не виявилося, що він не відповідає Вашим вимогам, і він не здатний виконати поставлене завдання, або ж навпаки, Ви можете переплатити за набір функцій, які не використовуватимуться в роботі, наприклад, можливість свердлити отвори під кутом, тому потрібно враховувати деякі основні фактори, вибираючи модель.

Ваше робоче місце

Робоче місце відіграє дуже важливу роль при виборі свердлильного верстата, так як в залежності від того, в яких умовах потрібно працювати їм, буде застосовуватися та чи інша модель, адже побутові моделі не призначені для роботи на професійному рівні, наприклад в цеху, а професійні верстати не завжди виправдовують роботу в побуті.

Якщо Ви вирішили обзавестися верстатом для виконання роботи в будинку, то купуйте такі моделі, які мають компактні габарити, невисоку потужність і низький рівень шуму. Навряд чи Вам буде потрібно в будинку високопотужний верстат, а низький рівень шуму дозволить працювати, не завдаючи незручності оточуючим людям. Компактні і легкі моделі просто зберігати і їх можна швидко переміщати з місця на місце. Найчастіше такі моделі настільного типу.

 

Що стосується моделей для гаража і для виробництва, то тут можна не турбуватися про рівень шуму і габаритах самого верстата. Можна віддавати перевагу підлоговим моделям, які розташовуються на своїй платформі. Вони потужні і продуктивні і мають розширений функціонал, який значно збільшує якість виконання роботи.

Також для такого застосування можна розглянути радіально-свердлильні верстати, які здатні робити більш складні роботи, наприклад, просвердлювати отвори в матеріалах під кутом, що розширює їх функціонал до максимуму. Вони також придатні і для будинку, якщо в ньому є така необхідність, є цілком компактні моделі.

У тому випадку, коли потрібно свердлити дуже тверді матеріали і отвори необхідні великого діаметра, то варто купувати редукторні свердлильні верстати, вони потужні і високоспритні.

Матеріал вироби, які плануєте обробляти

У цьому плані все досить просто, так як більшість моделей розраховані на роботу з основними матеріалами, а саме сталь і дерево, і, тим не менш, в разі необхідності свердління інших матеріалів передбачено застосування певної оснащення, головне щоб верстат витримував одержувану навантаження, так що стежте за потужністю верстата і зіставляти її з поставленими завданнями.

Діаметр, глибина отвору

Якщо Ви маєте намір просвердлювати отвори з великим діаметром, то необхідно поставитися з великою відповідальністю до потужності двигуна, так як занадто слабкий двигун буде сильно перегріватися від великого навантаження, що може привести до його виходу з ладу. Також варто купити таку модель, у якій патрон буде здатний затискати свердла з великим діаметрами хвостової частини, хоча б в 16 мм.

Що стосується глибини свердління, то вона прямо залежить від того, який хід пінолі у вашому холодильнику. Для домашніх робіт буде цілком достатньо моделі з невеликим ходом пиноли, тому що ймовірність того, що доведеться проробляти дуже глибокі отвори дуже мала, а для промислового застосування верстати повинні мати хід побільше.

Габарити оброблюваних деталей

Габарити оброблюваних деталей безпосередньо залежить від того, скільки вільного місця у Вас є, а визначається воно досить просто. Варто звернути увагу на висоту від робочого столу або ж від заснування і до шпинделя, це і буде відстань шпиндель, і воно буде визначати максимально можливі габарити оброблюваних заготовок і деталей.

Побутові моделі часто мають невелику відстань і розраховані вони на роботу з дрібними і середніми заготовками, інша справа професійний верстат. У його випадку висота шпинделя може бути дуже великий і сам він може регулюватися по висоті в залежності від необхідності.

 

Як часто плануєте експлуатувати верстат

В основному таке обладнання може використовуватися або тривалий час, по кілька годин на день, або його використовують по кілька хвилин, з перервами протягом усього дня, так що варто чітко розуміти, як часто Ви будете застосовувати Ваш верстат.

Для початку варто розуміти, що тривалість роботи залежить від потужності двигуна, так як слабкий двигун буде сильно нагріватися при тривалій роботі в інтенсивному режимі, що може привести до його поломки, так що якщо Ви хочете працювати тривалий час, наприклад така експлуатація властива професійним промисловим моделям , то варто купити верстат з потужністю не менше 600 Вт. Більш слабкі моделі будуть придатні для короткочасних робіт, наприклад 10 хвилин безперервної роботи і 20 хвилин відпочинку.

Додаткові функції

Наявність додаткових функцій у верстата може істотно спростити роботу з ним, а також, деякі функції значно розширюють сферу застосування верстата. Наприклад найпоширенішою додатковою функцією верстата, якої зазвичай мають радіально-свердлильні верстати, це можливість кутового свердління. Вони рідко купуються для будинку, найчастіше вони купуються для промислового застосування в цеху на виробництві, або ж для автомайстерень.

Також зустрічаються моделі з додатковим комплектом швидкостей. Такий верстат більш гнучкий в роботі, так як Ви зможете точно підлаштовуватися під будь-який матеріал, просвердлюючи точні отвори швидко і якісно.

 

Наявність ЧПУ у дриля дозволяє задавати йому складні завдання, і він буде виконувати їх з великою точністю. Пам'ятайте, що такий верстат матиме досить значну ціну.

Наявність захисного екрану і підсвічування роблять роботу більш комфортною. Хороша видимість дозволить Вам точно направити свердло на місце того різання отвори, а екран забезпечує додатковий захист очей. Пам'ятайте, що захисний екран не позбавляє Вас від необхідності надягати захисні окуляри, завжди дотримуйтесь техніку безпеки для свого ж блага.