Різні зварювальні апарати. Можливості їх застосування.

Привіт, сьогодні ми поговоримо конкретно про такий вид будівельно-монтажного обладнання, як зварювальні апарати, про те, які види зварювальних апаратів сьогодні існує, і в яких саме умовах їх застосовують. Варто зазначити, що на сьогоднішній день велика кількість фірм виробників займається випуском зварювальних апаратів, так як даний вид апаратури є одним з найпоширеніших, так як з його допомогою виробляється основні моменти складання різних металоконструкцій.

Для того щоб Ви могли вибрати оптимальний зварювальний апарат для тієї чи іншої мети, Ви повинні знати які види апаратів існують на сьогоднішній день, який їхній принцип роботи і для яких типів зварювальних робіт вигідніше застосовувати певний вид зварювального апарату. Варто також розглянути і принцип дії зварювального апарату, а якщо обумовлювати це питання Вкраце, то зварювання - це такий тип нероз'ємного з'єднання, при якому дві металеві заготовки скріплюються шляхом безпосереднього нагріву або оплавлення проміжного матеріалу.

Залежно від області застосування зварювального апарату варто вибирати для себе ту чи іншу модель. Таким чином, для побутового застосування не потрібно потужного апарату і можна віддати свою перевагу малопотужним сварочніка з невисокими показниками продуктивності і ККД, але вони тим не менше будуть володіти всіма необхідними параметрами для ефективної роботи в будинку. Для промислового ж застосування варто вибирати більш потужні апарати, чия потужність, витривалість, продуктивність і ККД значно перевищуватимуть побутові моделі, для того, щоб вони легко справлялися з з поставленими роботами і могли в повній мірі виконувати поставлені перед ними завдання.

Незважаючи на те, що конструкція зварювальних апаратів значно змінилися, принцип дії зварювального апарату так і не змінилися за останні 100 років. Зараз ми розглянемо кожен вид зварювального устаткування докладніше.

Залежно від принципу роботи зварювального апарату вони діляться на три основних види, а саме на MMA, TIG і MIG / MAG.

Зварювальні апарати MMA - це такий вид зварювальних апаратів, який для роботи застосовує покриті електроди. TIG - це апарати працюють за принципом ручного зварювання в середовищі інертного газу, а MIG / MAG - це дротяна зварювання в середовищі захисних газів, причому дріт подається в напівавтоматичному режимі. Розглянемо докладніше кожен з видів зварювання

Дугове зварювання або зварювання електродний

Зварювальні інвертора вважаються найпоширенішими зварювальними апаратами на ринку, так як вона має простий принцип дії, проста в управлінні і не вимагає спеціального обслуговування. Апарати даного типу відрізняються своєю надійністю і стабільністю в роботі, так як вони видають на виході стабільні показники зварювального струму, забезпечуючи тим самим високу результативність. Завдяки тому, що дана зварювання досить проста в плані застосування, і при всьому цьому є вкрай продуктивної і надійної, а якість зварювання не викликає ні в кого сумніву, вони вкрай поширені як серед початківців майстрів, так і серед професіоналів. Крім того, вони широко застосовуються у всіх областях, починаючи з побутового, і закінчуючи виробничим рівнем.

Зварювальні інвертора працюють за системою MMA, тобто в якості припою вони застосовують покриті електроди. Зручно те, що зварювальні інвертори MMA мають автоматичну настройку параметрів, тобто все, що потрібно від оператора, так це виставити необхідний показник вихідного зварювального струму за допомогою спеціальної регулювання струму. Показник вихідного струму можна відстежити або за допомогою графічної шкали, або у наявних у деяких моделей цифрових дисплеїв.

Зручно те, що даний вид зварювальних апаратів є дійсно універсальними типами зварювання, так як кожна модель має найширший діапазон зварювального струму. Також варто відзначити, що будь-яка модель зварювального інвертора MMA має можливість працювати з усіма тапамі електродів, а також з різною товщиною, починаючи від одинички і закінчуючи п'ятіркою. Завдяки тому, що апарати легко регулюються в плані зварювального струму, їх застосування дійсно максимально широке, їх застосовують для зварювання або різання будь-яких металів, чорних або нержавіючих.

Зварювальні апарати інверторного типу (MMA) мають цілий ряд особливостей, які роблять їх дійсно якісними і продуктивними:

  • Автоматична настройка параметрів. Для початку роботи зварювальним інвертором Вам не потрібно довго його налаштовувати. Вам потрібно лише виставити величину зварювального струму і приступати до зварних робіт.
  • Система антизалипания електрода. Така система називається Anti Stick. Завдяки такій системі Ви може комфортно працювати, так як в роботі, при залипання електрода на нього подається мінімальний струм для зниження ступеня прилипання, щоб Вам було простіше його отлепить.
  • Система Hot Start дозволяє набагато легше приступить до роботи, так як в момент дотику електрода до матеріалу на нього подається струм з максимальним параметром, що дозволяє значно спростити підпал дуги.
  • Система форсажу дуги перешкоджає залипання електрода на матеріалі безпосередньо під час зварювання, і Вам було набагато простіше підтримати стабільну дугу.
  • Мала вага і габарити. Завдяки цьому вони вкрай мобільні і дозволяють легко переміщатися по робочому ділянці.

Але також у них є невеликий недолік. Зварювальні інвертора бояться пилу і не бажано їх застосовувати в приміщеннях з підвищеною запиленістю. Також такий апарат небажано застосовувати при мінусовій температурі.

Напівавтоматичне зварювання MIG / MAG

Напівавтоматичне зварювання також є вкрай поширеним видом зварювання, і його часто застосовують на всіх рівнях, і в побутових роботах (переважно в гаражах автолюбителями), і в будівництві і в виробничих цехах. Але найчастіше, даний вид зварювальних інверторів все, ж застосовують на виробництві в механоскладальних цехах або, же на станціях технічного обслуговування. При необхідності зварювання металевих каркасів різного устаткування чи ж, наприклад кузовів автомобіля, прийнято застосовувати напівавтоматичну зварювання, так як при використанні дротяної зварювання шов виходить більш акуратним, тонким і рівним, і при вмілому використанні практично відсутня зашлакованості, чого не сказати про електродної зварюванні.

Принцип роботи напівавтоматичного зварювання досить простий. Зварювальний дріт подається в автоматичному режимі, тобто при натисканні оператором кнопки пуску дроту, після чого вона, пройшовши за спеціальним рукаву, виходить з сопла пістолета і при дотику з обварюються матеріалом оплавляется в газовому середовищі.

Залежно від того, з яким матеріалом Вам доводиться працювати, варто застосовувати не тільки різну по товщині дріт, але і дріт з різних матеріалів. В основному за стандартом, товщина дроту варіюється від 0,6 мм і до 2 мм, а що стосується матеріалу дроту, то вона буває сталева, найчастіше застосовується для ошпарювання чорних металів, нержавіюча і алюмінієва.

Основною відмінністю напівавтоматичних інверторних зварювальних апаратів від електродної зварювання полягає далеко не в напівавтоматичного подачі припою, а в тому, що процес зварювання відбувається в середовищі інертного газу. Газове середовище необхідна для того, щоб в значній мірі збільшити якість зварювання, а працює це за таким принципом, що в газовому середовищі виключається окислення металу, так що це робить шов більш надійним і акуратним.

Залежно від того, який вид металу буде обварюються, застосовують різні види газу. Таким чином, при необхідності варити чорні метали застосовують вуглекислий газ, а для зварювання алюмінію вже аргон.

Варто відзначити, що при необхідності обварювати тонкий метал, подача газу не обов'язкова і такі типи зварювання називаються саме MAG, але дріт вже застосовується флюсова. Режим же MIG - це, по суті, також напівавтоматична зварювання з напівавтоматичного подачею дроту, але вже процес зварювання відбувається безпосередньо в середовищі інертного газу.

Також на ринку зустрічаються універсальні зварювальні напівавтомати, які обладнані спеціальними рукавами, які сприяють можливості працювати відразу двома типами зварювання, але не одночасно. Всі зварювальні напівавтомати, без винятків мають такі типи регулювання як швидкість подачі дроту і регулювання зварювального струму.

Аргонно-дугове зварювання TIG

Аргонно-дугове зварювання TIG - це найточніший і акуратний вигляд зварювального апарату. Такі зварювальні апарати також застосовують для зварювання середу їх інертного газу, але в якості припою вже застосовують неплавкі електроди. Через сопло пальника безпосередньо на місце зварювання подається газ аргон, звідки і йде назва зварювання, а обварювання відбувається шляхом виникнення дуги між матеріалом і припоєм. В якості припою служить неплавкий електрод з вольфраму, який в процесі зварювання не вигоряє і тому на місці шва не утворюється гару, зашлауованності або розбризкування припою, як наприклад, при зварюванні покритими електродами. Завдяки такій особливості зварений шов виходить максимально точним і акуратним і часто не вимагає подальшої обробки.

Такий вид зварювання в основному застосовується на виробництві або в промисловості, так як для роботи таким зварювальним апаратом від зварника потрібно не тільки велике вміння, а й досвід. Такий тип зварювання не по плечу рядовим сварщикам. Даний вид зварних робіт особливо добре застосовувати при необхідності обварювання таких матеріалів, як алюміній, нержавійку, латунь, титан і мідь.

Плазморізи

До зварювального обладнання також варто віднести і такий вид апаратури, як плазморізи. За допомогою такого апарату Ви не зможете обварювати або зварювати різні конструкції, його основним завданням є безпосередня різання металу. Такий спосіб різання металу вкрай ефективний, так як не займає багато часу і головне не забирає сили з боку оператора. Плазморізи широко застосовують в будівництві, автомобілі та суднобудуванні та інших галузях. Але також і в побуті їх нерідко застосовують.

Принцип плазмореза надзвичайно простий. Апарат нагнітає повітря і нагріває його до тієї температури, щоб він зміг проводить струм і таким чином перетворює його в плазму, що дозволяє швидко і ефективно різати метал шляхом його оплавлення.

Виходячи з того, кокой товщини Ви хочете різати метал, Вам і варто вибирати по потужності той чи інший плазмарез. Таким чином, якщо Ви хочете різати метал до 3 мм, то Вм досить плазмореза з потужністю до 90А, якщо ж Вам необхідно розрізати метал від 5мм і вище, то Вам будуть потрібні більш потужні моделі плазмореза.

Також варто звертати увагу на можливість конкретної моделі працювати в безперервному режимі протягом певного часу.