Сьогодні ми будемо говорити про такий інструмент, як кутова шліфувальна машина, так як вона вважається одним з найбільш широко застосовуваних будівельних інструментів, і до того ж має величезну затребуваність. З таким інструментом працюють на всіх рівнях, Ви можете зустріти болгарку на виробництві в руках досвідченого професіонала, або ж в руках новачка, домашнього майстра, який виробляє будь-які роботи на побутовому рівні.

Кутова шліфувальна машина, або як її частіше називають болгарка - це спеціальний електроінструмент, який призначений для обробки металу, дерева, каменю та інших матеріалів шляхом їх різання, шліфування або полірування. Сьогодні безліч виробників займається виробництвом такого інструменту, і всі вони випускають досить великий модельний ряд, так що сучасний ринок наповнений болгарками самого різного виду виконання з різним набором функцій і характеристик, так що непідготовленій людині може бути досить складно визначиться з вибором моделі, яка буде підходити конкретно його вимогам і запитам. Мета цієї статті як можна докладніше ознайомити Вас з пристроєм болгарки, з тим, які її види бувають і для яких робіт вони найбільше підходять.

Призначення і сфера застосування кутових шліфувальних машин

Болгарка отримала свою величезну популярність і затребуваність в першу чергу завдяки своїй неймовірній універсальності, за рахунок чого вона має величезну гнучкість роботи. Її універсальність обумовлена ​​тим, що вона сумісна з різним оснащенням, яке купується на неї окремо, і саме від того, яке оснащення на ній встановлено залежить те, які завдання може вона виконати.

Головне призначення КШМ, незважаючи на її назву, полягає в відрізних роботах. Саме з цією метою її найчастіше застосовують, і різати вона зможете практично будь-який матеріал, все залежить від типу застосовуваного відрізного кола. Крім отрезних робіт можна виконувати зачистку і шліфування матеріалу, усувати відколи й нерівності, після зварювальних робіт зачищати шви. В останньому випадку застосовувати болгарку буде більш ефективно, так як при обробці шва на нього не буде припадати збільшеного навантаження, що дозволить йому зберегти цілісність. За допомогою такого інструменту Ви не тільки швидко зможете зачистити шов, а також і з максимальною якістю.

Отже, в залежності застосовуваної оснастки Ви зможете різати або шліфувати такі матеріали:

Чорні або кольорові метали. Працювати з їх сплавами 

Камені природного і штучного походження

Цегла

Бетон

Будь-яка плитка для облицювання

Дерево

Що гойдається останнього, то виробляти його різання не рекомендується, так як болгарка дає високу швидкість, і тому матеріал і пильний диск перегрівається і це може призвести до займання матеріалу. При необхідності роботи в цьому напрямку купуйте спеціальні пильні диски для болгарки, на зубцях яких є тугоплавкі напайки, і уважно стежте за оборотами двигуна і не допускайте перегріву диска.

Як і говорилося вище, такий інструмент завдяки своїй універсальності має досить широку сферу застосування. На більшості типів виробничих підприємств користуються болгарками, в будівництві, а також широко застосовується в побутових умовах. Для будинку такий інструмент корисний тим, що Ви зможете виконувати безліч видів роботи, сам інструмент недорогий, а в плані експлуатації він не викликає ніяких складнощів або незручностей, будь впорається з болгаркою.

Пристрій кутових шліфувальних машин, складові частини

Сучасна болгарка має досить просту, але в той же час технологічну конструкцію, яка забезпечує ефективність і надійність самого інструменту. У конструкцію звичайної кутової шліфувальної машини входять наступні частини:

  • корпус;
  • редуктор;
  • електродвигун;
  • шпиндель;
  • Додаткова рукоять;
  • Захисний кожух.

Корпус виготовляється з пластика, а точніше з армованих полімерів, такий матеріал демонструє високу стійкість до зовнішніх негативних впливів, до ударів або корозії, а також високу зносостійкість. Ще один плюс такого матеріалу в його дешевизні і легкості, тому саме його застосовують для виготовлення корпусів. На корпусі можуть бути отвори з захисними сітками для відведення тепла від двигуна, сервісні кришки для заміни щіток, а також кнопку пуску, яка має різне виконання в залежності від типу корпусу.

Редуктор КШМ виготовляють в основному з магнієвих сплавів, з алюмінієвих сплавів або з розжареного заліза, і для забезпечення максимальної ефективності його роботи, а також зниження його зносу, редуктор рясно промазав мастилом. Редуктор представляє собою набір конічних шестерень, які насаджені валом на підшипники. Підшипники застосовуються як кулькові, так і кочення, в залежності від конкретної моделі. Редуктор завжди розміщений в окремому корпусі, який може бути виготовлений з різних металів.

Електродвигун болгарки - це її серце. Це основна частина, яка забезпечує саму роботу інструменту і може працювати або від мережі, або від акумулятора, в залежності від моделі. Так як двигун має високі обороти і піддається великим навантаженням, він нагрівається, і для забезпечення його охолодження на валу встановлений вентилятор.

Шпиндель - це металевий вал з різьбленням, на який безпосередньо встановлюється оснащення. Для кріплення самої оснащення застосовується шайба і затискна муфта, деяка оснащення має власну різьблення і накручується безпосередньо на шпиндель. Для зручності заміни оснащення передбачена кнопка, яка блокує шпиндель в нерухомому положенні.

Додаткова рукоять має різьблення для кріплення на корпусі. Найчастіше у рукояті кілька можливих положень кріплення для зручності в роботі.

Захисний кожух призначений для захисту оператора від великого потоку іскор, який утворюється в роботі і запобігає його розкиду на всі боки, забезпечуючи кращий огляд в робочій зоні.

Також в комплект до болгарки завжди входить ключ для заміни оснащення, а також керівництво користувача. Деякі моделі можуть мати в комплекті різну оснастку, запасні вугільні щітки, або ж кейс.

Потужність, обороти і діаметр оснащення

Залежно від того, який вид роботи Ви найчастіше будете виконувати, варто вибирати болгарку з упором на певні параметри. Основними характеристиками для болгарки вважається її потужність, максимальні оберти двигуна, а також максимальний діаметр застосовуваної оснастки.

Що гойдається діаметра оснащення, то цей параметр тісно пов'язаний з оборотами болгарки, Ви не знайдете болгарку з високими оборотами, вище 10000, у якій буде коло 230 мм. І якщо розглядати діаметр кола, то модно простежити якусь закономірність в співвідношенні розміру оснащення і діаметра кола:

115

115 мм – 13290 об/хв

125

 125 мм – 12230 об/хв

150

 150 мм – 10190 об/хв

180

 180 мм – 8490 об/хв

230

 230 мм – 6650 об/хв

Розмір кола і максимальні оберти двигуна для кожної болгарки свої, і тому уважно вивчайте ці параметри перед вибором, щоб не помилитися.

Потужність двигуна також залежить від діаметра оснащення, так що чим більше оснащення, тим більше навантаження, і тим потужніше двигун буде у КШМ. Для болгарки, розрахованої на 125 коло, буде оптимальним двигун з потужністю не менше 750 Вт, в той час як для болгарки з колом в 230 мм застосовують двигуна з потужністю не менше Потужність 2200 Вт, так як він повинен витримувати великі навантаження.

Для будинку або професійна модель

Залежно від того, яким навантаженням буде піддаватися інструмент варто купити побутову або професійну болгарку. Як і інші інструменти, КШМ також поділяють на професійні чи побутові моделі в залежності від того, яке навантаження вони можуть витримати, протягом якого часу вони можуть працювати без ризику виходу з ладу.

Прикупив побутову модель, варто розуміти, що вона розрахована в середньому на 30-40 хвилин роботи в день, вони не витримують високих навантажень і потрібно робити часті перерви між робочими сесіями, щоб двигун інструменту відпочивав. Інша справа професійна болгарка, вона витримає довгі і виснажливі роботи протягом усього дня або робочої зміни, вони мають високу стійкість до навантажень і демонструють найвищу продуктивність.

Купуючи інструмент для будинку, варто розуміти, що покупка дорогих професійних моделей не завжди виправдовує себе. Визначтеся з тим, який вид роботи Ви будете вдома виконувати, і купуйте моделі з обертом від 125 мм до 150 мм. Найчастіше застосовуються болгарки з колом 125 мм. Для професійних робіт частіше вибирають високопотужні болгарки з обертом від 180 мм і вище, які можуть витримувати високі навантаження і дозволяють виконувати широкий спектр робіт.

Додаткові системи для забезпечення роботи з інструментом

Кожна модель має свої функціональні можливості, які визначаються для кожної моделі окремо безпосередньо виробником. Набір тих чи інших додаткових функцій у болгарки дозволить Вам працювати комфортніше і безпечніше, і ми розглянемо основні з них.

  1. Система обмеження пускового струму. Така система, також може позначатися системою плавного пуску, запобігає різкий удар при запуску, який виникає внаслідок пікового навантаження на двигун в момент його включення. Така система збільшує безпеку в роботі, точність, а також продовжує термін служби двигуна.
  2. Система підтримки числа обертів двигуна бажана для болгарки, але в принципі не обов'язкова. Вона підтримує постійні обороти двигуна незалежно від навантаження на нього шляхом компенсації опору константної електронною схемою.
  3. А ось система блокування повторного включення на болгарки повинна бути, для забезпечення максимально безпеки оператора, так що віддавайте перевагу моделям з такою системою. Вона убезпечить Вас від мимовільного запуску двигуна при повторній подачі на нього напруги.
  4. Система автоматичного балансування диска дозволить уникнути биття шпинделя. Це знижує знос редуктора і продовжує термін служби інструменту, в основному такою системою оснащені професійні моделі, які працюють в інтенсивному режимі.
  5. Система захисту двигуна від перевантаження робить болгарку більш довговічною, але це ніяк не робить її безпечніше або ж продуктивніше. У разі надмірного навантаження на двигун система автоматично припиняє подачу струму на нього, запобігаючи його перевантаження.
  6. Система захисту від пилу важлива в разі постійної роботи з каменем або бетоном, так як при такій роботі утворюється багато пилу, яка втягується всередину корпусу. Це збільшує знос рухомих деталей і виникає можливість короткого замикання, так що в таких випадках намагайтеся звертати увагу на системи захисту від пилу у болгарки.
  7. Система захисту від зворотного удару убезпечить Вас і інструмент в разі заклинювання в матеріалі оснащення, так що для професійних болгарок з великим діаметром кола ця система обов'язкове.
  8. Регулювання частоти обертання забезпечує гнучкість застосування болгарки, так як Ви зможете оптимально налаштувати болгарку для відрізних, зачисних або полірувальних робіт, так що намагайтеся купувати болгарки з такою функцією.

Рукоятки, їх різновиди та регулювання

Болгарки бувають дворучні і одноручние. Одноручні моделі в основному розраховані на роботи з маленьким діаметром кола 125 мм і 115 мм. Такі моделі в основному тримають за корпус, а додаткова рукоять застосовується для більш складних робіт, так що використовується рідко. Що стосується дворічних моделей, то вони зручніше в роботі і безпечніше, так як, тримаючи інструмент двома руками, Ви отримуєте більше контролю над нею. Такий варіант виконання зустрічається у моделей з усіма діаметрами кіл.

Що гойдається кріплення додаткової рукоятки, то її встановлюють на корпус редуктора за допомогою різьблення і в основному у неї мінімум 2 положення. Це пов'язано з тим, що в залежності від типу роботи буде зручніше встановити її в одному конкретному положенні. У деяких моделей зустрічається поворотна рукоять, у моделей з довгою рукояткою. Це зроблено з тією ж метою, що і кілька положень додаткової рукоятки, для забезпечення максимального комфорту в роботі.

Окремо варто відзначити антивібраційну додаткову рукоять. Така рукоять в основному зустрічається у дорогих моделей професійного класу. Така рукоять значно знижує рівень переданої в руку вібрації, що позначається на зручності і точності в роботі тільки з позитивного боку.

Акумуляторні КШМ - особливості їх вибору

Такий вид болгарок відноситься до автономного інструменту, так як він не вимагає постійного доступу до побутової мережі. Акумуляторні моделі УШМ з'явилися порівняно недавно і користуються не таким вже широким попитом, особливо серед домашніх майстрів, так як вони мають високу вартість, не придатні для тривалої роботи і вимагають постійного догляду і заряду акумулятора.

Найчастіше їх беруть для ремонтних або будівельних бригад для термінових робіт в умовах відсутності електромережі. Сьогодні на ринку акумуляторні болгарки зустрічаються тільки з колами 115 мм і 125 мм, так як вони оснащені не настільки потужними двигунами і не піддаються занадто високими навантаженнями, так що їм досить акумулятора для роботи. Акумулятори в основному застосовують LI-Ion типу.

Вибираючи для роботи саме таку модель, загострюйте свою увагу на максимальної місткості її акумулятора, чим вона більша, тим довше Ви зможете працювати з інструментом, так як в роботі двигуна болгарки спостерігається дуже велика витрата енергії.

Види оснастки для «болгарки»: правила її використання і підбору

Як і говорилося раніше, болгарка - це універсальний інструмент, який володіє широкими можливостями, і тому сучасний ринок наповнений всілякою оснащенням, яка дозволяє виконувати ті чи інші завдання. При підборі оснащення для болгарки головне враховувати головне правило: не встановлювати на інструмент оснащення з великим діаметром, ніж той, на який вона розрахована, а також не застосовувати оснащення, розраховану на малі обороти до болгарки з високою лінійною швидкістю.

Оснащення на кутові шліфувальні машини буває досить різноманітною. розрізняють:

  • відрізні круги
  • шліфувальні кола
  • зачисні щітки

Відрізні круги застосовуються для різання металу та інших матеріалів і ділять їх на абразивні і алмазні, кожен з яких призначений для своєї групи матеріалів. Вибираючи абразивний круг для виконання відрізних робіт варто враховувати його маркування для визначення його придатності для виконання Ваших завдань. Розглянемо приклад маркування А 24 S.

«А» в маркуванні означає матеріал зерна кола, в даному випадку це корунд. «AS» і «C» це електрокорунд і карбід кремнію, останній застосовується в колах для різання бетону. Цифра 24 відображає зернистість круга. Велика зернистість для твердих металів, дрібна для м'яких. Буква «S» показує твердість зв'язки фракції кола, і чим ближче ця буква до кінця алфавіту тим міцніше зв'язка і отже знос такого кола менше.

Враховуйте ці параметри при виборі абразивного круга для забезпечення максимальної ефективності в роботі, якості і безпеки її виконання.

Алмазні круги на відміну від абразивних мають більш вузьку спеціалізацію і розраховані на роботу з тим чи іншим матеріалом в залежності від типу самого кола. Діляться вони на 4 типи:

  • «Асфальт» - тип кола, який призначений для роботи з матеріалами, до складу яких входить велика кількість абразиву.
  • «Бетон» - для різання всіх видів бетону.
  • «Будівельний матеріал» - дозволяє різати кераміку або силікатні матеріали.
  • «Граніт» - для роботи з самими твердими матеріалами, наприклад з гранітом.

Також алмазні відрізні круги можуть мати різну ріжучу кромку, суцільну, сегментну або турбо.

segmentnui m

сегментні

sploshnoi m

СУЦІЛЬНІ

turbo m

ТУРБО

 

Шліфувальні кола розрізняють для торцевих робіт, для Прямошлифовальная робіт і для внутрішніх шліфувальних робіт. Також бувають абразивні або алмазні кола. В основному зустрічається 4 типи шліфувальних кругів:

Тарельчатые шлифовальные круги

Шліфувальні тарілчасті круги.

Чашечные шлифовальные круги

Шліфувальні кола чашкові типу.

Торцевой лепестковый шлифовальный круг

Пелюстковий торцевий шліфувальний круг.

Пелюсткові шліфувальний круг

Пелюсткові тарілчастий шліфувальний круг.

У зачистной щітки в якості робочої частини виступає металева щітка, яка може бути виготовлена ​​з латунної або металевого дроту. Бувають чашкові і дискові щітки.

Правила техніки безпеки

Пам'ятайте, що болгарка - це травмонебезпечний інструмент. В роботі частота обертання відрізного диска може досягати граничних швидкостей в 14000 об / хв, так що осколки в разі його поломки на такій швидкості можуть привести навіть ку летального результату.

В роботі обов'язково використовуйте захисні окуляри для захисту своїх очей і ні в якому разі не знімайте їх протягом всієї роботи. Категорично заборонено використовувати болгарки без захисного кожуха, а також неухильно дотримуйтесь наступних правил і Ви можете бути впевненими у своїй безпеці і безпеці оточуючих:

 

  • Застосовувати тільки сумісну за характеристиками з болгаркою оснащення
  • Завжди використовувати засоби особистого захисту очей, обличчя і рук
  • Переконайтеся у відсутності людей на лінії обертання диска
  • Переконайтеся в тому, що шнур живлення знаходиться поза робочою зоною